De kracht van de hengelsport – Therapie aan het water!

11/12/2024
De kracht van de hengelsport – Therapie aan het water!

Vissen is zoveel meer dan alleen naar een dobber turen. Vissen is therapie tegen stress, vissen leert de jeugd empathie voor dieren en de natuur, vissen brengt je naar buiten en nog zoveel meer. Het zijn stuk voor stuk tools die bruikbaar zijn tegen de weerstand die jegens de sportvisserij bestaat. 

Het sportvissen is de laatste decennia radicaal veranderd. Zeker de jeugd doorbreekt het stereotype visser. Tegenwoordig kijken we niet meer uren naar een dobber, maar struinen we door de stad of in de natuur op zoek naar snoek, baars en snoekbaars. Op een dag leg je zomaar tien of twintig kilometer af, op zoek naar vis. Het brengt je niet alleen naar buiten, maar ook in beweging! Vissen is populairder dan ooit merken ze bij hengelsportvereniging GHV/Groene Hart. Het is zelfs de grootste sportvereniging van Den Haag met ruim 20.000 leden!

 

Vissen tegen PTSS

Vissen brengt mensen samen, haalt mensen uit hun isolement en brengt mensen in contact met de natuur. In Engeland wordt hengelsport zelfs op recept van de psycholoog gegeven als therapie tegen stress. Het wordt verder ingezet bij veteranen met PTSS. Dat zegt genoeg over de werking van de natuur op de mens. Vandaag de dag zijn we simpelweg te weinig in contact met de natuur. Door vissen te verbieden, staat de mens alleen maar verder weg van de natuur.

Sportvisserij Nederland vierde recent het 700.000ste lidmaatschap. FOTO: Sportvisserij Nederland

“De cijfers liegen er ook niet om, wel 1,7 miljoen mensen in Nederland gooien weleens een hengeltje uit, waarvan er 700.000 een VisPas hebben.” Aldus André Akkermans, werkzaam voor federatie Sportvisserij Zuid-West Nederland. “Het beeld van de man die urenlang naar een dobber staart, klopt niet meer.” Zegt Akkermans.

 

De jeugd is de toekomst

Door vislessen te geven op scholen en regelmatig visworkshops te organiseren in de regio, wordt hengelsport onder de aandacht gebracht bij de jeugd. “We leren scholieren vooral over het huis van de vis. Uit onderzoek blijkt dat als kinderen die op jonge leeftijd in aanraking komen met de natuur, bijvoorbeeld door te vissen, meer empathie ontwikkelen voor de natuur en de dieren.” Constateert Ton van der Spiegel, voorzitter van HSV GHV/Groene Hart.

De jeugd heeft de toekomst!

Ook gaat HSV GHV/Groene Hart meedoen aan de pilot sportstrippenkaart van de gemeente, waarmee kinderen uit groep drie en vier uit het Laakkwartier en Loosduinen gratis een sport kunnen uittesten. Van der Spiegel stelt ook dat “hengelen niet zielig is.” Protocol bij de vereniging is om de vis gewoon weer terug te laten zwemmen. Ook leer je bij een vereniging juist om te gaan met een vis zonder extra schade toe te brengen, hier zijn visvriendelijke methoden voor.

 

Vissers zijn de ogen voor de gemeente

Vissers zijn hoeders van de visstand, zij merken het als eerste wanneer er iets niet in de haak is. Zo werkte van der Spiegel namens de hengelsportvereniging mee aan de terugkeer van de glasaal op het Verversingskanaal. Daar zit inmiddels al een aantal jaar een vispassage en wordt de keersluis zoveel mogelijk open gezet om de vis door te laten zwemmen.

Die kwetsbare glasaaltjes kunnen nu makkelijker langs de sluizen en andere blokkeringen. FOTO: Sportvisserij Midwest Nederland

Naast betrokken te zijn bij dit soort projecten, houdt de vereniging ook een oogje in het zeil op de waterkwaliteit op wel 150 punten in de stad. Behalve zich in te zetten voor goed viswater, brengt een vereniging je natuurlijk ook meer, zoals sociaal contact en een plek waar jij met medevissers ideeën of sterke verhalen kunt uitwisselen.

 

Kortom, vissen is therapie tegen stress en hengelsportverenigingen zetten zich in voor de vissers. Zij houden het water in de gaten en geven leden de gelegenheid om met elkaar te praten over onze prachtige hobby.