De ondieptes op de rivier bevissen met twitchbaits – Robert Mastbergen

16/09/2021
De ondieptes op de rivier bevissen met twitchbaits – Robert Mastbergen

Het vissen met twitchbaits op baars, snoekbaars en eigenlijk alles wat wil bijten is super populair. Het is dan ook een leuke, actieve visserij vol met verrassingen. Ook Robert Mastbergen van Wesdijk Hengelsport is inmiddels verknocht aan twitchbaits. Met name de ondiepe stukken op de rivier werden opeens wel heel erg interessant.

Door Robert Mastbergen

Meestal ga ik met mijn vertrouwde shadjes op jigheads op pad naar de rivier. Dat deed ik ook een paar maanden geleden. De diepe plekken afvissen ging prima, hier en daar kwam er een snoekbaarsje uit. Alleen de grote baarzen kon ik maar niet vinden. Zo ging ik ze wat ondieper zoeken. Helaas, op die stek zat ik veel vast en er lagen teveel planten om fatsoenlijk te werk te kunnen gaan.

Wat later kwam  er in de winkel bij Wesdijk nieuw kunstaas binnen, flink wat pluggen van Rapala, inclusief twitchbaits. Een gedeelte van deze twitchbaits zijn ondiep te vissen en je mag raden waar ik meteen aan dacht 😉

Natuurlijk zijn shads killing, maar nu moest het roer toch even om.

Met een arsenaal aan Rapala twitchbaits terug naar de rivier dus. Eerst maar eens proberen in een haventje om de techniek goed onder de knie te krijgen. Bedoeling is dat je een twitchbait zelf leven in blaast. Feitelijk zorg je voor enige slack in de lijn en geef je dan drie, twee of één korte, agressieve tikken met de hengel om vervolgens het kunstaas weer even rust te geven.

“Een 30’er baars. Geen monster, maar al lang was ik dolblij met mijn eerste twitchbaars!”

Enfin, dat ging al snel goed en zo terug naar de stek waar ik met shads van een koude kermis was thuis gekomen. Het duurde niet lang of de eerste lekker felle aanbeet diende zich aan. Een 30’er baars. Geen monster, maar al lang was ik dolblij met mijn eerste twitchbaars! Meerdere vissen volgden en ik was een gelukkig man.

Geen monsters, maar dolblij met mijn eerste twitchbaarzen!

Daarna liep ik richting een kade. Voor de kade liggen wat stenen en is het heel ondiep, terwijl het aan de kop van de kade al 4 meter diep is. Een heel mooi talud waar ik al vaker succes heb gehad. Hopelijk nu weer?  Gewapend met mijn twitchbait gooide ik lang de wand waarbij ik richting de stenen viste. Heel onrustig schoot de plug van links naar rechts, totdat… BAM! Een vis had mijn aas te pakken. Mijn hengel stond hoepeltje krom, waarop de beuken van de vis op de top te zien waren. Na een kort, maar krachtig gevecht stond ik met een zeer mooie baars in handen. Hoppa! De baars tikte een lengte van 45 cm aan, een zeer mooie vis. De echte liefde voor twitchbaits was begonnen.

 

De ‘twitch’ techniek

Vandaag de dag heb ik al een aantal keren gevist met verschillende twitchbaits en wat ervaring op gedaan. Daarnaast heb ik de techniek voor mijzelf kunnen verfijnen. Hoe geef je nou de perfecte actie aan die plugjes? Het doel is feitelijk om het plugje als een verwond visje van links naar rechts te laten schieten. Dit doe je door herhaaldelijk 1,2 à 3 tikjes te geven met daarna een tussenstop. De snelheid waarmee je moet vissen, verschilt per seizoen. In de zomer is een snel tempo effectief, terwijl je in de winter juist heel langzaam moet vissen.

Ik schaftte meteen een lading Rapala twitchbaits aan.

Je kunt op verschillende manier tikken. Je kunt het heel ‘direct’ doen, dus letterlijk een tik en dan de lijn slap houden, of je kan iets meer trekken en daarna de lijn slap houden. Hoe je moet tikken, verschilt per plug. Meestal werken niet al te harde tikken die je een beetje trekt, dit vereist wat oefening. De Rapala Ripstop stopt bijvoorbeeld meteen nadat je tikt, terwijl dat de Rapala X-Rap een stuk doorschiet en de Rapala Jerk zit weer tussen die twee in. Het is vooral belangrijk dat je de lijn helemaal slap houdt na een tik, zo geef je de twitchbait de mogelijkheid om uit te slaan.

Feitelijk imiteer je een gewond, kwetsbaar visje dat schichtig van links naar rechts schiet om vervolgens uitgeteld even op adem te komen.

Het mooie aan Rapala is dat ze voor elke situatie een plug hebben, namelijk groot of klein, diep duikend of ondiep duikend met voor elke plug een specifieke actie. Je kunt er echt overal mee uit de voeten.

 

Molen of reel?

Je kunt de pluggen zowel vissen met een druppelreel als met een spinmolen. Persoonlijk vind ik het vissen met een reeltje leuker en krijg ik de actie een stuk beter in het kunstaas. Het vissen met een molen heeft als voordeel dat je verder kunt gooien en dat je met met een molen meer technieken kunt toepassen naast het vissen met twitchbaits.

Snoeken zijn er ook niet vies van, wees daar op voorbereid.

Als ik even een paar uurtjes ga vissen met twitchbaits, dan neem ik het liefste een reeltje. Wanneer ik een hele dag ga vissen, dan ben ik sneller geneigd om een molen te nemen omdat ik dan meerdere kanten op lan. Het ene moment ben ik dan aan het werpen met shads, dan aan het twitchen en dan weer aan het dropshotten. Dat gaat soepeler met een molen.

 

De reel set-up

Voor het twitchbait vissen is een reel vereist waarmee je licht kunstaas ver kunt gooien. De ultieme reeltjes hiervoor zijn de Abu Garcia Revo MGX 2 en de Abu Garcia Revo MGXtreme 2. Deze reeltjes zijn extreem licht en zijn zo precies af te stellen dat je de meeste lichte plugjes super ver kunt gooien. Twitchbaits wegen niet al te veel waardoor deze reeltjes het fijnst vissen met twitchbaits. Reeltjes zoals de Abu Revo EXDRevo Ike en Revo Premier komen ook in aanmerking. Voor het exacte verschil raad ik aan naar de winkel te bellen of even langs te komen in de winkel.

De rivier zit vol met verrassingen. Of je nu met kleine jerkbaits, twitchbaits, crankbaits of shads vist…

De hengel heeft een paar eigenschappen nodig, een parabolische actie waarin nog genoeg kracht zit om de haak te zetten, en een gevoelig topje. De parabolische actie zorgt ervoor dat er meer demping in de hengel zit. Dit is belangrijk voor de Baarzen. Baarzen hebben namelijk een zachte bek en zo is het risico op lossen iets om rekening mee te houden. Door de demping in de hengel los je dus minder vis. Voor wat betreft de lengte van de hengel zou ik kiezen voor  2 tot 2,2 meter.

“Door de demping in de hengel los je dus minder vis.”

Korter dan dit gooi je niet ver genoeg, ga je langer, dan dit vist het niet lekker binnen. Je kunt met een te lange hengel niet meer recht naar beneden tikken. Een werpgewicht van van rond de 20 gram is ideaal. Zou ik specifiek hengels moeten noemen dan kom ik met de Black Pearl Trigger 2 meter met 20 gram werpgewicht van Sportex en de W3 Finesse Crank Trigger 2,1 meter met 5-20 gram werpgewicht van Westin.

 

De molen set-up

Vis je graag met een molen dan is het verstandig om een zo’n licht mogelijke set-up te hebben. Als je een aantal uur staat te tikken met een wat zware hengel en molen, word je zeker niet blij, neem dat maar van me aan. Daiwa heeft bijvoorbeeld hele lichte molens, vooral de LT serie (Light & Tough). Zelf vind ik de Daiwa Caldia LT in maat 2500 een mooie molen. Abu Garcia maakt hele lichte de molens zoals de WinchIke en de MGX spinning. Met een molen van de Daiwa LT serie en van Abu Garcia  rond de maat 2500 zit je al snel goed.

Ikzelf ga liever voor een reeltje, maar met een spinmolenset kun je ook prima uit de voeten.

De hengel heeft dezelfde eigenschappen nodig als die van de reelhengel, behalve dat er geen trigger aanzit. Westin, Sportex en Fenwick hebben die hengels met de perfecte eigenschappen voor de molen. Denk aan de De Bassista Finesse spin serie van Sportex, de W3 Finesse T&C 210 cm met 5-20 gram werpgewicht of de Twitch serie van Fenwick.

 

Overige benodigdheden

De lijn is voor zowel reel als molen hetzelfde, met een gevlochten lijntje van 10/00 die heel rond is zit je goed. De Berkley X9 is hier een mooi voorbeeld van. In gevlochten lijn zit geen rek, waardoor je aanbeten goed doorkrijgt en je de actie heel direct in je kunstaas slaat.

Vergeet vooral die avonduurtjes niet als ook snoekbaars die ondieptes onveilig maakt.

Als voorslag gebruik ik 30/00 fluorocarbon. Fluorocarbon is doorzichtig en schuurbestendig, het beschermt de lijn van breken als het langs stenen schuurt en daarnaast kan de vis het minder goed zien. Gebruik op plekken waar je snoek kunt verwachten een dun stalen onderlijntje. Geloof maar dat ook (grote) snoek heil ziet in twitchbaits.

Een visserij vol met verrassingen.

Al met al, deze visserij is zeer effectief op de vooral ondiepe stukken van rivieren. Het is een erg actieve manier van vissen en je kunt er echt alle roofvissen op verwachten, het blijft dus spannend wat er boven komt als de vis nog door de slip raast. Je moet het even doorkrijgen, maar de agressieve aanbeten en de zeer actieve manier van vissen maken het allemaal weer goed!

 

Heb je vragen over deze manier van roofvissen, stel ze dan gerust per mail (info@hengelsport.wesdijk.nl) of in de winkel van Wesdijk aan de Eurekaweg 12 in Barendrecht.