Roy Noom kennen de meesten onder ons als een diehard meervalvisser. Misschien is Roy wel de grondlegger van het meervalvissen in Nederland. Wordt het wat kouder dan schakelt hij over op een andere visserij, die op grote snoek. Daarbij is de fireball zijn beste vriend!
Door Roy Noom
Zo`n anderhalf jaar terug schreef ik al eens een artikel op Roofmeister over die o zo bijzondere fireball. Klik HIER. Een jaar verder en er zijn weer zoveel mooie vangsten voorbij gekomen met deze techniek , dat het weer tijd werd om in de pen te kruipen.
Ik ben woonachtig in Noord-Holland en hier hebben we plenty viswater met een prachtig bestand aan snoek. We visten vroeger al trollend in de winter de kanalen af op zoek naar de kneiters en aantallen en legden daarbij afstanden af tot zo’n 50 km. Groot aas, klein aas, slank aas en massief aas hingen we aan de speld. Op het eind van zo’n visdag waren we altijd al blij als we minimaal 5 vissen konden vangen en soms werd het een topdag als we 10 vissen haakten op een dag dat alles klopte. Toch moest er meer in zitten om de vangsten en de groottes op te krikken naar een next level.
We hadden naar aanleiding van een paar ideeën een plan bedacht om doodaas aan de fireball onder de dobber aan te bieden. Dit hebben we twee jaar 3 weekenden achter elkaar geprobeerd om er zeker van te zijn of het echt verschil zou maken. Een dag op het water is altijd al een beleving, maar deze met prachtige vangsten afsluiten is nog mooier. Dat hebben we geweten deze eerste drie weekenden, elke visdag eindigde steevast in de dubbele cijfers en er zaten in verhouding grotere vissen tussen. Dus win-win situatie.
Hoe pak je dit aan?
Allereerst is een boot erg belangrijk met bij voorkeur een boot met V-bodem voorzien van een fronttroller die de boot mooi op koers trekt. Het kan ook met een backtroller, maar bij veel wind ben je gewoon minder koersvast. Daarnaast is het ideaal als er op de boot voor elke visser in ieder geval 2 robuuste hengelsteunen zitten.
De hengelset is erg persoonsgebonden; de een vist graag met korte hengels de ander met lange, weer een ander met een reel in plaats van een molen. Maar om zoveel mogelijk water af te dekken, prefereer ik zelf een 330 cm lange doodaas hengel van DAM om aan weerszijden van de boot zoveel mogelijk water af te dekken en te spreiden. Zo liggen de buitenste 2 hengels zo`n 8,5 meter uit elkaar, waardoor je indirect zo’n 12 meter water afvist. De 2 binnenste hengels kun je direct naar achteren vissen, zo liggen deze ook plusminus 2 meter uit elkaar verwijderd. Eigenlijk lijkt het wel een big game set up, maar dan in het klein 😛
We richten ons steevast op zones waarvan we weten dat er dikwijls een trek van voorns, brasems, bleien en andere witvissoorten plaatsvindt naar de warmere of diepere overwinteringsoorden rondom een kanaalstelsel.
In onze regio hebben we deze onderwatersnelwegen helder op het netvlies, door in het verleden veel in kaart te brengen en af te lezen op onze Humminbird dieptemeter. Deze is overigens compatibel met de MinnKota BT-link fronttroller, waardoor je vanaf je Humminbird de fronttroller langs de contouren (dieptelijnen) van je viszone kan laten navigeren zonder bij te sturen. Het zogenaamde Follow the Contour (klik HIER), Dit geeft je veel handelingsvrijheid in de boot. Let op, begin je hieraan, dan wil je niet anders meer 😉
Dit jaar ben ik samen met vismaat Bart al eind september aan onze missie begonnen om een dikke winterdame te vangen van boven de 120cm. Deze missie werd alleen veel sneller werkelijkheid dan gedacht. Al snel ving Bart een mega zware 120,5 cm snoekdame (zie foto boven) tijdens een van onze vaste visdagen samen.
De euforie hebben we nu samen al dikwijls gevierd en meegemaakt. Samen zo’n vangst tot een goed einde begeleiden is en blijft een feest op zich. Nog steeds zijn we flabbergasted. Zo hebben we de afgelopen 2 jaar grote stappen gemaakt in deze snoek visserij, waar we eigenlijk pas net in begonnen zijn.
Wil jij op de hoogte blijven van Roys verrichtingen met de fireball en de bakken die hij vangt, volg hem op Facebook en/of Instagram.