De sleutel tot succes bij snoekbaars – Tips & Tricks van Michael Stalenhoef

19/03/2025
De sleutel tot succes bij snoekbaars – Tips & Tricks van Michael Stalenhoef

De snoekbaars… Een wispelturige vis die de ene dag totaal niet kan reageren op de ene techniek en daar de andere dag compleet los op kan gaan. Wat maakt deze mysterieuze vis nou zo interessant voor Michael Stalenhoef en wat vindt hij belangrijk in zijn visserij? Dit en nog veel meer lees je in dit interview met deze snoekbaars expert.

 

Roofmeister> Jow Michael, hoe kunnen we jouw visserij het beste omschrijven?

Ik mag heel graag op snoekbaarzen vissen. Waarom? Omdat je deze mooie, slimme vissen op zoveel verschillende manieren kunt vangen. Lukt het niet met een stukje van een verse dode aasvis onder een lange, goed uitgelode snoekbaars pen, die staat te dansen op de golfjes? Dan kan het zomaar zijn dat je bijvoorbeeld met een wat meer actief gepresenteerde Iris Popeye shad van 12 cm in de kleur Goby op dezelfde stek wél aanbeten kunt krijgen.

Soms kunnen ze totaal niet bijten en soms kun je niets verkeerd doen!

Snoekbaarzen zijn wat dat betreft rare vissen. Elke dag opnieuw weer de juiste key to succes vinden. Het kan soms een heel ingewikkeld spelletje zijn, omdat er zoveel verschillende sleutels zijn die je kunt inzetten om je droomvis te vangen. Denk alleen al aan de dropshot, Carolina rig, Texas Rig, twitchbaits, jerkbaits, spinnerbaits, chatterbaits, verticalen, werpen met softbaits en natuurlijk niet te vergeten het al eerder genoemde vissen met dood aas.

 

Roofmeister> Wat heeft je doen besluiten om te gaan gidsen en hoe ziet een gidsdag eruit?

Op 22-2-2017, de dag waarop ik met pensioen ging, heb ik mijn bedrijf, Fishing Guide Amsterdam, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik vond het altijd erg leuk om mijn passie, vissen, met anderen te delen. En waarom dan niet van je hobby je werk maken? Ik schrijf wel werk, maar het voelt echt niet zo. Het is gewoon erg leuk om mensen iets te leren als dat nodig is. Natuurlijk heeft niet elke gast bij mij aan boord hulp nodig. Vooral de vissers uit Duitsland, Scandinavië, Japan, Rusland en Noord-Amerika weten vaak echt héél goed hoe zij hun visje hier moeten vangen.

De boot waar ik met alle trots mee gids!

Een gidsdag bij Fishing Guide Amsterdam is all inclusive. Dit betekent dat je gebruik kan maken van al mijn visspullen aan boord zoals hengels, molens en (kunst)aas. Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd met een lekkere verse brood lunch, koffie, thee, diverse soorten frisdranken en in de wintermaanden een lekker soepje naar keuze. En mocht je niet in het bezit zijn van een geldige visvergunning dan regelt Fishing Guide Amsterdam deze ook nog voor je.

Mijn gasten hebben vaak het trucje al snel door!

Natuurlijk zijn er ook een paar spelregels waaraan je dient te houden. Zo moet je b.v. kunnen zwemmen, is het nuttigen van alcohol/drugs aan boord vanuit veiligheidsoverwegingen verboden, dienen personen jonger dan twaalf jaar onder begeleiding van een volwassene te staan en is het catch and release only.

 

Roofmeister> Wat is het belang voor jou van een goede buitenboordmotor? Waar moet deze aan voldoen?

Op je buitenboordmotor moet je kunnen vertrouwen. Hij moet starten en lopen onder alle omstandigheden. Onder geen beding mag ‘deze beste vriend’ je in de steek laten. Sinds kort vaar ik met Yamaha en dat bevalt mij uitstekend. Ik heb gekozen voor een Yamaha T 50 PK met elektrische start en Power Trim + Tilt.

Yamaha staat bekend om de duurzaamheid en kracht, mits je ze goed onderhoudt natuurlijk ;).

Deze high-thrust motoren zijn lekker snel, super stil, makkelijk in het onderhoud en hebben een laag brandstofverbruik wat ook weer lekker is voor je portemonnee. Het verbaast mij dan ook niet dat veel deelnemers aan de Bassmaster Elite Series in Amerika zoals bijvoorbeeld Michael Iaconelli, Jordan Lee en Bill Lowen ook een mooie dikke vette Yamaha op hun spiegel hebben hangen.

Goed onderhoud is belangrijk, doe dit dan ook bij een erkend Yamaha dealer.

 

Roofmeister> Hoe pak jij het aan als de snoekbaars echt passief is? Heb jij speciale trucjes?

Zoals ik al eerder schreef zijn snoekbaarzen op veel verschillende manieren te vangen. Gaat het niet lekker met een dropshotje, probeer dan eens een techniek dichter bij of op de grond. Het kan zomaar zijn dat onze vrienden absoluut geen zin hebben om de bodem te verlaten.

Blijf vertrouwen houden en doorbijten!

Maar het allerbelangrijkste is dat je vertrouwen blijft houden in wat je aan het doen bent. Ik vis vanuit de boot bijna altijd met twee hengels tegelijk. Hierdoor kan ik twee verschillende technieken inzetten. Krijg je op de ene hengel meer aanbeten, dan weet je dat deze techniek op dat moment beter scoort dan de andere.

 

Roofmeister> Wanneer gebruik je kunstaas en wanneer denk je dat dood aas beter is?

Kunstaas gebruik ik het hele seizoen door. In het begin tot aan het einde van de zomer vis ik met klein kunstaas. En met klein bedoel ik tot een cm of 10. De reden hiervoor is dat er dan in dit gedeelte van het roofvisseizoen er erg veel speldaas in het water aanwezig is.

Mijn kleinzoon heeft de techniekjes ook al snel door!

Later in het seizoen als de watertemperatuur weer gedaald is tot onder de twaalf graden en er veel speldaas is opgevreten, ga ik met wat groter kunstaas aan de gang. Ik denk dat dood aas in sommige gevallen echt wel het verschil kan maken, zeker als er op een water veel gevist wordt met één bepaald soort kunstaasje waardoor er dan dressuur kan gaan ontstaan.

 

Roofmeister> Geloof jij dat het formaat van je shad ertoe doet als je grotere vissen wilt vangen?

Ja, daar geloof ik echt wel in. Kijk maar eens naar de vissers die vaak op half water vissen. Negen van de tien keer gebruiken ze hiervoor grote shads. Natuurlijk kan je met een Iris The Shad van 8 cm in de kleur Baitfish ook een dikke vis vangen. Maar wil je echt alleen voor een grote gaan, dan zou ik zeker grote shads inzetten.

Met groter kunstaas kun je ook sneller grote verrassingen krijgen.

 

Roofmeister> Wat zou je nummer één tip zijn voor mensen die op snoekbaars willen vissen?

Hou het in het begin zo simpel mogelijk (KISS = Keep It Simple Sportfisher). Begin niet meteen te vissen op een groot water met een zeer grillig bodemverloop en een dikke windkracht 6 uit het zuidwesten. Ga eerst eens lekker aan de gang en krijg vertrouwen met een dropshotje op een makkelijk, rustig stukje water. Geloof me, met deze techniek kun je echt alle kanten op. Je kunt makkelijk iets hoger of juist iets dichter bij de bodem vissen d.m.v. het verschuiven van je loodje.

Houd het simpel mensen, zeker als je net begint.

Wat dacht je ervan om je aasje de ene keer iets sneller binnen te vissen dan de worp ervoor. Of juist andersom, super langzaam binnen vissen met een paar full stops onderweg. Vervang eens je softbaitje voor een verse spiering, bliek of voorntje. Ook met het dropshot loodje kun je alle kanten op. Zoek het juiste gewichtje wat op dat moment van de dag lekker bij je past. Je zal versteld staan wat je allemaal gaat meemaken. Dropshotten, go for it!

 

Ook een dagje mee met Michael? Ga dan HIER naar zijn website.