Als vissers willen we natuurlijk de best mogelijke inhaking wanneer we aanslaan op die ene aanbeet. Door het kiezen van de juiste haak kun je je kansen flink vergroten. De scherpheid, kracht en bouw van de haak staan hierbij centraal. Waarom gebruiken we eigenlijk zoveel verschillende soorten haken?
Drie punten beter dan één?
Een dreg is een haak met drie punten en deze haken zijn ideaal voor de meeste visserijen op vooral snoek. De rede dat men dreggen gebruikt op snoek is omdat het kunstaas vaak flink beweegt of vrij breed is. Doordat er meer haakpunten zijn, is de kans dat de roofvis een haakpunt pakt bij de aanbeet een stuk groter.
Er wordt dus meer oppervlakte gedekt door de haken. Stel je vist met een shad van 23 cm die vrij breed is en je gebruikt enkele haken, dan moet de snoek hem wel heel goed naar binnen werken voordat je echt 100% zeker bent van goede inhaking. Met dreggen is dit veel minder en kun je ze soms al haken wanneer ze aan het kunstaas ”ruiken”. Dit komt ook omdat de kans dat er een haakpunt de goede kant op staat stukken groter is.
Ook bij het pelagisch vissen gebruiken vissers liever een enkel dregje zodat je niet een achterlijk grote enkele haak hoeft te gebruiken en je bereik van je haak groter is. Toch zijn er ook nadelen aan dreggen, zo kom je makkelijker vast te zitten en kan het onthaken wat ingewikkelder worden en de kans om jezelf te haken is groter.
Dreggen van BKK zoals de Spear-21 of Spear-21 UVO blijven enorm lang scherp en staan bekend om hun brute kracht. De kans dat deze uitbuigen is echt miniem. De UVO heeft een coole oranje coating met als bedoeling als mikpunt te dienen voor de roofvis omdat het flink opvalt. Wat denken jullie Roofmeisters? Werkt dit in je voor- of nadeel? Check ze HIER.
Wanneer dan enkele haken?
Natuurlijk zijn enkele haken nog steeds super, maar dan in andere situaties. Meestal gebruiken vissers met kleinere softbaits een enkele haak omdat dit ervoor zorgt dat je een subtielere presentatie van je aas hebt. Bijvoorbeeld met het jiggen op snoekbaars gebruikt men doorgaans een loodkop met een enkele haak en eventueel een staartdregje wanneer nodig.
Die enkele haak is prettig omdat je doorgaans veel bij de bodem zit en door die enkele haak bovenop minder vast zit. Ook wordt het kunstaas vaak helemaal opgezogen en komt de vis van onder en sla jij omhoog aan, gezien de positie van je hengel bij het jiggen.
Ook wordt bij een enkele haak alle druk naar één punt gevoerd bij het aanslaan. Dit is zeker bij een harde snoekbaarsbek in je voordeel. Bij een dreg wordt de kracht verdeeld over meerdere haakpunten en omdat je vaak al met een ietwat lichtere hengel vist en vrij dunne lijn, is een enkele haak optimaal. Bij finesse technieken zoals dropshotten heb je ook een enkele haak nodig voor een subtiele en fijne presentatie. Een dreg weegt ook meer, wat dus ook je kunstaas beïnvloedt.
Kortom, enkele haken zijn super, zeker wanneer je dicht bij de bodem vist en omhoog moet aanslaan. Ook bij zacht rubber kunstaas voor snoek kun je prima gebruik maken van een enkele haak en eventueel een staartdreg. De rede dat veel mensen nog steeds voor twee dreggen kiezen bij softbaits, is omdat je softbait langer meegaat omdat je hem zo kunt riggen dat de haken los komen van het aas bij de dril! Check de jigkoppen HIER en de dropshot haken HIER.
Weedless haken
Weedless haken gebruiken als je rond obstakels vist waar je makkelijk in vast komt. Denk aan de Carolina rig of de Texas rig. Dit zijn rigs waar je vaak mee tussen de stenen of mosselen zit te peuteren op baars. Door de haak in het kunstaas te verstoppen, kun je je aas dus op plekken aanbieden waar je normaal eigenlijk niet lekker kunt vissen.
Dit soort haken gebruik je dus veel met kreeft- of insectenimitaties en deze leven normaal gesproken strak op de bodem. Dus voor optimale presentatie kies je een weedless haak, ook wel “off set hook” genoemd. Voor snoek bestaan er ook speciale haken die je kunt verstoppen in je shad zodat je perfect door de planten heen kunt vissen. Het nadeel van die verstopte haak is dus dat de kans op missers groter wordt, zeker bij het vissen op snoek. Check je off set hooks HIER.
We hopen dat je met deze informatie makkelijker kunt kiezen wat voor haak je nodig hebt. Check HIER alle haken van BKK!