Het is eigenlijk als een soort haat – liefde verhouding, je kunt niet met ze en niet zonder ze, landingsnetten. Ik moet eerlijk bekennen, het liefste gebruik ik ze niet. Maar er zijn genoeg situaties waar ze hoe dan ook nodig zijn. Denk aan een hoge kant, een snoek die lastig gehaakt zit en hierdoor een handlanding onmogelijk maakt of hogere watertemperaturen waarbij een korte dril gewenst is.
Door Sander Paans
In de winkels zijn zoveel verschillende netten beschikbaar dat je als beginner soms niet meer weet welk net je moet hebben. Laten we ze daarom eens op een rijtje zetten!
Eén van de belangrijkste aspecten van de netten van tegenwoordig is dat het net zelf rubber gecoat is, er zit een heel klein laagje rubber over de mazen, waardoor het soepel genoeg blijft. Voordeel hiervan is dat de haken niet meer in het materiaal vast komen te zitten, het is beter voor de vis en visslijm is veel gemakkelijker af te spoelen waardoor een stinkend net voorkomen wordt.
Let bij de aanschaf dus op de gecoate netten en laat de andere liever links liggen. Voor onze visserij zijn we ook op zoek naar netten met wat grotere mazen (de gaatjes in het net zelf). Bij de karpervisserij zijn deze mazen in de netten vaak heel klein, Bij de roofvisserij is dit niet handig ivm de dreggen die gebruikt worden.
Een ander belangrijk aspect bij het scheppen is de manier waarop de vis uit het water wordt getild. Probeer het net nooit aan de steel uit het water te tillen, er komen dan krachten vrij waar de stelen niet op berekend zijn en kunnen breken. Schep de vis en trek deze in het water naar je toe.
Pak daarna je net vast en til de vis aan het net uit het water om hem daarna op een vochtige en zachte ondergrond te leggen (liefst een onthaakmat). Hierna kan de vis rustig onthaakt worden. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte typen netten die bij het roofvissen gebruikt worden.
Streetfishing net
Streetfishing is niet meer weg te denken, licht bepakt door de steden struinen op zoek naar roofvis. Een net is hier een absolute must vanwege de vele hoge kades, bruggen en andere lastige plekken om vis te landen. Een niet al te groot net met lange steel heeft nu de voorkeur. Een steel van minimaal drie meter die telescopisch (uitschuifbaar) is, licht van gewicht en de mogelijkheid om een net erop te draaien.
Een pannet, gebruikt in de witvisserij kan al voldoende zijn als niet al te grote vissen worden verwacht, maar er zijn ook speciale netten voor de roofvis in de handel. Zo heeft Rozemeijer een net wat in de gewenste hoek geplaatst kan worden tussen de 0 en 90 graden, ideaal voor hele hoge kades!
Struin net
Wanneer je gaat struinen op snoek is een groter net gewenst dan het streetfishing net. De te verwachten vis is ook groter en hier passen we het net op aan. Kies een minimale afmeting van 65×50 cm en een steel die uitschuifbaar is, vanaf 100 cm tot 160 cm. Ook belangrijk is dat het net de mogelijkheid heeft om in het klappen zodat het net tijdens transport netjes langs de steel valt.
Vanaf lastige kanten komt de langere steel van pas. Kijk of het net een clip heeft waarmee het net aan de band van je tas of riem te bevestigen is. Dit scheelt weer sjouwen en het net bungelt langs je lichaam totdat je het nodig hebt, uitklappen en scheppen maar!
Boot net
Vis je veel vanuit een boot dan is het geen verkeerde keuze om een groot net voor in de boot aan te schaffen, zeker wanneer er veel op het grote water gevist wordt en de kans op echt grote vissen reëel is. Minimale afmetingen voor dit net zijn wat mij betreft 75×75 cm en daarbij moet het net ook diep zijn, hier bedoel ik mee genoeg ruimte tussen de bodem van het net en de bovenkant.
Belangrijkste reden hiervoor is dat een grote snoek na scheppen in het net kan blijven liggen, in het water, en deze vanuit het net met de kieuwgreep de boot in wordt getild. Om dit te bereiken heb je een diep net nodig! Deze nette hebben meestal een zware vaste steel die alleen in- en uitgeschoven kan worden door de opening van het net. Ze zijn groot en lomp, maar hebben al meerdere malen hun waarde bewezen.
Drijvend net
De laatste jaren is er een opkomst te zien in de baarsvisserij en het wadend vissen. Het gebruik van een stevig, drijvend net is hierbij geen overbodige luxe. Een drijvend net heeft een paar belangrijke aspecten, allereerst natuurlijk een goed drijvend vermogen, als een vis in het net ligt moet deze niet alsnog zinken. Genoeg diepte om de vis erin te kunnen laten liggen na het scheppen.
Uiteraard een rubber gecoat net en wat ook erg handig is, een (elastisch) koord met clip om het net aan je waadpak vast te maken. Zo sleep je het net rustig achter je aan tijdens het waden, heb je er geen last van en raak je het niet kwijt. Minimale afmetingen zijn wel 50×40 cm, groter mag natuurlijk ook. Uiteraard zijn deze netten ook ideaal voor de bellyboat- en kayakvisser.
Met bovenstaande heb ik geprobeerd wat duidelijkheid te scheppen in de soorten schepnetten die er zijn. Je lokale hengelsportwinkelier is natuurlijk altijd bereid om er nog meer tekst en uitleg over te geven! 🙂