Dit is waarom je maar beter een Navionics waterkaart kunt hebben

14/01/2020
Dit is waarom je maar beter een Navionics waterkaart kunt hebben

De Waterkaarten van Navionics, voor de moderne visser zijn deze niet meer weg te denken. Niet alleen gedetailleerde kaarten, maar ongekende mogelijkheden met o.a. Sonarchart Live voor verfijning van je kaarten, het synchroniseren met boatingapp en het uitzetten van een koers zodat je 100% je handen vrij hebt. Roofmeister Bas Westerveld vist hier nu één seizoen mee, en laat je zonder al te veel technische verhalen het gemak en de waarde van de Navionics waterkaarten zien.

Door Bas Westerveld

Een beetje sportvisser zal dit herkennen, de eeuwigdurende zoektocht naar nieuwe stekken. Dat ene richeltje, een steil talud of een mooie hoek met waterplanten. Een maagdelijke stek, waar hongerige rovers wachten op jouw aasje. Het vinden van die ene topstek, misschien wel het huis van jouw nieuwe pr, is niet altijd even makkelijk.

Thuis alvast je huiswerk doen middels je laptop of telefoon.

Natuurlijk vergroot een boot je kansen, omdat je simpelweg op plekken kunt komen die vanaf de kant niet te bereiken zijn. Ben je in het bezit van een dieptemeter, dan heb je het grote voordeel dat je nu ook kunt zien hoe de bodem verloopt, of dit een harde of zachte bodem is en of er zich vis bevindt. Nou vind ik de eerste twee het belangrijkste. Een mooie richel, ondiepe plaat of juist een steil aflopend talud midden op het water, kan een ware hotspot zijn die je zonder deze apparatuur nooit had gevonden. Voor mij zijn dit de mooiste stekken. Ik heb altijd de hoop dat dit dan een stek is die maar weinig mensen kennen, en dus minder bevist wordt dan een stek die ook boven water te herkennen is.

Het juist aanwerpen van het talud wordt een stuk eenvoudiger. Deze dame riep mijn shad halverwege het talud een halt toe! BAM!

Maar goed, alles leuk en aardig. Zo’n stek vind je niet zomaar. En, wil je meerdere van dit soort stekken ontdekken op jouw water, dan zul je uren moeten maken. Veel op het water zijn, en vaak per toeval zo’n stek tegenkomen. Kortom, dit kost je veel tijd.

Kijk ik naar mijzelf, en het aantal uur dat ik kwijt ben aan werk en andere verplichtingen, dan blijft er weinig tijd over om te vissen. De uren die ik dan op het water zit, moeten daarom zo effectief mogelijk zijn. Oftewel, ik wil weten waar ik vis kan verwachten. Het vinden van een nieuwe stek, wil ik dan ook niet aan het toeval over laten, en zoek ik daarom thuis al op achter mijn laptop of telefoon met de waterkaarten van Navionics. Dit geeft je een unieke inkijk in het bodemverloop van jouw favoriete water en dat vanuit je luie stoel. Dit maakt het invullen van een visdag super makkelijk en de dag zelf vis je veel effectiever.

Met een splitscreen functie op je dieptemeter, kun je zowel de Navionics waterkaarten als je reguliere sonarbeelden bekijken.

Sinds het begin van dit seizoen ben ik in het bezit van Navionics op mijn dieptemeter. Het SD-kaartje is eenvoudig te activeren via je laptop of pc, waarna je direct al de kaarten kunt bekijken. Vervolgens plug je het SD-kaartje in een unit (dat hiervoor geschikt is) en via de gps zie je nu live jouw bootje weergegeven op de waterkaart van Navionics.

Geweldig toch?! Thuis kun je dus al een lijstje met potentiële stekken opzoeken. Op het water zet je je unit aan, en vaar je rechtstreeks naar je stek. De waterkaart zorgt ervoor dat je de stek op de best mogelijke manier kunt aanvaren. Ik heb gemerkt dat dit op taaie dagen echt het verschil kan maken tussen wel of niet vangen.

Hoe dichter de lijnen tegen elkaar aanliggen, hoe steiler het bodemverloop. Hoe verder uit elkaar, hoe vlakker.

Met enkel je dieptemeter mis je het totaalplaatje van de stek. Zeker op groter water, waar je vrijwel geen herkenningspunten hebt, is het juist aanvaren van een stek dan erg lastig. Vaar je de stek verkeerd aan dan kun je deze onnodig verstoren, vis je de stek minder goed uit, of loop je steeds in de waterplanten te harken. Bekijk je voordat je de stek aanvaart het diepteverloop, en hou je rekening met eventuele wind en/of stroming, dan kun je inschatten vanuit welke hoek je het best de stek kunt benaderen.

 


In enorm veel situaties zul je merken dat je veel efficiënter vist:

  • Tijdens het slepen kun je ervoor zorgen dat je scherp langs een talud vaart, zonder steeds waterplanten of vuil te haken.
  • Vang je op een bepaalde diepte goed dan kun je door de waterkaart in de gaten te houden, eenvoudiger die juiste diepte aanhouden en blijf je steeds in de strikezone van dat moment.
  • Tijdens het werpend vissen kun je de gewenste afstand naar een talud eenvoudig aanhouden, en geraak je niet steeds te ver op of van het talud af.

 

Naast het werpend vissen met groot rubber, is er nog een visserij die ik veel heb gedaan dit seizoen; actief vissen met de fireball op snoek. Voor velen een wintervisserij, maar ook in de zomer uiterst effectief.  Ook hierbij heb ik veel gebruik gemaakt van Navionics. In de zomer vis ik de fireball lekker actief en ga ik middels de waterkaarten opzoek naar mooie taluds.

Een strijdplan is zo gemaakt. Ga je de ondieptes afvissen met crankbaits of iets dieper met shads?

Op mijn thuiswater staat er op sommige stukken vlak aan de kant al redelijk wat water, maar dit is lang niet overal zo. Met behulp van de waterkaarten kon ik deze stukken er eenvoudig uitpikken. Eenmaal op de stek aangekomen vis ik dan actief met de hengel in de hand het talud zigzaggend af van ondiep naar diep en weer terug. Juist op die afwijkende, diepere stukken bleken vaak de grotere dames te liggen. Zo heb ik samen met mijn broer en vader deze zomer en herfst flink wat metervissen en hoge 90’ers weten te vangen.

Een Deense beauty. Krijg je aanbeten op een bepaalde diepte, dan is deze middels de waterkaarten eenvoudig te volgen.

Op mijn laatste trip naar Denemarken bleek ook maar weer eens hoe belangrijk de juiste kennis over het water is. Samen met mijn maat en een local die zo aardig was ons wegwijs te maken zijn we toen een dag op een van de grootste wateren in dat gebied wezen vissen. Na 30 minuten varen lagen we midden op dat enorme water en gingen zowel de local als mijn maat en ik onze eigen weg.

Een flinke school witvis op 23 meter. Een waypoint zetten of de gevaren route terugvaren en je kunt perfect rondom de school blijven hangen. Roofvis zal dan nooit ver weg zijn!

Daar lig je dan, halverwege november op onbekend water, 20 meter diep en honderden meters uit de kant. In eerste instantie leek alles hetzelfde, maar na het bestuderen van de kaart bleken daar meerdere onderwatereilanden te liggen waar het ineens ondieper was. Met groot rubber en 50 grams koppen zijn we gaan slowtrollen/diagonalen tussen die eilanden door.

Een prachtige herfstsnoek onderaan het talud, naast een ondiepe plaat.

Met behulp van de Navionics kaarten kon ik zodoende de juiste koers varen tussen de eilanden door en na 2 uur vissen konden we concluderen dat we de meeste aanbeten rond de 16 meter kregen met een snelheid van 1,5 km/u. Nu kon ik nog gerichter sturen om zoveel mogelijk op die 16 meter te blijven varen, wat ons nog weer een aantal vissen heeft opgeleverd.

Natuurlijk kom je met een dieptemeter alleen ook een heel eind. Maar het is een enorme luxe om niet alleen de diepte onder de boot te weten, maar het gehele bodemverloop van het water al in je bezit te hebben. Door al deze kennis zijn je uren op het water effectiever, en maakt dit het juist bevissen van een stek een stuk eenvoudiger. Kortom, meer ontspanning, én meer vis!

Klik HIER voor meer informatie over de producten van Navionics.