Dit moet je weten over het vissen in de planten

22/06/2022
Dit moet je weten over het vissen in de planten

De zomer betekent waterplanten. Op sommige wateren zijn het regelrechte bossen waar niet doorheen te komen is en op sommige wateren blijven ze net wat verder uit elkaar staan. Over het algemeen kun je in juni op de meeste wateren er nog wel overheen vissen. Als dit niet meer kan, wat doe je dan?

 


Let op met het vissen op snoek in de zomer. In warm water zijn de groenjassen extra kwetsbaar. HIER en HIER belangrijke informatie.


 

Op zowel groot als klein water zul je te maken krijgen met waterplanten. Vaak zijn dit planten als fonteinkruid, waterpest en waterlelies. Het is vrij vervelend om je haken constant te ontdoen van planten na elke worp. Toch zijn die roofvissen dol op planten. Hier bevindt zich voedsel, aasvisjes en kan zowel prooi als rover beschutting zoeken. Zodoende zul je manieren moeten vinden om in te spelen op de omstandigheden.

 

Dunne begroeiing

Bij dunne begroeiing kun je nog steeds vissen zoals je normaal vist, in dit geval staan de planten nog niet zo hoog of gewoon verder uit elkaar. Belangrijk is dan wel om licht te vissen, het is al ondiep dus even een meter omhoog zwemmen is helemaal niets voor een agressieve rover! Doordat je lichter vist, is de kans kleiner dat je vuil haakt.

Met dunne begroeiing kun je nog met shads uit de voeten. Ook snoekbaarzen liggen begin seizoen super ondiep zoals Enzo Claassens van Spro hier laat zien!

Het dragen van een goede polaroid bril helpt enorm, zo kun je de planten beter ontwaren en kun je je kunstaas er mooi langs sturen. Als je een ietwat langere hengel gebruikt, wordt het sturen van je kunstaas al helemaal een peulenschil en vergroot jij je kansen om vis te vangen tussen de planten.

 

Dichte begroeiing

Heb je echter dichte begroeiing, dan verandert de zaak. Nu wordt het lastiger om met ‘normaal’ kunstaas te vissen zonder constant vast te komen. Spinnerbaits bieden in dit geval uitkomst! Deze zijn goed door de planten te vissen en maken ook nog eens echt iets los in de vis.

Deze snoek kwam uit een oerwoud fonteinkruid. Een spinnerbait biedt dan uitkomst.

Zeker als de planten wat hoger staan of wat dichter op elkaar, zijn deze gekke stukken kunstaas vaak koning. Het blad duwt planten weg samen met de stang waar het spinnerblad op zit. Ook wijst de haakpunt naar boven en zit er vaak een skirt om de haak. Dit alles voorkomt dat jij onnodig veel planten haakt. Nog meer weten over spinnerbaits? Check dan zeker even DIT artikel van Sander Paans.

Hier zie je goed dat de haken bovenop zitten. In combinatie met de stang en het blad kun je goed door planten vissen.

Chatterbaits zijn in principe een beetje gelijk aan spinnerbaits. Ook deze zijn mooi te vissen in plantenrijke omgeving. Natuurlijk kun je chatterbait noch spinnerbait door de dikste bushbush van Europa slepen, maar je komt in ieder geval veel verder dan een normale plug of shad.

Kantjes afgooien met kleine chatterbaits geeft ontzettend veel actie, probeer ze ook zeker vanaf de kant!!!

Een chatterbait heeft ook een skirt net als een spinnerbait. Alleen het blad voorop is anders. In plaats van rond draaien wat een spinnerblad doet, trilt een chatter blad heel snel van links naar rechts.

Weedless riggen

Nog een tactiek als je toch met shads wilt blijven vissen, is ze weedless riggen. Dat wil zeggen dat de haak verstopt zit in de shad en dat deze bij een aanbeet tevoorschijn komt. Er blijft op deze manier geen plant aan je kunstaas hangen, misschien nog wel minder dan bij een spinnerbait of chatterbait. Voor het weedless riggen van je shad gebruik je een speciale ‘offset haak’.

BKK bijvoorbeeld maakt super scherpe offset haken zodat jij nog met je favoriete shad kunt blijven vissen.

Let er wel op dat wanneer je een shad uitkiest, deze niet te hoog is. De haak moet namelijk ruimte hebben bij de buik van de shad. Zo kan de shad naar beneden drukken bij een aanbeet en de haak vrij komen. Kijk zeker even op de website van BKK om je ultieme offset haken uit te kiezen. Ook met kleine shads voor baars en snoekbaars kun je zeker ook een offset haak gebruiken!

Ooit nagedacht over een soft jerk? Een weedless gerichte shad die mooi links rechts gaat!

Een ideale stek om een soft jerk in te zetten.

Waar niet veel mensen aan denken bij weedless gerigde shads, zijn soft jerks. Dit zijn shads die mooi van links naar rechts door het water schieten als je ze met rukjes binnen vist. Doordat je ze op een offset haak rigt, zullen ze geen planten haken! Door het weinige gewicht blijven ze ook nog eens hoog in het oppervlak. Probeer het eens!

Topwaters

Dit is misschien wel de meest spectaculaire manier van vissen, het vissen met topwaters. Alles kun je zien, je hebt je kunstaas altijd in zicht, waardoor je de aanbeet ook altijd gaat zien. Zeker wanneer er veel planten staan, is het leuk om met topwaters te vissen.

Onze Roofmeister Joost Spraakman vist graag tussen de lelies met topwaters!

Het voordeel van topwaters, is wat de naam al zegt: je vist ze in het oppervlak. Hierdoor kun je op veel wateren de planten vermijden en kun je toch nog vissen. Sommige topwaters zoals bepaalde kikkers, hebben vaak ook nog eens verstopte haken, waardoor je ze in echt extreme begroeiing kunt gebruiken.

Links een kikker waar de haken meer vrij zijn, rechts eentje die je echt compleet weedless kunt vissen.

De dreg onderop vergroot de inhakingskans aanzienlijk, maar met veel plantengroei kun je hem beter weghalen.

Zeker op een lekker zomeravondje is het super vermakelijk om er even op uit te gaan met wat topwaters. Ze staan garant voor spektakel!

 

Laat je dus niet uit het veld slaan als er veel planten op je water staan, denk in oplossingen! Met een goede bril, een wat langere hengel, een spinnerbait of topwater kom je al een heel eind! Zo kun jij je de hele zomer wel vermaken.