Dit zijn VIER tips voor het vissen in troebel water

20/10/2024
Dit zijn VIER tips voor het vissen in troebel water

Zoals velen van jullie misschien wel hebben opgemerkt, zijn de rivieren en sommige polders vrij troebel geworden. Door de vele regen die in het buitenland gevallen is, worden onze wateren ook troebeler. Tel daarbij op dat we soms pittige wind hebben gehad en ook wel wat regenval en je hebt lastige omstandigheden om in te vissen. Maar met deze tips kun je dit prima de baas blijven!

 

Tip 1> Pas je kunstaas keuze aan

Een heel belangrijk punt natuurlijk is je kunstaas, want dit is uiteindelijk hetgeen wat de vis moet verleiden. In het troebele water kan de roofvis slecht zien, zelfs felgekleurd kunstaas is lastig waar te nemen. Daarom vertrouwen de rovers meer op hun zijlijn orgaan, een soort sixth sense waar ze waterverplaatsing van hun prooi mee kunnen registreren.

Kies voor aas wat beter opvalt onder water, zoals een Miuras Mouse met een dikke schoepstaart erachter. FOTO: Catch with Care

Speel hier dus op in met je kunstaas, je moet het ze makkelijk maken om je aas te vinden. Kies dus eens een maatje groter in plaats van wat je normaal gebruikt. Wees niet bang om flink groter te vissen, denk bij snoekbaars zelfs aan 16 cm of groter. Andere manieren om je kunstaas meer op te laten vallen, is door bijvoorbeeld shads te kiezen met een bredere schoepstaart, of door een extra ratel in je kunstaas te doen.

In DIT artikel vertelt Toon van Ham precies hoe hij met grotere creaturebaits succes heeft op grote baars. 

Bij baars kun je bijvoorbeeld rustig een grotere creaturebait kiezen, of bij snoek een dikke Miuras Mouse. Makkelijk is het nog steeds niet op baars en snoek, maar met deze tips vergroot je je kansen wel aanzienlijk! Zeker wanneer het water net troebel is geworden, merk je dat de vis even lastig te vangen is. Echter, hoe langer het troebel is, hoe beter ze zich aanpassen en weer actiever worden. Ze moeten immers eten.

 

Tip 2> Gun ze de tijd

Snoekbaars heeft het niet zo op licht en is gewend aan donkere omstandigheden, maar zelfs voor zijn glasogen wordt het in troebel water een pittige klus om goed te kunnen zien.

Dit heeft ook te maken met het feit dat je de roofvis je kunstaas echt moet laten vinden. Je kunt ze het kunstaas wel laten opmerken door meer lawaai te maken onder water, maar ze hebben nog wel meer tijd nodig om het precies te kunnen lokaliseren. Waar ze in helder water geen moeite hebben met je kunstaas zien en dus wat sneller vissen makkelijk kan, is dat in troebel water vaak andersom. Vaak moet je in troebel water de stek ook secuurder uitvissen om goed resultaat te halen.

Je kunstaas moet wel langzaam aangeboden kunnen worden, de Sick Smash van Berkley kan weleens een topkeuze zijn in troebel water. Zelfs bij lage snelheden heeft dit kunstaas nog een verleidelijke actie. 

Daarom werkt een langzamere presentatie vaak wat beter. Dit kun je doen door bijvoorbeeld tegen de stroming in te vissen, of door simpelweg langzamer binnen te draaien. Ook kun je iets vaker pauzes inlassen. Varieer hier mee en kijk wat voor jou het beste werkt om aanbeten uit te lokken. Niet elk kunstaas is gemaakt om langzaam te vissen, dus check ook eerst even de actie voordat je lukraak gaat gooien.

Langzaam verticalen tegen de stroming in tegen een rietkantje met een grote shad deed wonderen.

 

Tip 3> Andere stekken

Met troebel water kunnen zomaar andere stekken goed zijn in tegenstelling tot je gebruikelijke stekken. Zeker op rivieren geldt dit. In de polder blijft het een kwestie van veel meters maken en alle interessante onderbrekingen afvissen, maar dan wat langzamer en met groter kunstaas dan normaal.

Je hoeft ze niet diep te zoeken in dit soort gevallen. Kijk vooral waar de stroming rustig is.Snoekbaarzen trekken dieper het kribvak in of gaan stijf tegen de kribben liggen, vergeet dus zeker niet tot vlak onder je voeten door te vissen. Plekken die beschut zijn tegen de stroming zijn heel interessant, of plekken waar de stroming breekt. Dit kun je heel goed zien aan het water oppervlak. Let goed op het schuim of de blaadjes op het water, als deze niet vooruit bewegen dan weet je dat het een luw stukje is.

 

Tip 4> Maak gebruik van geur en smaak

Geur en smaak kunnen goed van toepassing zijn in troebel water. De roofvis kan natuurlijk slecht zien, dus moet je ze op andere manieren zien te prikkelen. Naast inspelen op het zijlijn orgaan, kun je ook inspelen op geur en smaak. Wat te denken van een dode aasvis onder de dobber, statisch of aan een fireball? Maar ook geurstoffen in combinatie met kunstaas kunnen nu meerwaarde hebben.

Er zijn meerdere soorten pasta’s met sterke geur die je op je aas kunt smeren, zoals deze van Berkley.

Bij een stuk kunstaas wat hartstikke snel voorbij komt, heeft geur niet bepaald toegevoegde waarde. Wanneer jij het kunstaas echter langer in de zone van de roofvis houdt, kan het echter wel degelijk het verschil maken. Sowieso komt het dan natuurlijker over en kan het eerder een aanbeet uitlokken. Het is misschien geen bewezen wondermiddel, maar zeker het proberen waard om net die paar extra aanbeten te krijgen. Baat het niet, schaadt het niet, toch?

 

Vissen in troebel water kan lastig zijn, maar met bovenstaande tips niet onmogelijk. Het is even zoeken naar de juiste stekken, maar zodra je ze gevonden hebt, kan het feest zijn. Zeker snoekbaars is goed te vangen in deze omstandigheden. Succes Roofmeisters!