Een avond pelagisch met Bas Meeuwenoord – Kasteel van 99,9 cm

04/02/2020
Een avond pelagisch met Bas Meeuwenoord – Kasteel van 99,9 cm

‘Pelagisch’, het klinkt tegenwoordig als iets magisch en dat is het ook wel, want met deze visserij worden met name grote vissen gevangen. Nog niet heel lang wordt het ook vanuit de bellyboat gedaan. Het is geen makkelijk spelletje en doorzetten is aan de orde van de dag, de beloningen zijn des te mooier. Specialist Bas Meeuwenoord van JNLL neemt je een nachtje mee…

Door Bas Meeuwenoord

Het laatste weekend van het kerstreces. Na twee weken ongezond eten en te laat ontwaken ging het normale arbeidersleven weer beginnen, maar niet voordat de afspraak stond met vismaten Dirk-Jan Boom en Eric Westra om er weer een avondje op uit te gaan. Wij bellyboatvissers zijn geen mietjes, maar hoe dan ook afhankelijk van het weer. We doen namelijk graag grote wateren aan op onze pelagic vistrips en veiligheid staat boven alles. Een matige zuidwesten 3 Bft in combinatie met een weertype dat al drie dagen hetzelfde was, stelde ons gerust.

Mijn bellyboat uitrusting voor de nacht.

Omdat ik niets aan het toeval overlaat werd er een nieuwe voorslag aan mijn JNLL pelagic hengel geknoopt. Ik vis standaard met een fluorocarbon voorslag van 50\00. Tussen de hoofdlijn en voorslagknoop plaats ik altijd een stoppertje op 10 cm van de knoop. Zo zorg ik ervoor dat de knoop wordt ontzien van contact met de topoog en zodoende beschermd tegen beschadiging. Lijnbreuk is het laatste wat je wilt hebben.

Voor mijn zeer geavanceerde Garmin Live Scope fishfinder heb ik de transducer op een stang gemonteerd, waarmee ik hem 360 graden onder de bellyboat kan draaien en zodoende water kan afzoeken naar grote signalen.

Ik vind 50/00 fluorocarbon niet geschikt om dikke snoeken te belagen, daarom ligt er in mijn bellyboattas altijd een stalen onderlijn klaar met een baarsgekleurde shad. Geloof het of niet, maar met de moderne fishfinders is het mogelijk om in te schatten met welke soort rover je te maken hebt. Bij het vermoeden dat het om een snoek gaat, maak ik snel de stalen onderlijn vast aan de fluorocarbon door middel van een quiklink.

Geen concessies, lekker dik 50/00 fluorocarbon.

Mocht ik snoek aantreffen dan hang ik meteen een stalen onderlijn in de quick link.

Wat betreft geschikte shads voor de pelagische visserij kies ik bij voorkeur voor v-staart shads groter dan 17 cm. Toch neem ik ook altijd schoepstaarten of paddle tails mee. Bij JNLL hebben we een paddle tail gemaakt die op moeilijke dagen nog wel eens uitkomst kan bieden vanwege het type actie, zo ook tijdens deze sessie.

Verschillende soorten shads in verschillende kleuren. Het kan het verschil maken…

De shads worden voorzien van schroef-in loodkopen in verschillende kleuren, variërend van 50 tot 60 gram. Ik schroef de koppen bij deze visserij iets wat diagonaal naar beneden in de shad. Dit doe ik, omdat bij een trage visserij en een stil hangende presentatie de shad wat met z’n kop in plaats van zijn staart naar onder hangt. Naar eigen ervaring heb ik het idee dat de snoekbaarzen dit attractiever vinden.

Verder gebruik ik stingers met dreggen van enkel Gamakatsu in de maten 1 en 2. Deze plaats ik met 40/00 kevlar of gevlochten lijn op ongeveer 2/3 cm achter de kop van de shad. Meningen verschillen over het pelagic vissen met dreggen of enkele haken, maar ik ben van mening dat het missen van aanbeten part of the game is. Kortom, smaken verschillen. Eén haak van de dreg knip ik af, net achter de weerhaak, en die druk ik in de shad. De dreg kan zo bij een aanbeet een stuk makkelijker uit de shad komen.

 

Een bizarre avond

Genoeg over mijn voorbereidingen. Let’s talk about fishing! Bij aankomst op de stek worden de buikbanden opgepompt en er wordt steevast een drankje genuttigd. Plannen van het te bevissen stuk worden gemaakt en off we go!!

Jawel, ook dit soort monsterbakken van snoeken behoort tot de mogelijkheden.

Aangekomen op de plas gaat de wind verder liggen en speelt dit ons nog meer in de kaart. Elke golfslag bij deze visserij heeft invloed op het aanbieden van de shad , je kunt je dus voorstellen dat het aanbieden van de shad lastiger is als het flink waait. Een spookachtige miezer trekt over de plas en ik voel aan mezelf dat dit wel eens een gekke avond kan gaan worden. Het inpraten van moed en het wekken van vertrouwen helpt verbluffend goed in deze visserij 😉

Bij het afzoeken van het eerste talud spot ik verschillende goede signalen. Om mijn zelfvertrouwen verder op te schroeven drop ik de eerste vis aan met een 21 cm v-staart. Zonder aarzelen pakt de zander de shad en ik voel de verslavende droge dreun tot in mijn ellenboog. “Bam, hangen!” roep ik, en voor ik het weet lig ik met een fraaie 87 cm vis voor de camera. Snel een kiekje en een plons, waarna hij weer naar zijn talud toe zwemt.

Spanning en sensatie, een dikke rover die van links mijn shad nadert… Gaat ie ‘m grijpen?

We zitten nu op het juiste moment op het water voor het goede aasmoment van de snoekbaarzen, we weten dit maar al te goed. Het is nu schakelen en snel doorvissen, want voordat je het weet ontstaat er argwaan bij de vissen en houden ze de kaken stijf op elkaar.

Het volgende uur gaat buitengewoon goed en bijna elke vis die ik vang is een kapitale pelagic snoekbaars, ofwel vissen van boven de 75 cm. Hengels, high fives en foto’s worden in rap tempo afgewisseld voor weer een dikke vis. We weten dat dit niet eeuwig kan duren en plots is het dan ook afgelopen met de aanbeten. Na hevig heen en weer gevaren te hebben op zoek naar signalen, komen Dirk-Jan en ik elkaar weer tegen. “Ze staan weer uit hé, ze hebben ons door.”

Enkele minuten later doemt er een serieuze vis op onder mijn bootje. Mijn hartslag gaat omhoog en ik besluit na herhaaldelijk weigeren van de v-staart er eens een 25 cm paddle tail aan te hangen. En jawel, de onvoorspelbare, kantelende beweging van de staart wekt de interesse van de vis. Na 20 seconden volgen tilt de vis de shad zomaar een halve meter op. Snel sla ik verwoestend aan en voel direct massa: BAM! Een spannende, bonkende dril volgt en alles gaat volgens het boekje. Bij het verschijnen van de vis aan het oppervlakte schuif ik het net onder hem door en schreeuw ik het uit. Een dikke vis van 95,5 cm op een zelfontworpen shad. Beter word het niet. Of wel!?

Bakkenavond. Vissen van over de 70, 80 en zelfs een kasteel van 95,5 cm. Het zou nog mooier worden…

Onder het genot van een overwinningssigaartje wordt de paddle tail weer visklaar gemaakt. De vissen liggen later op de avond niet meer zo honkvast en zijn druk aan het zwemmen. Wat deze visserij lastiger maakt. Ik ben natuurlijk al verwend deze avond en besluit om enkel nog echt grote signalen aan te droppen.

Een uur gaat voorbij en plots hangt dat grote signaal daar. Een karakteristieke snoekbaars signaal en niet zomaar één. Wauw, ik vergeet spontaan de kou en ontdoe mijn Garmin beeldscherm van de regendruppels. Ik kijk hoe de vis in het water hangt, opvallend veel langzamer beweegt dan zijn soortgenoten en besluit om de vis van achteren te benaderen. Dit in verband met de golfrichting en de manier hoe de vis in het water hangt. Bij de eerste keer dat ik de vis aandrop, hang ik de shad een kleine meter schuin achter de vis. Mijn arm functioneert als schokbreker voor de golven en ik laat de shad zo natuurlijk mogelijk de vis passeren. Hij reageert direct en stijgt langzaam naar mijn aas. Minuten zwemt ze onder de shad mee en ik varieer het vaartempo steeds van langzaam naar sneller en omgekeerd.

Kebeng!!! 99,90 cm!!!

Deze vissen zijn oud en ervaren, ze hebben waarschijnlijk al heel de hengelsportwinkel aan shads voorbij zien zwemmen. Haar interesse in mijn liefdevol gepresenteerde shad verdwijnt en ze daalt af naar de bodem. Omdat ze enorm is zie ik haar toch nog vaag op het beeldscherm.

Meer konden we er echt niet van maken… 😛

Verschillende keren laat ik de shad nog over de vis heen gaan, maar ik kreeg geen reactie. Op het allerlaatste moment, als ik de moed bijna opgeef, sleep ik de shad gewoon over de bodem heen. En dan volgt een kneiterharde beuk! De vis komt bij het aanslaan geen millimeter van zijn plaats, de dril is begonnen! Geen gebonk, maar snoekachtige sprints worden ingezet en even later ligt de vis aan het oppervlakte. Lichtelijk in paniek schuif ik de vis het net in en al rillend van vreugde roep ik mijn maten.

Wat een kasteel! Bijna onwerkelijk!

Eerst even op de foto en daarna meten. Wauw, wat is deze vis massief en groot! Ik kan er helaas geen metersnoekbaars van maken… 99,5 cm oordeelt de meetbak, 99,9 cm om precies te zijn, geen metersnoekbaars. Eerlijk is eerlijk. Maar wat deert het?! De pret is er niet minder om. Bij het eerste contact met het water spurt zij de diepte weer in. Met gebalde vuisten klinkt er een overwinningskreet over het water. Deze sessie vergeet ik nooit meer!!!

Bas Meeuwenoord is prostaffer van JNLL, een merk dat vol in de steigers staat en zich o.a. specialiseert in de pelagische visserij. De hengels worden in samenwerking met OMG Fishing Rods ontwikkeld, shads zijn HIER te bestellen.