Zuid-Amerika heeft talloze prachtige vissoorten te bieden. Zowel op het zoute of zoete water kunnen roofvissers geweldige avonturen beleven. Mark Verhoeven van Fox Rage is in Panama geweest en beschrijft zijn avontuur op Lake Gatun, waar hij op peacock bass heeft gevist!
Door Mark Verhoeven
Na wat dagen op de Pacific Ocean te hebben gevist op het grote brute wild rondom prachtige tropische eilanden, was het tijd om weer richting Panama City te vliegen. Omdat de vlucht naar Schiphol totaal niet aansluit op deze binnenlandse vlucht was sowieso al besloten om net als de vorige trip naar Panama, even een nachtje in een hotel in Panama City door te brengen. Vijftien uur wachten op de volgende vlucht, daar word je niet vrolijk van als je daarna nog ruim 10 uur mag vliegen…
Thuis hadden we natuurlijk al wat info ingewonnen over de mogelijkheden voor het vissen op peacock bass, dus toch nog maar een extra dag in Panama City gepland. Vanaf Panama City ben je met de auto in een goed half uur bij een haventje. Daarvandaan konden we na amper 30 minuten varen over het Panama kanaal een zijtak invaren en aankomen op Lake Gatun.
Echt een bijzondere ervaring om in zo’n kleine boot die gigantische schepen voorbij te varen. Ook de oevers van het Panama kanaal bestaan voor het grootste deel uit jungle. Alles is prachtig groen en compleet dichtgegroeid.
Lake Gatun
Lake Gatun is ruim 100 jaar geleden kunstmatig aangelegd en is veruit het belangrijkste waterreservoir voor het wereldberoemde Panama kanaal. Het kanaal in centraal Panama verbindt de Atlantische Oceaan met de Pacifische Oceaan. Met een oppervlakte van zo`n 425 km2 is het meer gigantisch. Het was destijds zelfs het grootste kunstmatig aangelegde meer ter wereld. Eigenlijk heeft men gewoon een groot deel regenwoud laten onder lopen.
Het water op het meer zelf is op de meeste plaatsen kraakhelder. Je ziet de takken overal onder water staan. Juist tussen deze takken en de overhangende bomen en struiken langs de oever zijn de peacocks te vinden. Daar waar door de oevervegetatie schaduwplekken zijn ontstaan, zijn de echte hotspots te vinden.
De rijke dierenwereld
De dierenwereld in en rondom het meer is gigantisch divers. Van krokodillen, alligators en leguanen, tot vele soorten (boom)kikkers en slangen. Van die slangen zijn zelfs 21 soorten zeer giftig. Er leven heel veel vogels, waaronder vele kolibries, parkieten en toekansoorten. Ook leven er maar liefst 115 soorten zoogdieren zoals de luiaard, meerdere apensoorten en zelf de poema en jaguar.
Vissen is voor mij persoonlijk altijd veel en veel meer dan vis vangen en in zo`n omgeving is het natuurlijk elke seconde genieten. Bomen vol bromelia’s, orchideeën en tillandsia’s. De brulapen die je ver weg hoort roepen en de gieren die je hoog boven je ziet rondcirkelen…Geweldig!
De vissoorten
De vissoorten die voor de vissers interessant zijn naast de peacock bass een paar snook-soorten, de tarpon en de jack crevalle. Lake Gatun is zoet, maar lijkt door de jaren heen langzaam iets zouter te worden, waardoor men de laatst genoemde 3 soorten steeds vaker tegenkomt. Wij kwamen natuurlijk voor de peacock bass. De variant in Lake Gatun is pas sinds 2006 als aparte (onder)soort beschreven als Lake Gatun Peacock (Cichla pleiozona) en kan maximaal 5 kg zwaar worden.
Het blijkt dus een bijzondere ondersoort (altijd met 4 strepen), die in Lake Gatun gelukkig massaal voorkomt. Zo massaal zelfs dat we met de standaard manier van vissen zijn gestopt en ons eigen plan hebben getrokken. Met levende aasvisjes (minnows) vingen we namelijk alleen maar kleine exemplaren… Van de toeristen die hier komen vissen, is 95% Amerikaans en daardoor is de manier van vissen hier rond de boot gooien met een levend visje van circa 4 cm.
Je spint deze dan langzaam jiggend terug. De aanbeet is niet te missen, omdat zelfs de allerkleinste peacock bass volle bak op de aasvisjes klappen. Je laat dus het visje vooral het werk doen, want ook al hebben ze een flinke enkele haak door de rug, ze blijven aardig lang rondzwemmen. Amerikanen houden er blijkbaar van en combineren deze manier van vissen met lekker onderuit genieten van een dagje op het water.
Wat ons opviel, was dat hoe groter de vis, des te kleurrijker ze werden. Zelfs de kleintjes hadden al een prachtig patroon, maar waren nog vrij groen van kleur. De bekende ‘pauwoog’ vlek op de staart was reeds wel bij zelfs de allerkleinste exemplaren goed zichtbaar.
Smijten met kunstaas
Heerlijk om voor op dat dek te staan en je kunstaas zo dicht mogelijk tegen of onder een overhangende boom te gooien. Hadden we dat maar vanaf het begin gedaan… Binnen 20 minuten vingen we 3 pracht exemplaren en toen was het ook weer gedaan met de pret. We hebben nog een paar uur door lopen gooien, maar geen actie meer gehad.
Het is bekend dat de eerste paar ochtend- en avonduurtjes richting veruit de meeste actie brengt bij de peacocks. Zodra de zon echt zijn best gaat doen, zoeken ze het diepere water op. Vaak maakt men dan ook de keuze om na de productieve ochtend uurtjes een paar uur te trollen met diep duikende pluggen. Op deze manier loopt er dan ook wel eens wat vaker een snook tussen de peacocks door.
Kort samengevat: mochten we er nog eens komen, dan zouden we het toch wel helemaal anders doen. Meteen in de vroege ochtend starten met het werpen van kunstaas richting de oever. Staat de zon eenmaal hoog aan de hemel, schakel dan over op het trollen en wacht de rest van je trip rustig af op wat komen gaat. Mocht je eens een (halve) dag moeten overbruggen in Panama City, het was wat ons betreft meer dan de moeite waard.
Heb je plannen dit ook eens te willen doen op Lake Gatun, dan mag je mij altijd benaderen via Facebook (Mark Verhoeven) of Instagram. We weten nog een kundig schippertje die je tijdens je visdag van veel info kan voorzien over al het leven in en om het meer, mocht het je interesseren…
Wat een gave visserij en wat een gaaf avontuur! Zuid-Amerika biedt talloze mogelijkheden voor sportvissers en kleurrijke vissoorten. Wat houdt je tegen om zelf op avontuur te gaan?!