Even je vriendin onder de transducer door laten zwemmen🤣

25/08/2023
Even je vriendin onder de transducer door laten zwemmen🤣

De screenshots van fishfinders vliegen ons om de oren. De units worden steeds geavanceerder en dat zorgt voor waanzinnige beelden. De Element van Raymarine is geen uitzondering. Deze fishfinder is wat betreft prijs/kwaliteitsverhouding één van de beste fishfinders die je kunt kiezen. We staan nog steeds versteld van de goede SideVision waarop je letterlijk soms precies kunt zien welke vissoort er langs de boot zwemt en niet alleen vis 😛

De Element kun je krijgen in 7 inch, 9 inch en 12 inch. De kleinere formaten zijn perfect voor op de kayak of bellyboat, mocht je een kleine maar super complete fishfinder zoeken. Wil je iets groters, dan is de 12 inch een super aankoop voor je geld! Deze fishfinders hebben een messcherpe DownVision en SideVision doordat ze op een frequentie van 1.2 mHz werken. Hierdoor kun je soms serieus de vinnen van de snoek zelfs zien!

Makkelijk te gebruiken menu waarbij je je drie favoriete layouts op de sneltoetsen kunt zetten.

Naast de goede beelden is dit ook een no-nonsense fishfinder. Hij is heel makkelijk te gebruiken en je de standaard instellingen zijn al meer dan genoeg om meteen te gaan vissen. Het menu is goed te overzien en na wat kijken en wat aandacht heb je het al snel allemaal door. Een super handige functie is dat je je layout compleet naar eigen wens kunt instellen je kunt dit vast zetten op je sneltoetsen, zo hoef je niet elke keer terug naar het menu!

 

Moeiteloos vis vinden

Zoals gezegd heeft de Raymarine Element een messcherp beeld. Zeker de DownVision en SideVision kunnen je echt versteld doen staan als het gaat om kleine details.

We kunnen allemaal wel zien dat het hier om een snoek onder de boot gaat! Links op de SideVision zie je nog een vis, wat lijkt op een kleinere snoek.

Op bovenstaand beeld zie je dus duidelijk een snoek met vinnen en al. Op de SideVision is de snoek helaas net uit beeld. Hier waren we bezig in een haventje midden in de winter. Haventjes zijn beschut, waardoor je boot extreem stabiel ligt, waardoor je transducer dus ook helemaal goed recht blijft. Zoals je ziet, kun je met spiegelglad water en constant tempo hele mooie beelden krijgen. Maar tijdens ruiger weer kun je ook nog goed zien wat er onder water gebeurt!

Doordat er veel snoek lag, even gaan verticalen! Hier de aanbeet op beeld.

We kwamen veel snoek tegen, waardoor we maar even gingen verticalen. Op dit beeld zie je links op de SideVision een snoekje liggen. Net nadat we hem opmerkten, kregen we de aanbeet. De shad ging dus een kleine meter langs de snoek heen en de snoek besloot een poging te wagen. Dit zie je iets later gebeuren en je ziet ook linksboven en op de SideVision dat de snoek omhoog wordt gedrild na de aanbeet.

Nog een hele gave, een snoek die een school aasvis begluurt.

Direct na het traileren viel ons wel iets direct op. Net onder de trailerhelling was er gewoon een dikke rover een school aasvis aan het bekijken! Je ziet dat de aasvis echt dicht op elkaar schoolt, wat er waarschijnlijk op duidt dat ze de rover door hadden. De roofvis herken je rechtsboven doordat het een grote banaan is met hard rood er in, waarschijnlijk was het een snoek, want baarzen en snoekbaarzen tekenen harder rood af en hebben niet een groen-gele ‘waas’ onder het harde rood. Dit zul je gaan merken als je meer ervaring krijgt met de Element!

Net zo interessant, een school brasems langs een stenen kant. Ankeren maar!

Op dit beeld waren we langs een stenen kant aan het varen, toen er opeens allemaal brasems opdoken. Eerst even langs zo’n kant varen en even zoeken is vaak slimmer dan direct beginnen met gooien en we zien het allemaal wel. Nu konden rond de school vissen, want de roofvis zoekt deze scholen maar wat graag op!

Voor de baars vissers: met de Element kun je ook goed baars opsporen!

Baars bewust opzoeken kan perfect met de Element, zeker weten kun je het natuurlijk nooit wat deze signalen zijn. Maar een worp in de goede richting gaf al direct uitsluitsel, het was een school baars. Hoe vaker je signalen aanwerpt en vis vangt, hoe beter je gaat snappen hoe vissen samenscholen en hoe de signalen eruit zien. Een paar van dit soort signaaltjes die wat verder uit elkaar liggen, zijn bijna altijd baarzen.

Zo ziet je zwemmende vriendin er uit! Ik vond het op een kikker lijken, gelukkig was ze het daar mee eens.

Ooit afgevraagd hoe een mens afgebeeld wordt? Nou, zo! Even je vriendin onder de transducer laten zwemmen gaf toch wel een grappig beeld. Ze beweegt natuurlijk, dus ziet het er wel een beetje apart uit.

 

De beste stekken vinden

Naast vis vinden is het misschien nog wel belangrijker om structuur te vinden. Dat kan ook perfect met de Element! Met zowel de DownVision als SideVision kun je mooi onderscheiden wat er onder of naast de boot ligt en of het de moeite waard is om deze plekken aan te werpen.

Het is heel duidelijk dat er ontzettend veel stenen op de bodem liggen.

Hier zie je heel veel stenen. Dit zie je doordat het op de SideVision heel hard geel gekleurd is, dit duidt op keiharde bodem. Rechts zie je ook heel veel onregelmatigheid, dus kun je zeggen dat het stenen zijn. Of het de moeite waard is om er te vissen? Misschien, je zult in ieder geval een hoop shadjes kwijt raken als je hier gaat vissen.

Dit is al interessanter, grote stenen met daar boven aasvis!

Structuur en aasvis bij elkaar, dan weet je 100% zeker dat er roofvis in de buurt is. Dit is wel zeker de moeite waard om eens te proberen, wel oppassen, want de bodem ziet er niet bepaald risico vrij uit!

Allemaal banden en een laddertje links onder, check even wat een detail!

Om even door te gaan op de details van de Raymarine Element, check even hoe goed je kunt zien wat hier op de bodem ligt! Hier voeren we langs een fabriek waar banden gemaakt werden. Dat was te zien, want de bodem lag er vol mee!

 

We staan echt versteld wat voor beeld je kunt krijgen met zo’n simpele en betaalbare fishfinder. Dit is dé fishfinder voor de visser die alles uit zijn fishfinder wil halen zonder teveel moeite! Check HIER de website van Raymarine.