Fabels & waarheden! Waarmee vang je nu echt meer?

01/10/2023
Fabels & waarheden! Waarmee vang je nu echt meer?

Je vangt meer met een goede polaroid bril. Het klinkt gek, maar sommigen zweren erbij. Is het vissen met een dunnere lijn meteen ook beter en wat is nu echt een pluspunt van tungsten? Wat zijn nu de echte must have’s en do’s en waar wordt wat overdreven over gedaan?

Door Team Roofmeister

Nummer 1> Polaroid bril

Meer pluspunten dan alleen vis beter kunnen spotten…

We vallen meteen maar met de deur in huis met een factor die zelfs een wereld van verschil kan maken, de polaroid bril. Naast dat het echt een verschil maakt in het spotten van vis, zorgt een bril ook nog voor de nodige veiligheid en rust voor je ogen. Het belangrijkste aspect van een polaroid bril is dat het de schittering van het water vermindert en daardoor kun je veel beter zien wat er achter je kunstaas gebeurt en waar bijvoorbeeld de planten precies staan.

Links polaroid, rechts zonder. Zie hoe de schittering van het water wordt weggenomen.

Ook is het gewoon een stuk veiliger voor je ogen, het gebeurt nog angstvallig vaak dat een vis vlak voor je handen los schiet en het kunstaas richting je hoofd wordt geslingerd. Met een polaroid bril zijn je ogen dus ook nog eens beschermd tegen rondvliegende haken en dreggen. Een bril maakt dus wel degelijk verschil!

 

Nummer 2> Je lijn zo dun mogelijk?

Nog zoiets waar je haast niet omheen kunt, is de dikte van je lijn. Je kunt niet echt voor elke visserij zomaar een rol lijn pakken, deze dien je af te stemmen op je techniek en kracht van je hengel. Zeker met visserijen op snoekbaars en baars is het belangrijk om goed na te denken over je lijndikte. Met snoek is dit minder belangrijk, gezien je hier minder finesse voor nodig hebt. Kies voor snoek dus een sterke lijn, liever te dik dan te dun!

Het is belangrijk om je lijn goed af te stemmen op je techniek en het werpgewicht van je hengel.

Echter is het met het vissen op snoekbaars en baars zo, dat je het liefst zo dun mogelijk vist. Een dikke lijn heeft meer weerstand in het water, waardoor er sneller een bocht in je lijn komt door de stroming en wind. Hierdoor is het lastiger contact houden met je aas, wat cruciaal is. Ook vis je vaak met niet heel zwaar kunstaas. Door een dunnere lijn te gebruiken, gooi je ook nog een stuk verder. Een ronde en gladde lijn heeft ook altijd minder weerstand dan bijvoorbeeld een wat plattere en ruwe lijn.

 

Nummer 3> Tungsten of lood?

Voor het vissen met de Ned rig is tungsten reeds gemeengoed geworden.

Sommige mensen zweren bij tungsten en dan hebben we het nog niet eens over de milieukwestie. Tungsten heeft een ander groot pluspunt. Je kunt er beter mee voelen wat er onder water gebeurt. Is dit waar? Jazeker, tungsten heeft een hoger soortelijk gewicht dan lood. Dit betekent dat een tungsten kopje van tien gram kleiner is dan een loodkopje van tien gram. Ook is tungsten harder dan lood.

Tungsten is harder dan lood, waardoor je het beter op de bodem voelt vallen.

Door deze hardheid voel je je shadje beter op de grond vallen dan lood. Het is ook niet voor niets dat mensen die veel met de Carolina of Ned rig vissen tungsten gebruiken. Met deze techniek sleep je je gewichtje constant over de bodem. Met dit materiaal kun je beter voelen hoe de bodem in elkaar zit. Is de bodem hard of zacht, liggen er mosseltjes, etc?  Op deze manier ga je makkelijker uitvinden waar de goede stekken zijn!

 

Nummer 4> Zoveel mogelijk haken?

Veel mensen denken dat door er nog een extra dreg bij te hangen, de kans op inhaking groter wordt. Zou dit waar zijn? Ja, wanneer je met een enkele haak op de kop van de shad vist, is het soms best slim om even een staartdreg te monteren. Maar als je aas al op twee punten een haak heeft, is het niet altijd even slim om er nog meer haken bij te monteren. Waarom is dit dan dat meer haakpunten niet garant staan voor betere inhaking? Dit komt door de druk bij het aanslaan.

Roofvis schijnt met name op de kop van prooien te richten bij een aanval. Iets om mee te nemen bij het riggen van je kunstaas. Daarnaast zijn we natuurlijk net zo goed bekend met de zogenaamde staarthappers. 

Wanneer je veel haakpunten hebt, wordt de kracht verdeeld over alle punten en niet geconcentreerd op een enkele haakpunt. Dit kan je vis kosten. Ook zorgen onnodig veel dreggen er ook soms voor dat je actie beïnvloed wordt en wordt het lastiger voor iets kleinere vis om je aas in de bek te krijgen. Daarnaast is het voor jezelf en de vis niet zo veilig als er allemaal dreggen rond hangen. Deze kunnen zo je hand in slaan of de vis extra beschadigen. Wat wel een enorm positief verschil maakt, is scherpe haken!

 

Nummer 5> Fluorocarbon is onzichtbaar

Veel mensen denken dat fluorocarbon compleet onzichtbaar is. Tuurlijk, het is minder goed zichtbaar dan staal en zelfs nylon. Dat heeft te maken met de brekingsindex van licht op dit bijzondere materiaal. Maar dat het onzichtbaar is onder water, is onzin. 

Fluorocarbon is minder zichtbaar dan andere vislijnmaterialen, maar zeker niet onzichtbaar.

Wel is fluorocarbon supermateriaal voor het ‘camoufleren’ van de laatste meter en dat kan goed in je voordeel werken op zichtjagers als baars, snoek, maar ook roofblei en zeebaars. Voor snoek is het wel oppassen geblazen en dan hebben we het over zijn ruim 700 vlijmscherpe tanden. Gebruik een diameter van minimaal 80/00 en liefst nog dikker. Verder is fluorocarbon erg slijtvast en zeker op wateren met stenen, mossels en andere ‘scherpe’ obstakels reduceer je het risico op doorschuren van je lijn.

 

We kunnen nog uren doorgaan met mythbusten en speculeren over wat een groot verschil maakt en wat niet. Deel II is in de maak 😉