Dit is de TOP 5 van Marco Kraal – Favoriete roofvistechnieken

17/10/2018
Dit is de TOP 5 van Marco Kraal – Favoriete roofvistechnieken

Wij zijn gek op ‘top zoveeltjes’. Goed te overzien en je krijgt meteen een goede indruk van iemand. Zo moest ook Marco Kraal van Sportvisserij Nederland er aan geloven. Wij vroegen hem naar zijn top 5 favoriete roofvistechnieken.

Door Marco Kraal

NR. 5 VLIEGVISSEN OP BAARS

Door de nieuwe generatie snelzinkende vliegenlijnen wordt baarsvissen met de vlieg steeds lucratiever. Kleine, circa 7 cm lange streamertjes van EP doen het vaak zelfs beter dan shads. Een forse baars op een AFTMA 6 hengel is een waar feestje. Met dergelijk materiaal wordt vissen beleving pur sang.

Met de vlieghengel heb je maximaal drilplezier. 

De vlieghengel gaat standaard mee aan boord. 

De vliegenhengel gaat tegenwoordig standaard mee in de boot. Begint het werpend met shads goed te lopen, dan schakel ik -mits het niet te hard waait- steevast over op de vliegenhengel om deze vervolgens de hele dag niet meer los te laten.

Niet alleen vanuit de boot is het vissen op baars met de vliegenlat effectief, ook vanaf rivierkribben en in grindafgravingen kun je goed met een streamer op baars vissen.

NR. 4 STREAMEREN OP SNOEK

Eerlijk gezegd heb ik niet zoveel met snoek. Ze zijn me te glibberig en vooral te onvoorspelbaar. Snoeken kunnen echt uit staan. Dat kunnen snoekbaarzen weliswaar ook wel, maar die kun je net zo lang treiteren totdat er eentje het zat is en een misstap maakt. Dat gaat voor snoek niet op, die wil wel of niet. Ik beschik nog steeds over een schuurtje vol met jerkbaits, pluggen, lepels en shads. Eigenlijk gebruik ik die alleen nog maar tijdens opnames voor VIS TV.

Snoeken zijn vooral te onvoorspelbaar. 

Snoekvissen met een streamer is een ander verhaal. Hoewel de afstand en de diepte die je met een streamer kunt bereiken, beperkt is, kun je met zo’n bosje kunststof en veren toveren. Een streamer kun je tergend langzaam vissen, stil laten hangen, kun je ineens versnellen.

En dan die altijd weet onverwachte ruk op je lijnhand. Knalhard en kurkdroog wanneer het kleinere snoeken betreft, vastlopend en schurend wanneer een zoetwaterkrokodil zich heeft vergist.

“Met een bosje veren en kunststof kun je toveren.” 

NR. 3 WERPEN

De laatste jaren vis ik steeds meer werpend. Zowel op baars als op snoekbaars. Soms zelfs meer dan dat ik vertikaal. Een snelle, maar ultralichte spinhengel tussen 2,50 en 2,70 meter met een werpgewicht van 7 tot 22 gram is een geweldig wapen. Zeker wanneer je het aandurft om met 08/00 dyneema te vissen.

Lange glijvluchten maken en relatief grote vissen. 

Werpend vissen kan zo vreselijk effectief zijn. Werpend vissen staat bij mij voor 7 tot 10 grams jigkoppen, lange glijvluchten maken en het vangen van  relatief grote vissen. Het is niet zo eenvoudig als het vertikalen, zeker niet met wat dieper water, zijwind en lichte jigkoppen.

Je kunt er wel snel een water mee uitkammen en je kunt er, gebruik makend van de zijwind, lange glijvluchten mee maken.  Het is ook actiever dan vertikalen. Deze techniek is niet alleen effectief vanuit de boot, maar ook vanaf de kant.

OM DIEZELFDE REDEN KAN HET GEEN KWAAD OM EEN REDDINGSVEST AAN TE TREKKEN.


NR. 2 VERTIcALEN

Vertikaal jiggen op snoekbaars is en blijft een gave manier van kunstaasvissen. Vooral de aanbeten zijn verslavend. Het zoeken én vinden van de vis, met de elektromotor tergend langzaam over de vis kruipen en dan ineens de onverwachte aanbeet die soms zo keihard kan zijn. Toch is het een visserij die zijn beperkingen kent.

Verticalen is top, maar heeft zo haar beperkingen. 

Op steeds meer water ontstaat ‘vertikaaldressuur’ en worden de aanbeten steeds voorzichtiger of blijven ze soms zelfs uit. Ook vis je er verhoudingsgewijs weinig oppervlakte mee af en het is soms behoorlijk monotoon. Toch blijft die knalharde en volkomen onverwachte dreun op de hengel de reden dat deze techniek bij mij nog immer hoog scoort. En wijk je een beetje van de geijkte stekken af, dan kun je er nog steeds imposante aantallen mee vangen.

Belangrijke tip: wis elk jaar je way points! Veel snoekbaarsvissers zijn verslaafd aan hun way points. Besef dat de slogan ‘Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’ ook erg goed op deze vorm van sportvisserij slaat.

NR. 1 VLIEGVISSEN OP BONEFISH

En wel met stip! Er van uitgaande dat vliegvissen ook onder kunstaasvissen valt, is dit mijn absolute nummer 1! Niets mooier dan in glashelder, kniediep water op zoek te gaan naar een van de snelst accelerende vissoorten die op Planet Earth rondzwemmen. En bij dat zoeken begint het al. Hoewel het water waar deze vissen graag rondhangen glashelder is, zijn ze nauwelijks waarneembaar. Reden dat ze ook wel ‘ghostfish’ worden genoemd. Daarnaast zijn ze ook nog eens superspooky.

Hoeveel power er in een vis kan zitten…

Vliegvissen op bones kan daarom enorm frustrerend zijn. Vooral als het waait. Kilometers sjokken door ondiep water, telkens weer worden geconfronteerd met wegschietende vissen die jou eerder hebben gezien dan omgekeerd. Maar dan ineens is het raak: een groepje bones op 15 meter.

In een worp een imitatie krabbetje een meter voor de bek presenteren, dan rustig gaan strippen, zien hoe twee vissen gaan volgen, sneller strippen, een vis die gas geeft, gevolgd door een flits van een wegdraaiende vis. En dan ineens een krijsende reel, een vis die tot 100 meter ver de backing in gaat. Nee, mooier wordt het niet!

Marco Kraal

hengelsport icoon

Elke beetje sportvisser kent Marco Kraal. Met name van het televisieprogramma Vis TV. Marco is wat je noemt een echte allrounder.De vaste stok tot en met het vliegvissen. Natuurlijk heeft hij een voorkeur voor het roofvissen. Althans, wij vinden dat dat zo moet zijn ;-). 

Oh ja, wil je nog de echte reden weten waarom het vliegvissen op bonefish bovenaan staat bij Marco? Klik HIER