GROOT VS KLEIN kunstaas voor grote snoek – Wat werkt NU beter?

15/09/2024
GROOT VS KLEIN kunstaas voor grote snoek – Wat werkt NU beter?

Al jaren zien we gigantische snoeken gevangen worden op heel klein kunstaas.  Dat geeft genoeg reden om te geloven dat klein aas effectief is voor grote snoeken, maar is het wel echt zo? Waarom worden die snoeken eigenlijk gevangen op dat kleine aas, maar is groot aas toch echt beter voor het vangen van grote snoek? Wij zochten het voor je uit.

Door Team Roofmeister – Die verhalen van hele grote snoeken op klein aas komen vaak genoeg naar boven. Het is dus wel duidelijk dat zelfs die echt grote snoeken van 120 cm of groter iets kunnen zien in een stukje kunstaas van 5 cm. In dit artikel gaan we proberen te ontrafelen wat ze nou zien in zo’n klein stuk kunstaas. Is het toch een gelukstreffer, of kun je die snoek juist beter vangen op dat kleine aas?

Deze dikke snoek wist Niels Peirsman te vangen op een kleine Rapala Rippin’ Rap.

Daarnaast heb je ook nog het grote aas en daarmee bedoelen we 25 cm en groter. Het is inmiddels wel duidelijk dat grote snoeken hier goed op duiken en dat grote aas bewijst zich maar meer en meer. Maar wat werkt nu echt het best als jij in deze periode een dikke snoek wilt vangen? Wij vroegen een aantal experts hoe zij dachten over groot en klein kunstaas voor snoek in de zomer/ het najaar.

 

Klein kunstaas

Laten we klein kunstaas definiëren als ongeveer 10 cm en kleiner. Een van de redenen dat er regelmatig een grote snoek wordt gevangen met dit soort kunstaas, is omdat het overgrote deel van de vissers hiermee vist. Natuurlijk gaat het dan gebeuren dat er af en toe een grote snoek doorheen loopt.

Snoeken zijn ook echt gek op chatterbaits, zelfs metersnoeken. Echter zien we niet heel veel berichten van 120+ snoeken op deze aasjes.

Maar hoe vaak gebeurt het nou echt per visser? Zo vaak zien we niet dezelfde vissers die constant met 120 cm of groter op de foto staan gevangen met heel klein kunstaas. Vaak worden deze snoeken tussen het baarzen of het snoekbaarzen door gevangen en dat is niet zo gek. Goede stekken voor baars zijn vaak ook mooie stekken voor grote snoek. De kans dat je dus een dikke snoek tegenkomt, is dus ook echt aanwezig, zeker als je in het Benedenrivieren gebied vist.

Zeker bij onze oosterburen zijn spintails extreem geliefd en elk jaar worden op deze mini-aasjes echt hele grote snoeken gevangen.

Toch is het wel duidelijk dat ze echt weleens iets zien in klein kunstaas, anders zouden ze het niet pakken. In deze periode is er veel aanbod van jonge aasvis. Het kan dus zijn dat de snoek gefixeerd is op kleine aasvis pakken, omdat er veel rondzwemt en deze makkelijk te pakken zijn. Ook kan het dressuur doorbrekend werken, omdat ze voorzichtig zijn geworden voor kunstaas wat de gemiddelde snoekvissers gebruiken.

Bij topper Jeroen Eijssens zien we vaak hele grote snoeken op klein aas voorbij komen, hoe zou dat kunnen? FOTO: Jeroen Eijssens.

Ruben Dekkers van Fox Rage vist graag met kleiner kunstaas in deze periode: “Groot VS Klein? Voor mij heel simpel, aan het begin van de zomer vis ik vaak nog redelijk groot aangezien de brasem dan nog volop aan het chargeren is. Als de zomer vordert en de watertemperaturen stijgen, schakel ik over op kleiner aas, zodoende spreid ik ook mijn kansen naar baars en snoekbaars als bijvangst.”

Deze vis ving Ruben Dekkers vlak na de opening op nog net wat groter aas.

Echt grote snoeken zijn echter vrij lui en opportunistisch, dat is ook één van de redenen dat deze snoeken vaak gevangen worden op dood aas. Als je een klein stuk kunstaas rustig voor de bek langs trekt en de snoek deze alleen even open hoeft te doen, dan is het toch ook niet gek dat ze klein kunstaas af en toe pakken. Tel dan ook nog eens mee dat heel erg veel vissers met klein kunstaas vissen en dan kun je dus echt wel verwachten dat er zo nu en dan een mega snoek op klein kunstaas wordt gevangen.

Dood aas is al lang een bewezen manier om echt grote snoek te vangen. Misschien zouden we ook eens moet duiken in grote aasvis = grote snoek?

 

Groot aas

Dan nu het grote aas. Hier wordt significant minder mee gevist, omdat het toch speciaal materiaal vereist en je simpelweg minder actie op een dag krijgt. Wel is het echt zo dat echt groot aas je meer kans geef op een echt grote vis.

Voor dat grote aas is speciaal materiaal vereist. De SG6 Alpha serie van Savage Gear heeft hengels die er perfect voor zijn! 

“De laatste jaren is het meer een trend om met steeds groter kunstaas te vissen op snoek en dit is niet zonder reden. Ervaring leert inmiddels wel dat de écht grote snoeken toch beter lijken te reageren op het gebruik van groot kunstaas. Eén van de redenen hiervoor blijft het profiel. Een klein stuk kunstaas verplaatst namelijk minder water dan een grote. Ook op kraakhelder water kunnen de snoeken een groot stuk kunstaas makkelijker lokaliseren dan een klein stuk kunstaas.” Vertelt Hugo Hegeman van Savage Gear.

Hugo is groot fan van de 25 cm Pulsetail Trout van Savage Gear en hij heeft daar al meerdere enorme snoeken op gevangen in elke tijd van het jaar.

Hugo: “Een feit blijft natuurlijk ook; een keer moeite doen voor een grote maaltijd is makkelijker dan tien keer moeite doen voor een kleine hap. Dus voor mij zijn deze dingen zeker een reden om het hele jaar door gewoon met groot aas door te gaan, zelfs in de zomer. Kunstaas van 25 cm of groter is in mijn ogen veel effectiever voor het vangen van veel grote snoeken.”

De Savage Gear Line-Thru aasjes zijn enorm geliefd bij de vissers die graag met groot kunstaas op grote snoek vissen. 

Als je ook goed kijkt naar de vissers die veel met dit soort kunstaas aan de slag gaan, zie je dat zij op jaarbasis veel meer echt grote snoeken vangen dan vissers die veel meer met klein kunstaas vissen. Waterverplaatsing is hierbij een doorslaggevende factor, groot kunstaas verplaatst veel water en dit lijkt echt een trigger te zijn voor grote snoeken. Je ziet ook echt bij de Miuras Mouse dat dit een grote snoeken magneet is.

Mark Lubberts van DeRoofvisser.com ving deze prachtige snoek van 120 cm op een Miuras Mouse. Veel waterverplaatsing lijkt belangrijk te zijn voor grote snoek.Ook met dit grote aas geldt dat het best dressuurdoorbrekend kan werken, omdat niet gek veel mensen het doen. Hetzelfde geldt in poldersloten. Wil jij kans maken op de grootste snoeken van de sloot? Dan werkt het grote aas ook goed, maar houd er dan wel rekening mee dat je op vissen rond de meter vist en niet van 120+, dus je kunt dan beter uit de voeten met kunstaas van rond de 18 cm.

 

De conclusies

Dus, de conclusie: met klein aas kun je hele grote snoeken vangen en vooral heel veel snoek. Echter is de kans groter dat je met groot aas een echt grote snoek vangt. Het triggert ze sneller door de hoge waterverplaatsing en je filtert de kleintjes er uit, waardoor je echt een stuk minder beet krijgt. Hierdoor kunnen maar weinig vissers er echt vertrouwen in krijgen, maar geloof ons, het werkt! Grote snoeken zijn nou eenmaal niet zo vaak actief en ook al zit je op de juiste plek met het juiste aas, wees voorbereid op een super taaie sessie. Nog niet overtuigd, klik HIER. Ook al was dit winter, het zette ons aan het denken.

Wees niet bang, je aas is niet snel te groot! Zelfs bij een snoek van rond de 90 cm past een 25 cm stuk rubber er makkelijk in!

Klein aas is natuurlijk hartstikke leuk en het kan zomaar eens gebeuren dat je echt een grote vangt. Met name in deze periode kan het gebeuren, omdat er veel jonge aasvis rondzwemt en die een makkelijke prooi vormt. Waarschijnlijk was je kunstaas in de buurt en hoefde de snoek amper moeite te doen. Met echt groot aas maak je jaar rond de meeste kans als je consistent grotere snoeken in de buitencategorie wilt vangen, omdat het ze veel energie oplevert en ze sneller een schot zullen wagen.

 

Deel jij deze mening met ons? En waarom zou klein aas veel effectiever zijn op grote snoek? Laat het ons eventueel weten via onze Instagram pagina, klik HIER