Als je vraagt wat de beste fishfinder is voor het minste geld, dan komt al heel snel de Raymarine Element in aanmerking. Plug & play, scherp beeld en een hele goede prijs. Thijs van der Sanden van Rozemeijer vist al een aantal jaren met deze fishfinder en is nog altijd super tevreden. In dit interview onthult hij een paar trucs waardoor jij nog beter je fishfinder gaat gebruiken.
Roofmeister> Hoe is de keuze eigenlijk op de Raymarine Element gevallen?
Het is al weer wat jaren geleden, maar dat kwam eigenlijk omdat ik toen met de Raymarine Dragonfly viste. Ook dat was een zogenaamde ‘plug and play’ unit en dat stond mij wel aan. Toen de Raymarine Element in 12” uitkwam, heb ik daar direct voor gekozen omdat ik het tijd vond iets ‘moderner’ te worden qua unit, al voldeed de Dragonfly voor mij toen als werpend snoekvisser perfect. Met 12” had ik ook geen twee units meer nodig, en was ik in één keer klaar.
Tevens is het stroomverbruik van deze unit gering, en dat is ideaal, vooral omdat ik deze aansluit op de accu van de fronttroller. Eerst was hij aangesloten op de startaccu, maar dat gaf wel wat problemen. Gelukkig niet dat ik mijn motor niet meer kon starten, maar wel dat ik iedere keer de resolutie van mijn scherm omlaag moest zetten tijdens het starten van de motor.
Roofmeister> Wat zijn voor jou een aantal hele grote voordelen van de Element?
Grootste voordeel is het bedieningsgemak. Geen moeilijke benamingen of keuze menu’s… Nee, een aantal knoppen en een aantal keuze menu’s met duidelijke benamingen, zodat eenvoudig en snel kunt aanpassen naar eigen wens. Vooral het maken van een waypoint is erg makkelijk door de grote opvallende oranje knop bovenaan, ideaal!
Daarnaast kun je drie layouts pre-set instellen, die je dan weer makkelijk kunt inschakelen door op de knop 1 – 2 – 3 te drukken op de unit.
Roofmeister> Hoe heeft de Element jouw visserij verbeterd? Zijn er specifieke functies die je vaak gebruikt?
Ik gebruik vaak twee soorten layouts. Ga ik werpend snoeken dan heb ik één layout met linksboven de kaart, rechts daarvan de 2D scan en dan het onderste scherm is volledig SideVision. Ga ik me gedurende de latere maanden van het seizoen ook richten op baars en snoekbaars, dan is het bovenste vak compleet kaart en het onderste vak compleet SideVision, omdat we dan actief zoeken op de SideVision naar schaduwen van vissen.
Daarnaast gebruik ik de waypoint functie zeer vaak, ik plot alle planten (wel de interessante uiteraard, zoals fonteinkruid) die ik nog niet eerder heb gevonden, maar ook alle aanbeten op nieuwe stekken. Dan gebruik ik ook nog voor iedere vissoort een ander symbool (snoek een haaienvin, roofblei een marlijn, baars een vis in een rood blokje met een ster, snoekbaars een vis in een rood blokje, aasvissen als een groepje vissen bij elkaar). Dit heeft mij veel inzichten gegeven in stekken, maar ook in gedrag van aasvissen gedurende het seizoen en plantengroei.
Roofmeister> Hoe gebruik je dan deze specifieke functies?
Vooral met waypoints ben ik secuur, dat wil zeggen dat ik het waypoint precies op het structuur wil hebben. Vaak staat mijn selectie aan op de kaart, maar als ik een interessante structuur zie, dan switch ik naar de 2D scan, gebruik de pijltjes toets (2D scan staat dan even stil) en plaats een waypoint precies op dat wat ik zie.
Daarna maak ik dan een keuze uit een symbool voor wat het is, plant, snoek, baars, structuur of wellicht een gezonken boot of wat takken/ boom onderwater. Als het waypoint is geplaatst druk ik op OK en de 2D scan loopt weer verder.
Roofmeister> Maak je veel gebruik van de waterkaart en zo ja, hoe pas je dat toe?
De waterkaart is steeds meer een onderdeel geworden bij het gebruik van de fishfinder. Vroeger had ik geen waterkaart, toen een simpele, nu gebruik ik de Navionics Platinum+ met Reliëf Shading, en dat is voor mijn visserij wel een echte uitkomst gebleken. Door de gedetailleerde kaart kan ik precies taludranden volgen, ondiepe plekken op het grotere water vinden, en scroll ik over de kaart heen tijdens een visdag om interessante plekken te vinden. Kortom, een waardevolle toevoeging.
Kost wel wat, maar als je iedere week op het water zit, dan maken zulke investeringen vaak een verschil.
Roofmeister> Vis je vaak op verschillende soorten roofvis, zoals snoek, baars, of snoekbaars? Hoe pas je dan de instellingen van de Element aan voor de verschillende visserijen?
Mijn hoofdvisserij is de werpende visserij op snoek. Daar gebruik ik dan ‘Scherm 1’ voor, je kunt namelijk drie schermen instellen die je dan makkelijk weer kunt bereiken via de knoppen 1 – 2 – 3 op de unit. Scherm 1 bestaat uit de Navionics kaart – 2D scan – SideVision. Deze pas ik in feite nooit aan, tenzij het water troebel of zeer helder is, dan pas ik de gevoeligheid van de SideVision aan. Dit deed ik nooit, totdat vismaat Jeroen Hoving zei dat hij zeker wist dat het beeld van de SideVision beter kon. Samen even wat proberen, en daar was ineens een veel scherper beeld op de SideVision! Met een bereik van maximaal 20 meter haal ik nu het maximale uit de SideVision.
Ga ik vissen met kleiner aas op baars en snoekbaars, vooral vanaf januari t/m maart, dan gebruik ik ‘Scherm 2’, die bestaat uit de kaart boven en de SideVision beneden. Omdat we dan actief zoeken naar schaduwen is de 2D scan in mijn ogen overbodig, en zoeken we actief op de SideVision naar schaduwen die we dan aanwerpen met een Carolina-rig of twitchbait.
Roofmeister> Wat zou je mee willen geven aan iemand die deze fishfinder net heeft?
Probeer zeker eens de gevoeligheid van je SideVision aan te passen, dit heeft mijn ogen echt geopend. Ik dacht dat het niet mogelijk was, maar daar is nog veel te halen, vooral bij troebel, maar ook extreem helder water. Je gaat dan schaduwen veel beter zien, en daar kun je dan ook beter op inspelen, wat zal leiden tot meer vangsten. Zet de SideVision op een maximaal bereik van 20 meter aan beide kanten, en dan zul je zien dat je veel gaat zien. Zie je aan één kant van de SideVision een compleet zwarte schaduw? Trim dan je motor eens omhoog en kijk wat er gebeurt, vaak zal de zwarte kant ineens ook helder worden.
Lastig om door de schermen heen te scrollen op je unit? Als je rechtsboven de knop met de drie streepjes ingedrukt houdt, dan schiet je zo van het ene schermvak (bijv. kaart) naar het volgende schermvak (bijv. 2D scan), mocht je iets willen inzoomen, of een waypoint juist willen plaatsen.
En last but not least, zet zoveel mogelijk waypoints. Met waypoints weet je precies wat er speelt. Gebruik verschillende symbolen voor verschillende zaken, en je bouwt een hele database op!
Een makkelijk te gebruiken fishfinder en met deze tips van Thijs ga je nog meer halen uit deze geweldige unit. Check HIER de Raymarine Element.