Hooked on snoek (2)… – Biggen en vogelpoep

17/01/2019
Hooked on snoek (2)… –  Biggen en vogelpoep

Biggen van het open water vangen dat is eigenlijk maar een vreemde hobby in de koude tijd van het jaar en toch mega verslavend. De ‘koude tijd’ begint zo eind november tot zo’n beetje half februari.

Door Hilco van Nuil

 De allermooiste en dikste snoeken komen van het wijd af in deze koude tijd maar het is echter niet zomaar een spelletje voor de mensen met enorme vangdrang. Uiteraard is er een systeem in te bouwen zodat je altijd kans maakt om de meest epische snoeken te vangen waar je normaal alleen over dromen kan.

Bakken van het wijd!

Niet alleen in gewicht, maar ook de meest waanzinnige afmetingen! Ik zal jullie meenemen in mijn werkwijze oftewel mijn gouden graal waar koning winter heel soms zijn entourage aan de eenzame visser toont. Weg van de alom bekende winterstekken als havens, bruggen en bebouwing om zo op zoek te gaan naar die verborgen burchten. Daar waar de echte juwelen zich verschanst hebben op de steppe die eindeloos lijkt te zijn!

Daar waar het groot en magisch is!

Kan deze visserij alleen vanuit een boot worden gedaan? Het antwoord is nee… Je hebt er eigenlijk alleen een scherp oog en heel veel doorzettingsvermogen voor nodig. Als je het slim aanpakt als kantvisser maak dan ook eens een praatje met de witvissers die je in wedstrijdverband regelmatig bezig ziet.

Zij geven je in een handomdraai info over witvisrijkespots en waar ze dikke brasems vangen. Dan is het een kwestie van uren maken op die stekken, vaak zijn het verbindingsstukken tussen 2 meren of een grillig talud ergens vlak onder de kant op het meer zelf.

Zij weten hoe het zit.

Maar ook dezelfde info die ik als bootvisser gebruik geven je een gouden leidraad. Kijk als kantvisser daar waar de vogels zitten, de fuut die jaagt of de aalscholvers die op rooftocht zijn! Let je goed op dan kom je tot een wonderbaarlijke conclusie. En dat is dat deze jagers bijna altijd actief zijn in een zone waar je veel eenden of zwermen meerkoeten aantreft.

Zij zijn namelijk in combinatie met oude plantenbedden de voedselbron die de brasems en grote voorns van voedsel voorzien. Oudere vissers zullen je vertellen dat duivenpoep het beste lokvoer is, maar dat ze dat niet gebruikten omdat er weinig ‘meerkoetenmelkers’ bestaan. Hoe dan ook, (water)vogelpoep is onderdeel van de eeuwenoude cyclus van moeder natuur.

Poepen, dat kunnen ze als de beste.

Ze ‘grazen’ feitelijk op de oude resten die op de bodem staan en hun uitwerpselen zijn dus in deze barre tijden een welkome voedselbron voor deze witvis soorten. Daarom staan de snoeken graag onder het talud in deze zones om een paar momenten per dag hun buikje te vullen met al dat lekkers wat daar zwemt.

 Aastijden

Ik benadruk die paar momenten per dag omdat je in deze visserij met bijttijden te maken krijgt. Ze zijn maar even actief en dan is het weer stil… Sommige dagen krijg je meerdere van die aastijden, maar je hebt er ook dagen bij dat ze helemaal niet actief worden en dat knaagt aan een visser. Twijfel en de haven lonkt! Blanken zegt dus niks over het feit dat je niet goed zit; ze staan maar op 2 standen…aan of uit! Het is gewoon een kwestie van uren maken totdat ze standje AAN hebben ingedrukt!

Standje AAN deze keer.

De tactiek als je vanaf de kant vist is heel simpel en er zijn eigenlijk maar 2 soorten werkwijzen die de beste resultaten geven en dat is statisch (stil liggend aas) of als je werpend wilt vissen extreem traag met shads die een enorme rollende actie hebben.

Geen poespas uithalen, maar gewoon super langzaam binnen vissen en aanslaan alsof je gestoken wordt door een wesp, bij elke weerstand! Als je nu in de winkel staat en denkt, ‘tja, maar welke shad moet ik nu hebben?’ Hoe ronder de shad is hoe meer ze een rollende beweging maakt. Dat is altijd de juiste keuze. Ook niet te bang zijn voor de maat, vanaf 23 cm is een goede leidraad.

Dit soort aas hebben ze heel graag.. En dan slow!!!

Groter dan dat is zeker geen verkeerde keuze, maar 23 cm is een maat die je nog redelijk lang kunt weg zetten zonder een lamme werparm op te lopen. Kies het loodgewicht dusdanig dat je vlak boven de bodem kunt blijven en vooral het ‘talud omhoog’ niet vergeten mee te nemen.

Voor de beginnende shadvisser, gewoon je hengel hoog houden en iets sneller draaien, dit zorgt ervoor dat je die laatste meters ook nog mee kunt pakken. Zeker op dagen waar op het winterzonnetje schijnt, leveren die laatste meters nog wel eens je trophy vis op.

Bespaar je aub niet op geld voor die shads, want je krijgt al zo weinig kansen dus koop een paar goede en niet Alibaba! De Swimmin Dawg van Musky Innovations of soortgelijk zijn qua vorm top. Hengels vanaf 2,40 tot 2,70 meter met een werpgewicht van 80 tot 120 gram verzekeren je dat je het aas goed weg kunt zetten en dat je de haak goed kunt zetten.

Pikehound perfect voor deze visserij. Foto: Jurgen van Schijndel

Statisch kan je kiezen voor een deadbait pencil, grote voorn of zeevis zoals haring of sardine werken top. Pencils heb je in 2 uitvoeringen, de gelode en de ongelode. De fout die er soms nog gemaakt wordt is dat er geen lood gebruikt wordt bij de gelode uitvoering. Dit is niet correct want je gebruikt altijd lood om de aasvis op zijn plek te houden.

De meest gebruikte loodgewichten door mijzelf zijn 18 gram voor stilstaand water en weinig wind en bij wat stroming of harde wind gebruik ik 25 gram.  Dit gaat dus op voor zowel de gelode en de ongelode uitvoeringen. Als je qua pencilgrootte de maat L neemt dan kun je eigenlijk altijd vooruit onder alle omstandigheden.

Whaaa… biggen vangen.

Zorg voor takels van ongeveer 80 cm, omdat je het aas ver van de hoofdlijn wilt hebben ( grote vissen zijn vaak lijnschuw);  voorzien van twee dreggen in de maat 2 zit je safe.  Krijg je toch nog aanbeten die los laten, dan switchen naar een dreg maat 4. De montage is verder simpel, een stuitje op de lijn om de diepte te bepalen en dan een kraal.

Je deadbait pencil staat goed als die schuin omhoog staat in het water. Ligt ze plat, dan het stuitje lager zetten en gaat ze onder, dan stuitje hoger zetten. Simpel toch? Dan een tonwartel voorzien van speld op je hoofdlijn (daar klik je de deadbait pencil aan), vervolgens een loodgewicht zoals ik al beschreven heb met daaronder een stukje rubberslang om je knoop te beschermen tijdens het inwerpen. Als laatste een speld en daaraan je takel.

Albert Dekker volg hem.. Ik doe het ook geweldige avonturen.

Belangrijk is dat je de staart van de aasvis omhoog bevestigt, dus daar je bovenste dreg in. Dit voorkomt dat je de aasvis verliest met inwerpen en de snoek pakt de kop van de aasvis graag als eerst. Je aasvis op de plek leggen waar het talud omhoog komt, dus over het talud inwerpen en dan naar je toe draaien tot je voelt dat je onder de rand van het talud ligt. Nog even voor de duidelijkheid, een talud is de plek waar de bodem van diep weer omhoog gaat. Belangrijk is om te allen tijde de zwemblaas van je aasvis door te prikken.

Doodaas hengels van 3,60 meter met een werpgewicht van minimaal 100 gram zijn perfect. Je kunt natuurlijk ook helemaal profi aan de gang gaan met een karperhengel op een volledige rod pod opstelling.  Wijsheid is dan om Albert Dekker te volgen op Facebook, hij is naar mijn mening de koning in dat spelletje.

Fireball visserij, verslavend en effectief!

Vanaf de boot doe ik zelf niet anders dan de hierboven besproken spots te bevissen met fireballs en sleepdobbers. Voor mij de perfecte manier om extreem langzaam vlak boven de bodem mijn aas aan te bieden.

navionics app

En natuurlijk heb ik een voordeel als bootvisser ten opzichte van de kantvisser, omdat ik extra ogen heb door middel van mijn fishfinders waardoor je extreem nauwkeurig rond de aasvis kunt gaan vissen. Dit laatste is enorm belangrijk! Vis om de scholen aasvis heen en nooit er dwars door. Grote snoeken liggen er meestal om heen en een zwakke makkelijke broeder die de school heeft verlaten is de perfecte prooi.

Aasvis, verstoor ze niet; rustig er omheen is de truc.

Maar er zijn meer spots die geweldige vangsten kunnen opleveren voor de varende vissers. Vroeger waren dit de geheime parels van mannen en vrouwen die ‘hun’ water als hun broekzak kenden. Je moest ze weten te liggen, ‘de kuilen ver op de plaat’ werden ze genoemd. Ik ken ze op het Volkerak, op alle Randmeren en zelfs op de veenmeren rond Giethoorn en omstreken.

Kuilen van een meter of 3 tot 6 diep die dus ver van de geul op het ondiepe liggen. Soms zijn ze honderden meters lang en soms maar een meter of 30. Plekken waar het rustig is en waar ze ver van de stroming af liggen. Perfect voor brasem omdat ze rondom de oude plantenbedden liggen. Een goede schuilplaats, geen stroming en voedsel. Op die spots heb ik al zoveel mooie snoeken gevangen. Navionics kaarten maken in deze nieuwe tijd al die spots zichtbaar dus maak er gebruik van! Ken je dit niet, download de Navionics Boating App en be amazed! Echt! Klik HIER. Vissen op grote snoek is namelijk niks anders dan goed spot on zitten. Je kunt de techniek perfect beheersen en dan roepen dat het  taai is … En dat klopt, want het is sowieso een taaie visserij.

En dan zulke vangen… Voor-eeuwig-op-je-netvlies-momenten.

Maar fout zitten of maar aansluiten in de lange rij van vissers op mega drukke plekken is niet taai… Het klinkt hard, maar het is gewoon niet heel slim voor hele grote snoeken. Ik zie mensen aanschuiven op plaatsen die al helemaal kapot gesleept zijn of in havens hun dobber tussen die van 50 andere vissers leggen. Dan vervolgens ook nog denken, ‘ik ga een hele mooie vangen…’ Ja, dat kan… maar dan heb je wel heel veel mazzel.

Verleidelijk, maar oh zo moeilijk!

Als je dit goed gelezen hebt, dan ben je ook al tot de conclusie gekomen dat ik geen enkele keer water benoem wat dieper is dan 7 meter. Want iedereen kent de diepe stukken waar je dieptemeter vol loopt met aasvis op dieptes van 11 tot 16 meter. Daar moet grote snoek zitten toch?  Zeer zeker zitten die er wel, maar zelfs voor mij, en ik ben een doorbijter, is dat te moeilijk.

Er zijn vissers die het doen, ook nog vangen en ik heb hetzelfde namelijk ook jaren gedaan. Maar de werkwijze en spots die ik nu gegeven heb brengen mij 3 x meer beet op en de maat vissen is niet slechter.

 Hilco van nuil

De volgende ‘Hook on snoek…’ komt medio februari. die gaat over het ondiep vissen in die tijd. Vaar je online met me mee? Fish on! Voor deel 1, klik HIER

Mijn avonturen machine!