Traag glijdt mijn blik over het wijd, het seizoen zit er bijna op. Was het perfect? Tja… eigenlijk weet ik niet of er zoiets als perfect bestaat. Vissen is voor mijzelf de meest pure vorm van geluk en tegelijkertijd brengt het me ook een andere emotie en wel die van verslagen zijn!
Door Hilco van Nuil
Want het gruwelijk vervelende is dat je heel veel goed kunt doen en toch super slecht kunt vangen en waarna het binnen een seconde ook weer naar totale euforie kan omslaan. Je moet er toch wel een beetje wacko voor wezen. De beste omschrijving voor ons soort is misschien wel hij of zij die eindeloos tussen hoop en vrees leeft. Dat met de saus die het eetbaar maakt van een prachtige wereld en de jaargetijden die eindeloos langs je netvlies trekken.
De belangrijkste vraag om het beste in jezelf naar boven te brengen is die van wat doe ik het goed of juist minder. En dat is altijd een lastig dingetje, want een mens is een gewoontedier en zeker als het even niet gaat zoals jezelf gehoopt had. Zo kom ik tot de kern van het verhaal; hoe maak ik een degelijke planning voor het nieuwe jaar. Blijven doen wat je altijd al deed en dan een beter resultaat verwachten is een beetje hetzelfde als verkering zoeken in het klooster….
Het eerste plan is natuurlijk straks weer de opening, iedereen slaat stijf uit van de vangdrang en internet staat bol met tips over het ondiepe waar moet je wezen. Das lekker want de meeste wateren in ons landje staan bol van het ondiepe. Neem daarbij dat vanaf eind mei tot midden juni de vis ook nog eens op 30% van het water geconcentreerd ligt dus komt dat nogal precies. Ik heb al vaker beschreven dat de beste zones in de genoemde tijd de ondiepere platen zijn die dicht bij de winterstekken liggen.
En dat gaat op voor alle wateren, hoe groot of hoe klein ze ook mogen wezen. De vis migreert vanuit de winterstekken naar de dichtstbijzijnde ondiepe stukken waar veel plantengroei te vinden is. Neem daarbij doodlopende sloten of heel ondiepe kommen waar de wind weinig vat op heeft en je hebt daar de juiste zone voor de visserij in de openingstijd. Al dat soort plaatsen zijn paaiplekken en daardoor een walhalla voor alle roofvissen.
Daar waar het leven opbloeit daar is ook de eeuwige selectie van de sterksten die zullen overleven. Voor de kantvissers, zoek naar stukken op je water waar je een mooie kom vindt, juist die ondiepe glooiing heeft vaak stukken met riet of lelieveldjes en dus helemaal perfect!! Ook de kopstukken waar ondiepe slootjes op de hoofdvaart uit komen verdienen veel aandacht.
Het krioelt daar dan van de eitjes en jongbroed in alle soorten en maten, de witvis slaat haar slag en de baarzen eten zich tonnetje rond et voilà… de snoeken doen dan driftig mee. Een overvloed aan voedsel op één grote bult zodat de sterksten, die de barre winter hebben overleefd, zich weer sterk kunnen maken voor een nieuwe ronde in het spektakel dat het leven heet. Als je zo naar je water leert kijken en snapt dat moeder natuur elk jaar een perfect moment in elkaar tovert om alles wat leeft een boost te geven, dan pas ben je in staat om de laatste puzzelstukken in elkaar te leggen wat betreft techniek en de juiste keuze van je aas.
Veel of groot
Het gave van deze visserij is dat je in deze tijd van het jaar nog alle maten snoeken door elkaar kunt vangen. Daar waar alleen de allergrootste snoeken een uitzondering zijn, maar daar kom ik zo nog op terug. Op klein kunstaas van 6 tot 8 cm met een nerveuze actie heb ik heel veel succes met snoeken van 60 tot 110 cm heb. Ik vis deze dan redelijk snel op de genoemde zones, indien mogelijk nog boven de planten en als dat qua hoogte niet meer kan er strak maar dan ook super strak langs heen. Veel vissers hebben een hekel aan die benadering, omdat je met je crankbaits dan vaak planten mee pakt en je dus veel werk hebt om de haken van het groen te ontdoen. Nou, dat zal dan maar zo zijn … het vangt als een malle.
Hetzelfde gaat op voor het idee om meters te gaan maken in deze tijd van het jaar…. Niet doen! Heb je een zone die goed vis oplevert, dan hard doorvissen op die spot, want het gaat je succes opleveren. Ik doe zelf drie spots per dag en die zijn elk zeker niet groter dan duizend vierkante meter. Valt het even stil, dan probeer ik een ander van die drie spots en kom later op de dag nog eens terug zodat de rust op deze stek even kan wederkeren.
Al met al een prachtige visserij met vaak goede aantallen en kans op hele mooie grote snoeken, tel daar de prachtige baarzen ook maar bij op. Denk erom dat je niet te licht vist qua hengel met dat kleine aas. 40 grams hengels zijn boven en tegen die plantenbedden aan perfect, want mocht je een hele mooie scoren dan kun je deze ook nog op een eerlijke manier de baas zijn. 15/00 gevlochten lijnen en 18 kilo 49 strand onderlijnen maken het compleet.
Dan is er nog een tactiek die vissers niet veel toepassen in deze tijd van het jaar en dat is met groot kunstaas vissen. Het is een beetje een keuze, want je gaat van het spektakel af van goede aantallen met mooie uitschieters naar weinig beet. Maar hele hele grote snoeken liggen ook vroeg in het jaar al vaak buiten de ondiepe randen. Zo op een meter of 5 diep, maar wel strak in de zones die ik beschreef. Grote pluggen op half water geven je daar een kans op de ware monsters. Met half water bedoel ik dat je het kunstaas op 2,5 tot 3 meter diep laat zwemmen als het daar zo rond de 5 tot 6 meter diep is. Die hele grote vissen liggen daar vaak te wachten tot ze het tijd vinden om op het ondiepe te jagen. Zo pakte ik vorig jaar meerdere 120cm+ snoeken in de eerste weken van het seizoen. Maar let op… dat is een visserij van weinig beet en veel geduld!
Als je goed hebt opgelet ben je tot de conclusie gekomen dat ik kunstaas van 10 tot 15 cm niet gebruik in deze tijd van het jaar. Vangt dat dan niet? Alles vangt en wonderaas bestaat niet, maar op de aanbieding die ik beschreven heb loopt het voor mijzelf al vele jaren enorm goed. Juist het felle kleine aas imiteert het gedrag van de vele kleine visjes die zich op zulke stekken verzamelen. En de grote snoeken jagen ook lustig mee en staan ze op de spaarstand onder het talud, dan krijgt een echt brok kunstaas ze soms toch in beweging. Ik wens iedereen veel sterkte in de gesloten tijd en ga je nog naar zweden dan heel veel plezier…
HILCO VAN NUIL
Meer van Hilco lezen, klik HIER voor Biggen en poep. Klik HIER voor Groot ‘klein’water.