How to – Stingers maken van gevlochten lijn

24/06/2019
How to –  Stingers maken van gevlochten lijn

Stingers maken van gevlochten lijn, omdat deze soepeler zijn, je geen last hebt van kinkende lijn en geen onnodige poespas nodigt hebt. Robert Fox van Rozemeijer heeft hier twee jaren geleden mee geëxperimenteerd en zal uitleggen hoe je deze stingers maakt.

Door Robert Fox van Rozemeijer

Steeds vaker krijg ik de vraag met welke stingers ik vis, en als ik dan als antwoord geef: “Zelf gemaakt van gevlochten lijn” komen er reacties van: “gevlochten lijn, hoe maak je die dan!?” Daarom laat ik in dit artikel stap voor stap zien hoe je zelf een stinger van gevlochten lijn kan maken.
PS: uiteraard is een stinger van dyneema niet snoek proof. Is er grote kans op snoek, gebruik dan staal of dik fluorocarbon. 

Experimenteren

Ongeveer 2 jaar geleden ben ik begonnen met het experimenteren met dyneema als stinger materiaal. Tijdens het voorbereiden op een dagje verticalen bleek ik geen staaldraad meer in huis te hebben. Wel een reel met gevlochten lijn en sindsdien ben ik ze dan ook van gevlochten lijn gaan maken.

Stingers van gevlochten lijn, simpeler kan niet!

Waarom gevlochten lijn

Gevlochten lijn oftewel dyneema is uitermate geschikt als onderlijn voor een stinger, het is erg soepel en je hebt geen last van het welbekende “kinken” na een vis. Een bijkomend voordeel vindt ik dat je goed aan de stinger kunt zien wanneer deze aan vervanging toe is. Je ziet ook veel mensen vissen met flourocarbon, 7 strand, single strand en zo kan ik nog wel even doorgaan.. Stuk voor stuk goede materialen, maar zelf vind ik gevlochten lijn nog steeds het gemakkelijkst. Met als reden dat je geen gebruik hoeft te maken van sleeves, dus geen onnodige poespas op je stinger!

Stap 1

Neem een stukje lijn van ongeveer 20 centimeter lang. Maak een lus met de lijn en steek deze door naar de haakbochten van de dreg. Met je ene hand houd je het oogje van de dreg vast om ervoor te zorgen dat je deze strak kan gaan wikkelen.

Stap 2

Steek de lijn achter de onderkant van de steel, zorg ervoor dat je deze op spanning houdt anders kan de lijn later beginnen te schuiven op de haaksteel tijdens het aantrekken.

Stap 3

Haak de lijn om de onderkant van een haakboog langs en trek deze strak aan.

Stap 4

Wikkel de lus minimaal 6 keer strak om je haaksteel heen en steek dan de overige lengte van de lus 2x door het oogje van de dreg.

Stap 5

Trek de lus nu goed en strak aan. Nu pak je de shad erbij om te kijken of je de gewenste lengte hebt. Te lang? Dan doe je hem nog een paar keer extra om de steel heen en daarna weer 2x door het oogje en trek hem dan strak aan totdat hij niet meer uit zichzelf los gaat.

Stap 6

 

Nu kan je de overige losse uiteindes losknippen van de haak. Ik doe voor de zekerheid altijd nog een druppel secondelijm op de uiteinden zodat er geen ruimte kan ontstaan tussen de wikkelingen en het beginstuk. Nu alleen nog een stuitje erop en je stinger is klaar voor gebruik!

Heel veel succes en plezier met het maken van je eigen stingers van gevochten lijn!