In 5 stappen naar jouw eerste METERSNOEK

20/11/2018
In 5 stappen naar jouw eerste METERSNOEK

Voor snoekvissers is de metergrens van de groenjas zo’n beetje heilig. En ja, natuurlijk is het supercool om deze bakken te vangen en shinen ze geweldig op de foto, ook al draven we er nogal eens mee door. Ons advies, staar je niet blind hierop en geniet van elke vangst! Enfin, hier een Roofmeister-5-stappen-plan om je eerste metersnoek te vangen!

 Door Sjoerd Beljaars

 

Stap 1: Uitrusting

Voorkom dat je voor onaangename verrassingen komt te staan…

Ga in de eerste plaats voor goed, degelijk materiaal. Enigszins afhankelijk van de te kiezen vistechniek, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je met een finesse Streetfishing hengeltje achter deze kapitale vissen aan gaat. Niet goed voor de vis en niet voor jou! Denk aan een minimaal werpgewicht van 40 gram, liefst meer.

Doe geen concessies op het gebied van dreggen, haken of splitringen. Zorg voor hoge kwaliteit. 

Qua hoofdlijn gewoon lekker dik, 18/00 is een mooi uitgangspunt. De snoekvisserij is er namelijk niet een van heel gevoelig vissen. Metersnoeken zijn bovendien sterk, dus ga ook voor kwaliteitsdreggen- splitringen en stalen (of minimaal 80/00 fluorocarbon) onderlijn. Last but not least, zorg dat je goed onthaakmateriaal hebt. Een onthaaktang en kniptang! Erg belangrijk! Heb je niet zoveel ervaring met deze grote vissen, neem dan svp een onthaakmat mee. Eigenlijk zou elke snoekvisser die bij zich moeten hebben.

Een onthaakmat bij het snoekvissen is zeker geen overbodige luxe. Eenmaal op de mat, heb jij de vis veel beter onder controle. 

Stap 2 : Viswater

Het is dat we eerst even het belang van een goede uitrusting wilden benadrukken, maar je jacht op metersnoek valt in het honderd als je gaat vissen op een plek waar ze niet zitten! Logisch, maar iets dat je toch goed in je hoofd moet prenten! Ja, je kunt in sloten en kleine vaarten kans maken op een metersnoek, maar in dit verhaal willen we gericht op metersnoek vissen.

Prachtig die polderwateren, maar wil je echt gericht metersnoek vangen dan kun je deze beter wegstrepen. 

Dat betekent dat we selectief wateren wegstrepen en ons veel beter kunnen focussen op groot water, denk aan meren en rivieren. Dan ben je toch aangewezen op een boot? Nope, kijk maar eens waar boten veel liggen als er op snoek gevist wordt. Veelal onder de kant. Daar bevindt zich het talud van ondiep (in de zomer en herfst met planten er op) naar diep. Vergeet vooral niet een waadpak of –broek mee te nemen. Daarmee vergroot je je mogelijkheden onwijs.

Met waadpak of -broek ben je onwijs in het voordeel als kantvisser…

…dus meer kans op dit soort bakken!

Stap 3: Stekken

De snoek jaagt in alle waterlagen en kun je eigenlijk overal aantreffen. Tja, daar schieten we dus geen ene reet mee op. Gelukkig is bovenstaande afhankelijk van het jaargetijde en daarom spitsen we ons voor nu toe op de winter. Belangrijkste stelregel daarbij, waar bevinden zich grote scholen aasvis? Beter gezegd, vind je die, dan kan succes eigenlijk niet uitblijven.

Vaak één bonk kennis over witvismigratie, doe er je voordeel mee!

Zonder fishfinder kan dat een probleem worden, maar je kunt er van uitgaan dat witvis bijvoorbeeld in de winter in de havens zwemt, wat betekent dat met name de haven zelf of de ingang er van succesvol kan zijn. Top is het bijwonen van een van de talloze witviswedstrijden in de winterhavens. Maak eens een praatje met de witvissers. Kennis is vangen 😉

 

EXTRA TIP: de kieuwgreep

Het moge dan niet logisch klinken, maar grote snoek zijn net wat beter handelbaar dan die kleinere ‘rotzakken’ die super onvoorspelbaar kunnen zijn.  Check HIER hoe snoekspecialist Sander Paans van Rozemeijer de kieuwgreep voordoet.

Stap 4: Kunstaas

Tja, over kunstaas zou je een boek kunnen schrijven en dat is ook veelvuldig gedaan. De regel is dat je voor grote snoek groot kunstaas gebruikt, denk aan minimaal 15 cm en grotere stukken rubber, pluggen, jerkbaits, etc. Niks mis mee, over het algemeen vis je zo een stuk selectiever op metersnoek.

Evert Oostdam met zijn eigen visie op de kleur van kunstaas…

En nee, kijk ons er niet op aan als je een snoekie vangt op een plug die net zo groot is of een bak van over de meter op een klein shadje. Beide blijft goed mogelijk! Over de kleur van het kunstaas zijn ook allerlei theorieën. Snoekspecialist Evert Oostdam zijn het eens heel treffend: “De beste kleur is de kleur waar jij het meeste vertrouwen in hebt.”

 

Stap 5: Techniek

Eigenlijk hetzelfde als bij stekken en dus afhankelijk van het jaargetijde. In de winter is natuurlijk het dood aas vissen retepopulair en logisch, dit is misschien wel de meest effectieve manier. Wij Roofmeisters concentreren ons lekker bijdehand even op het kunstaasvissen.

Extra tip: shallow rigs

In de winter mag je het kunstaas gerust een stuk trager binnenvissen. Daarbij is het met softbaits natuurlijk zaak dat je niet te zware loodkoppen gebruikt, of zelfs zonder. Check HIER een visserij in opkomst, uitgelegd door niemand minder dan Bertus Rozemeijer.

Wat we daarbij moeten weten is dat vissen koudbloedig zijn en snoek dus ook. Hoe kouder het water, hoe minder ze bewegen of actie ondernemen. Als een jekko een crankbait door het water trekken heeft weinig zin. Wij adviseren grote shads met zo licht mogelijke loodkoppen of susperende tot langzaam zinkende hardbaits.

NEDERLANDS RECORD SNOEK

En nu als de gesmeerde bliksem naar de waterkant en je pijlen op metersnoek richten. Wie weet vang je ze nog groter. 110 plus? 120 plus? Of het nieuwe Nederlands record dat nu op 138 cm staat, gevangen door Siegfried Schön! Klik HIER. Go for it Roofmeisters!