Gesloten tijd klusjes! De meeste waadpak vissers hebben meerdere pakken of plakken ze wanneer ze lek raken. Heb jij nog een pak in het hoekje liggen die lek is? Check dan hoe jij snel en eenvoudig je waadpak kunt plakken!
Door Sander Paans
Iedere waadpak bezitter kent het gevoel wel aan de start van je visdag, je denkt heerlijk droog te waden, maar dan ineens is daar dat gevoel alsof er iets lekt van binnen. Op dat moment is het natuurlijk al te laat en stroomt het water je waadpak binnen. Nu maar hopen dat het niet te koud is!
Vroeger was het plekken van waadpakken altijd een hels karwei met neopreen pads en lospeuteren van de stof die er omheen zit, tegenwoordig gaat het allemaal veel sneller en is het zo gepiept. Thuis heb ik altijd diverse plakmiddelen liggen om een ontdekt lek zo snel mogelijk te dichten en bij een volgende visdag weer met droge voetjes te eindigen.
Mijn voorkeur ligt tegenwoordig bij de lijmtubes van Aquasure van het merk Gear Aid, een lijmsoort die wel opdroogt maar tegelijkertijd soepel blijft zodat er geen harde stukjes ontstaan. Daarbij is deze lijm zowel op neopreen als op een ademend waadpak te gebruiken. Op internet is het vooral te vinden bij de duikwinkels.
Bovenstaand de video van de visdag waarbij het waadpak lek raakte. Gelukkig op het eind van de visdag.
Vorig jaar, tijdens het zeebaarzen, maakte ik een misstap op een krib aan het einde van de visdag. Een hoge golf duwde me omver en om mezelf op te vangen zette ik mijn knie op de stenen, uiteraard midden op een mossel. Gevolg? Een mooie scheur in het waadpak ter hoogte van de knie. Een lek is nooit leuk, maar deze positie is extra lastig.
Na een kleine zoektocht vond ik de Aquasure lijm en de Stormsure patches op internet. De fabrikant geeft aan dat een patch alleen genoeg is om een gat te dichten, maar mijn eerste poging ermee was niet positief. De randen lieten snel los op het ademend waadpak en dit gaf niet het gewenste resultaat.
De Aquasure lijm in combinatie met een patch gaf wel een mooi resultaat. Nadat de lijm dunnetjes op kapotte plek was gesmeerd, plakte ik de patch er overheen, als een soort extra beschermlaag. Nu bleef hij wel netjes zitten en belangrijker, er is geen water meer doorheen gekomen.
Soms heb je van die lekken waarbij je je afvraagt waar het gaatje nu zit. De simpelste manier om dit te ontdekken is om de bewuste broekspijp van het waadpak vol te laten lopen met water.
Ik heb zelf een waadpak met losse waadschoenen en vouw het pak dan eerst binnenste buiten. Al snel zal het waadpak ergens vochtig worden aan de buitenkant en dus zit daar een lek.
Door dit te markeren met een stift is het gaatje op een later moment makkelijk terug te vinden. Bij een waadpak met vaste laars kan dit natuurlijk ook alleen zul je de stift aan de buitenzijde zien.
Hierna is het wachten totdat het waadpak goed droog is en kan er geplakt worden met de Aquasure. Ik had een gaatje op de neopreen sok die aan het waadpak vast zat en heb ervoor gekozen om de Aquasure aan de buitenkant van het waadpak te plakken. Er is wel een lijmplekje te zien, maar deze valt weg in de schoen. Enige nadeel van de Aquasure is de tubes waarin het geleverd wordt, dit zijn vrij grote tubes van 28 gram en kosten circa €10,-. Voor het plakken van een gaatje in het waadpak heb je maar heel weinig lijm nodig en zo blijft er een hoop over.
Bewaren in de koelkast is een goede optie, alleen op den duur zal de lijm opdrogen en moet er een hoop weg gegooid worden. Nu zijn er ook setjes van 2x 7gram te koop, ook rond de €10,- per setje.
Je krijgt minder maar zal waarschijnlijk wel vaker kunnen plakken. Kijk hier dus even naar en beslis zelf wat je prettiger vind. Aan jou de keuze of je een nieuw waadpak koopt of voor deze recycling gaat 🙂