Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoek van Jouke Jansma

24/10/2023
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoek van Jouke Jansma

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn top 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Jouke Jansma met zijn top 3 kunstaas voor snoek!

 

 

Nummer 1> Daiwa Lazy Jerk

Voor mij blijft het werpend vissen op snoek de mooiste manier om onze vriend(in) Esox lucius te belagen. Zeker in helder en relatief ondiep water komen jerkbaits dan juist goed tot hun recht. Met een beetje oefening kun je zelf heel veel variatie in de actie aanbrengen. Iedere dag is anders en dat betekent dat de ene dag een rustige presentatie werkt, terwijl dat op een ander juist heel fel mag zijn. Deze door een Zweedse collega ontwikkelde jerkbait heeft voor mij alles in zich wat nodig is om deze tot een echt goede te maken.

Om maar meteen mijn hele top drie prijs te geven: boven de Lazy Shad, midden de Prorex Hybrid swimbait en onder de Lazy Jerk.

Het profiel is mooi hoog en tijdens het langzaam binnen draaien is er al een lichte zigzag-actie te zien. Door te tikken is deze actie te vergroten en bij een stop blijft hij even hangen om vervolgens een beetje waggelend weg te zakken. Met enige ervaring kun je hem bijna op de plek laten hangen. Een kleine beweging is vaak genoeg om een volger toch nog te verleiden tot een aanbeet. Ik heb al een paar keer een vismaat een hartverzakking zien krijgen als een echt grote snoek vlak voor de boot mijn kunstaas alsnog kwam halen.

Als ze hem vlak bij de boot komen halen, zorgt dat echt voor hartverzakkingen.

 

Nummer 2> Lazy Shad

Deze shad gebruik ik eveneens veel voor het werpend vissen op snoek. Vaak schakel ik met enige regelmaat over van een jerkbait naar dit aasje. De wat compacte bolle vorm en de grote schoepstaart zorgen voor een mooie rollende actie. Bovendien blijven ze een goede actie houden als je ze wat langzamer vist. Zeker die combinatie is echt een snoekmagneet. Door wat meer verzwaring te gebruiken kun je ze ook wat dieper vissen.

De Lazy Shad is op ondiep als diep water goed inzetbaar, gewoon even wisselen van lood!

De hoeveelheid hangt sterk samen met de snelheid van binnen vissen en de diepte waarop je dat wilt. Als de aasvis tegen de bodem zit, vis ik ze er vaak met grote stappen tussendoor. Met de 16 cm versie heb ik op deze manier ook al diverse grote snoekbaarzen mogen vangen trouwens. Daarnaast doen ze het fantastisch achter een Miuras Mouse of een imitatie daarvan.

 

Nummer 3> Prorex Hybrid Swimbait

Hoewel ik het minder vaak doe dan vroeger is trollen nog steeds een heel effectieve manier om grote snoek te vangen. Ik weet niet hoeveel echt grote snoeken ik aan dit kunstaas heb mogen vangen, maar het zijn er erg veel. De kracht zit hem in de grote brede schoep die op de harde plastic kop is gezet. De actie die daardoor ontstaat, is niet alleen een kantelende actie die af en toe een hapering heeft, maar het kunstaas gaat bij de juiste snelheid ook nog licht van links naar rechts.

Ik heb al heel veel mooie snoeken mogen vangen aan dit aasje.

Dat is ook het effect dat muskie vissers graag willen zien bij hun grote flankers. Het zacht-rubberen achterlijf zorgt ervoor dat het gemakkelijk dubbelvouwt. De achterste dreg wordt bevestigd met een stingerpin, die losschiet bij een aanbeet. Toch is het opvallend dat de snoek juist aan de voorste dreg gehaakt is. Wat mij betreft de optimale flanker en bijna altijd vangend. Toen ik in de voorbereiding op dit verhaal even langs de stek terug trolde om een nieuwe drift te maken meldde onderstaande dame van 109 cm zich…

Even terug trollen leverde deze prachtige snoekdame op!

 

Bij deze nomineer ik Roy Vanstreels voor zijn top 3 kunstaas voor snoek, succes!

 

Eerdere top 3 kunstaas reeksen👇

Sjoerd Beljaars.

Bernd van Broekhoven.

Luc de Groot.

Sophie Neitzel.

 Sjoerd van Schie.

Joost Spraakman.

Jelle Kalter.

Daan Pit.

Koen de Been.

Gijs de Haan.

Robin Smit.

RJ Mastenbroek.

Volkmar Strikkers.

Martin Korner.

Syl Hoebink.

Sander Paans.

Thijs van der Sanden.

Swenn Middeljans.

Nico Molkens.

Tijs Peters.

Mark Kuiper.

David van Maanen.

Ramon Pradilla.
Enzo Claassens.

Gregg Hofstede.

Reinier Saat.

Hessel Wijbenga.

Kevin Demmers.

Wick Eijndhoven.

Mees Holthausen.

Steef Grotenbreg.