Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoek van Rob Nullens

25/02/2024
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoek van Rob Nullens

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn top 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Rob Nullens met zijn top 3 kunstaas voor snoek!

 

Nummer 1> Savage Gear Line-Thru Roach

Mijn absolute favoriet is de Line Thru Roach van Savage Gear, met name de variant van 32 cm. Naar mijn mening is er geen ander kunstaas op de markt dat in deze afmetingen zo realistisch zwemt en ook nog eens zo effectief is in het vangen van vissen. Voor degenen die de voorkeur geven aan kleiner kunstaas, zijn er ook varianten van 25 cm en 18 cm beschikbaar. Ik heb al veel mooie vissen gevangen met alle varianten, maar er is iets bijzonders met de 32 cm. 

Deze heeft wat bijzonders…

Ik geef ook de voorkeur aan de SS (slow sink) varianten. Bij deze variant komt de onderlijn uit de bek en zwemt het kunstaas relatief ondiep, waardoor het geschikt is voor vrijwel alle soorten wateren. Als je wilt trollen, kun je eenvoudig het benodigde lood toevoegen om de gewenste diepte te bereiken, zonder dat dit invloed heeft op de actie van het kunstaas. Ik kies bewust voor de slow sink boven de MS (moderate sink) omdat de moderate sink neigt naar een iets meer naar beneden gerichte snuit en minder soepele S-bewegingen maakt in het water. De mooi uitgebalanceerde slow sink kan met tussenstops worden binnen gevist en beweegt prachtig terwijl het langzaam zinkt. Een echte topper! 

Een echte topper!

 

Nummer 2>  Pulsetail

De opvolger van de Line Thru Roaches is absoluut het Pulsetail kunstaas van Savage Gear! Deze werden oorspronkelijk voor het eerst uitgebracht in de trout-versie en zijn vervolgens uitgebreid naar de Pulsetail Roach, die absoluut mijn favoriet is. Uiteindelijk komt het neer op een persoonlijke keuze of je liever met de Trout of Roach vist, maar de Trouts zijn verkrijgbaar tot 25 cm, waardoor je ineens ook een groter aas hebt met meer pulserende actie onder water!

Die Pulsetails zien er misschien gek uit, maar ze werken enorm goed.

Ik vis voornamelijk met de Pulsetail Roach in de 18 cm, maar de 21 cm is net dat beetje groter en breder. Hiermee heb ik afgelopen najaar mijn tweede 120 cm snoek gevangen. Terwijl ik aan het waden was, zag ik de Pulsetail in kraakhelder water volledig verdwijnen in de bek van die gigantische snoek. Het wordt niet beter dan dat. 

Zo’n bak die over je aas heen schuift terwijl je van de kant aan het vissen bent. Beter kan haast niet.

De Pulsetail is net als veel ander Savage Gear kunstaas line thru gemaakt. Dit systeem is wellicht bekend bij velen, maar het zorgt er keer op keer voor dat er minder druk ontstaat tijdens de dril. Normaal gesproken zitten de dreggen vast aan het lichaam en kan de snoek dit gebruiken om de haken los te schudden, wat je vis kan kosten. Qua kleuren ben ik niet vaak volledig overtuigd van bepaalde kleuren, maar de rudd kleur op de 3D Pulsetails Roaches blijft mijn absolute favoriet! 

 

Nummer 3> Cannibal Shad

Als derde keuze ga ik volledig voor de Cannibal Shad. Ik vis al meer dan tien jaar met Savage Gear kunstaasjes en als er één iconische shad is, dan is het wel de Cannibal Shad! Het is een super eenvoudige, totaal niet realistische shad, maar op de een of andere manier kunnen snoeken er niet vanaf blijven. Ik zeg nu wel snoeken, maar ze zijn verkrijgbaar in maten van 6,8- tot 20 cm. Pas sinds vorig jaar zijn ze begonnen met het produceren van varianten groter dan 15 cm, en die maten zijn echt indrukwekkend. 

De Cannibal Shad is een echte classic en sinds kort zijn er ook formaten voor snoek.

Toen de shad in grotere versies uitkwam, heb ik er DEZE video over gemaakt toen ik deze ging testen en de snoeken gingen helemaal los. De ene aanbeet na de andere. Na acht snoeken beet er eentje de staart af, maar met zulke agressieve beten kan ik begrijpen dat de shad het loodje legt. Nu heb ik ook standaard een soldeerbout in mijn roofvistas zitten, zodat ik diepe snedes direct kan dichtbranden en de shad weer klaar is voor meer brute aanbeten!  

Perfect in te zetten op polderwater bijvoorbeeld.

 

Bij deze nomineer ik Mathieu Bouckaert voor zijn top 3 kunstaas voor snoek, succes!

 

Eerdere top 3 kunstaas reeksen

Sjoerd Beljaars.

Bernd van Broekhoven.

Luc de Groot.

Sophie Neitzel.

 Sjoerd van Schie.

Joost Spraakman.

Jelle Kalter.

Daan Pit.

Koen de Been.

Gijs de Haan.

Robin Smit.

RJ Mastenbroek.

Volkmar Strikkers.

Martin Korner.

Syl Hoebink.

Sander Paans.

Thijs van der Sanden.

Swenn Middeljans.

Nico Molkens.

Tijs Peters.

Mark Kuiper.

David van Maanen.

Ramon Pradilla.
Enzo Claassens.

Gregg Hofstede.

Reinier Saat.

Hessel Wijbenga.

Kevin Demmers.

Wick Eijndhoven.

Mees Holthausen.

Steef Grotenbreg.

Jouke Jansma.

Rik Sieben.

Roy Vanstreels.

Jeroen Vloon.

Hendrik-Jan Verheij.

Hans van de Wetering.

Jogi Deij.

Martijn Leus.

Siegfried Schön.

Justin Gottmers.

Luc Coppens.

Calvin Clerc.

Jeroen Eijssens.

Hans Ruigrok.

Niels van Reeuwijk.

Mikky de Boon.