In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn top 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Nico Molkens met zijn top 3 kunstaas voor snoekbaars!
Het is inmiddels een tijdje geleden dat ik in de pen kroop om wat over het vissen te schrijven. Vorige week gaf Thijs me het stokje door van de kunstaas estafette, een mooie kans om de draad weer op te pikken. De vraag was om mijn top drie kunstaasjes te delen voor snoekbaars. Geen gemakkelijke opgave om een top drie op te geven. Een en ander heeft te maken met seizoenen, het water waar je vist, etc. Dus er ging wel wat selectie werk vooraf aan mijn keuze!
Mijn favoriete manier van vissen op snoekbaars is werpend met lichtere loodkopjes, en zodoende kom ik op onderstaande keuzes. Mocht ik maar drie aasjes mogen behouden om de rest van mijn leven te snoekbaarzen kan ik met deze selectie zeker mijn ding doen.
Nummer 1> Relax Turbo Twister 5”
Allicht degene waar ik al het langste mee vis. Dit is met stip mijn absolute nummer één als het gaat om multi-inzetbaarheid. Op een loodkopje vis ik deze met een gewicht van 2-7 gram, naargelang de omstandigheden en diepte. Met deze gewichten kan ik met gemak deze tot een diepte van 8 meter presenteren als dat nodig is. De laatste jaren vis ik deze ook zeer graag op een Carolina rig. Zonder loodgewicht is deze shad op een iets langere onderlijn nagenoeg gewichtloos, wat voor een zeer mooie presentatie zorgt.
Ook op een cheburashka komt dit shadje mooi tot zijn recht. Zoals je leest, de mogelijkheden met dit shadje zijn nagenoeg oneindig. Niet enkel snoekbaarzen ving ik er mee, maar ook alle andere rovers moesten er al aan geloven, voorbije winter ving ik er nog een snoek van 126 cm op! Dit was in de chartreuse kleur op een cheburashka van 4 gram. Andere favoriete kleuren zijn oranje en motoroil.
Nummer 2> Art Baits Nanotwist 10 cm
In de Art Baits collectie zitten diverse shads die specifiek ontwikkeld zijn op het werpend vissen op snoekbaars. Kris heeft zelf veel inzicht in wat een shadje moet doen, en kan dit ook omzetten in zijn creaties. Daarbij laat hij zich ook inspireren door enkele vissers, die de prototypes ook verder uittesten. Van Art Baits zijn er daarom verschillende shadjes die aansluiten op mijn visserij, vaak met elk hun specifieke eigenschappen en inzetbaarheid.
Als ik er eentje mag uitkiezen, zou ik voor nu de Nanotwist noemen omdat dit een shadje is wat ik zeer graag in de zomerperiode inzet. Niet te groot, lekker flexibel en zwemt mooi met het twisterstaartje. Meestal vis ik deze op een loodkopje van 4-7 gram. Misschien wat zwaarder dus, maar dit is ook voor de zomerperiode waardoor ik hem dan iets sneller en vinniger kan vissen.
In de winter gebruik hem ook op het ondiepe maar dan is 4 gram ruim voldoende, ook bij 2 gram kun je hem mooi presenteren. Tevens bij het verticalen kun je deze goed gebruiken, geen wilde bewegingen, gewoon een centimeter of 5 á 10 boven de bodem stilhouden, die aanbeten komen heus wel!
Nummer 3> Bass Trix Flat Jerkbait 6”
Vaak zoek ik naar kunstaas met een afwijkende actie, om het dressuur spook te mijden. Dit doe ik ook bij het snoeken of eender welke andere kunstaasvisserij. Als we het dan over shad vissen hebben, gebruik ik zeer graag de Flat Jerkbait. Dit is een soort van holle shad, met een wat grotere, platte V-staart. Ik vis deze enkel met een loodkopje van 4 gram. Als deze er in zit, zeker ik de shad met wat secondelijm op het loodkopje. Dit omdat de shad hol is, zo blijft alles netjes op zijn plaats zitten. Je haakbocht zal tijdens het vissen wat in de shad zakken, zodat je haakpunt op de rug van het shadje komt te liggen.
Dit maakt bij een aanbeet geen bal uit, het is zelfs een klein voordeel omdat je minder in planten vast hangt. Tijdens het vissen tik ik deze shad wat bruter op om hem vervolgens onder slappe lijn weer te laten zinken. Tijdens deze zinkfase zal het shadje zich in feite als een hybride jerkbaitje bewegen, het fladdert alle kanten op. Een dodelijke actie, geen rover kan hier van afblijven. In de winter zal ik met mijn hengel de shad een eind omhoog liften, wat trager dan een brute tik maar vervolgens ook weer onder slappe lijn laten afzinken. Deze shads zijn niet makkelijk te vinden, verre van goedkoop, maar zeker een meerwaarde die het verschil kan maken!
Bij deze nomineer ik Mark Kuiper voor zijn top 3 kunstaas voor snoek, succes!
Eerdere top 3 kunstaas reeksen: