Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoekbaars van Ramon Pradilla

17/08/2023
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoekbaars van Ramon Pradilla

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn top 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Ramon Pradilla met zijn top 3 kunstaas voor snoekbaars!

 

Nummer 1> Savage Gear LB Real Eel

Wat betreft shads die ik voor het verticalen gebruik, staat de Savage Gear Real Eel met stipt op nummer 1. In ons land hebben we een geweldig visbestand op het grote water, maar je hebt ook te maken met heel veel hengeldruk. Om deze druk op de vis te omzeilen en ze toch te activeren om te bijten, is het naar mijn idee dus zeer belangrijk dat je iets anders doet dan de andere vissers. Als je kijkt naar wat voor shads er aan de speld van het gros van de vissers hangt voor het verticalen, is er één ding zeer consistent. Een typisch aasvis silhouet dat een voorn, baars of grondeltje imiteert, met dan wel met een peddel of V staart.

Helemaal naar binnen gewerkt door een 94 cm snoekbaars!

Naar mijn idee heerst er dus wel een extra vorm van hengeldruk op deze vorm.Een paling imitatie daarentegen zie je weinig tot niet bij de meeste vissers in de tacklebox. Maar een paling is wel een hapje is waar de meeste rovers verzot op zijn! Een zeer vette vis die veel eiwitten bevat, een energie bom met veel voedingsstoffen dus! De trilling van dit aasje is anders dan de meeste aasjes die gebruikt worden. Dit komt door het slanke lichaam en een “curly” staart.

Het slanke lichaam in combinatie met de staart is in mijn ogen dressuur doorbrekend.

Tel daarbij op dat deze shad ook op zeer langzame snelheden (0.4/0.5kph) nog steeds een zeer verleidelijke actie heeft en je hebt een absolute winnaar in mijn boek. De formaten die ik gebruik voor het verticalen zijn de 15 en de 20 cm met als favoriete kleuren “dirty eel” en de “lamprey php”.

 

Nummer 2> Quantum Q-Fish 13cm

De V-Staart van Quantum staat bij mij op nummer 2! Een shad met een klassiek aasvis silhouet. Bij nummer 1 had ik benoemd dat ik ervan overtuigd ben dat de vis argwaan kan hebben op deze vorm van shads, maar het is ook een zeer bewezen shad profiel en de V-Staart wordt al decennia gebruikt om de glasogen te foppen. We weten allemaal dat niet iedere visdag hetzelfde is en snoekbaars heel specifiek kan zijn met waar ze op een bepaalde dag op bijten. Dus ondanks dat ik de voorkeur geef aan een paling imitatie schrijf ik de meer gebruikte shad profielen niet af als onbruikbaar. Integendeel! Ze vangen zeer goed.

Je moet er zelf de actie aan geven, dit is naar mijn mening de kracht van dit aas.

Gezien een V staart een “no action” shad is, is het dus aan de visser zelf om de juiste actie te geven aan het kunstaas om de vis over de streep te trekken. Daar zit naar mijn mening ook de kracht in van dit stuk kunstaas. Het is op veel snelheden en manieren van bewegen aan te bieden, dus wanneer de snoekbaars een specifieke manier van presenteren wil hebben op een bepaalde dag is dit mijn keuze! Waarom specifiek de Quantum Q-fish voor mij? Hij is van relatief taai rubber en dit heb ik graag bij snoekbaars shads omdat als het los gaat, je dan niet hoeft te wisselen van shad na iedere aanbeet maar direct door kan vissen en soms wel 15/20 vissen op 1 shad kunt vangen!

Als het los gaat, kun je snel door omdat de snoekbaarzen de shad niet snel kapot krijgen.

Er zitten veel kleuren tussen die bewezen vangers zijn. En als laatste wat minder belangrijk is, maar wel een fijne bijkomstigheid, hij is goedkoop! Meestal rond de euro per stuk, dus je kunt van iedere kleur lekker inslaan voor die dagen dat de vissen zich op één specifieke kleur storten zonder dat je vervolgens een traantje moet laten wanneer je de rekening ziet. Mijn favoriete kleuren zijn orange craw, salt & pepper UV tail en firetiger.

 

Nummer 3> Fox Rage Zander Pro

Eigenlijk is een beschrijving van deze shad niet meer nodig. Het is één van de meest populaire shads voor het vissen op snoekbaars en met goede reden. Hij vangt simpelweg vis en goed ook. Hij is in veel formaten te verkrijgen met keuze uit veel kleuren en hij heeft een trilling/beweging die de snoekbaars vaker wel dan niet over de streep trekt om de shad aan te vallen. Voor zowel het verticalen als werpend vissen gebruik ik deze graag. Een shad met een schoepstaart mag in geen enkele snoekbaars tacklebox ontbreken en dan is deze naar mijn mening één van de beste.

Een shad met schoepstaart kan ook in geen tacklebox ontbreken.

Wat ik zeer prettig vind aan deze shad is dat wanneer de snoekbaars een “staartbijt” dag heeft, dan kun je bij deze shad een stinger bij zetten of door de body fleuren tot aan de schoepstaart zonder de actie al teveel te hinderen. Bij veel shads is het zo dat wanneer je dit doet, de actie verloren gaat of zeer gehinderd wordt. Dit maakt hem zeer breed inzetbaar en betrouwbaar voor de dagen dat het wat minder hard gaat qua aanbeten.

Ook met lichte loodkoppen zijn deze shads perfect te vissen.

Daarnaast is het zo dat als je met lichte loodkoppen vist (3/5gr) op de 14cm variant dat de shad, zelfs op stilstaand water in de afzinkfase zijn actie behoudt. Met veel shads is het zo dat de actie er uit gaat in de afzinkfase zodra deze in combinatie met lichtere koppen gebruikt worden en daarvoor naar mijn idee minder effectief zijn. Mijn favoriete kleuren zijn salt & pepper UV (Mede door zijn roze/blauw colorshift), pink candy UV en hot olive UV

 

Bij deze nomineer ik Gregg Hofstede voor zijn top 3 kunstaas voor snoekbaars, succes! Eerdere top 3 kunstaas reeksen👇

Sjoerd Beljaars.

Bernd van Broekhoven.

Luc de Groot.

Sophie Neitzel.

 Sjoerd van Schie.

Joost Spraakman.

Jelle Kalter.

Daan Pit.

Koen de Been.

Gijs de Haan.

Robin Smit.

Robert-Jan Mastenbroek.

Volkmar Strikkers.

Martin Korner.

Syl Hoebink.

Sander Paans.

Thijs van der Sanden.

Swenn Middeljans.

Nico Molkens.

Tijs Peters.

Mark Kuiper.

David van Maanen.