In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn top 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Reinier Saat met zijn top 3 kunstaas voor zeebaars!
Nummer 1> Fiiish Black Minnow
De Black Minnow van Fiiish is by far mijn meest gebruikte kunstaas. Dit kunstaas is een weedless shad met een rollende actie. De speciale vorm van de diverse koppen en het unieke weedless haak systeem zorgen er voor dat je op obstakelrijke plekken goed de bodem kunt afvissen. Zowel overdag als ’s nachts gebruik ik de Minnow, overdag met name natuurlijke kleuren zoals kaki, sparkling brown en wit(geel).
In de nacht gaan we voor kleuren als sexy brown, fluo roze of zwart. We vissen de Minnow eigenlijk op twee manieren: het rustig binnen spinnen net boven obstakels, dit doen we met name als de stroming minder is. De tweede manier is het laten zweven van het kunstaas tussen de stenen. Dit is de techniek die wij het meeste gebruiken. Door de vorm van de loodkoppen zit je zelden vast en kun je mooie drifts maken in de strikingzone van de baars. Net als met het snoekbaars krijg je een snoeiharde aanbeet tijdens het zakken.
In het donker vissen we altijd iets lichter dan overdag, hierdoor geef je de baars meer tijd om het aas te vinden. De aanbeten daarentegen zijn dikwijls harder dan overdag. In het begin van het seizoen vissen we met name met de #2, zo rond mei gaan we over op de #3 en #4 (120 mm en 140 mm). De loodgewichten variëren tussen de 6 en 37 gram.
Nummer 2> Fiiish Black Eel
Als we het hebben over een perfectie imitatie van een zandspiering komen we al snel uit op de Black Eel van Fiiish. Zandspiering staat bekend als de delicatesse voor zeebaars, om deze reden is dit voor mij de perfecte nummer twee. De Black Eel heeft hetzelfde concept qua haak, dus ook dit kunstaas is goed te bevissen tussen de stenen. Waarom de Black Eel mede op nummer twee staat, zijn de werp eigenschappen. De 20 grams variant gebruik ik veel vanaf de kant in harde stroming.
De rollende actie van de shad en de schoepstaart bewegen al bij de geringste actie, hierdoor kun je extreem langzaam vissen. De Eel is er in twee varianten, de 110mm (#2) en de 150mm (#3). De loodgewichten variëren tussen de 5 en 40 gram. Vanuit de boot gebruiken wij de 20 en 40 grams #3 vaak, door de gestroomlijnde vormen kunnen we in harde stroming goed bij de bodem vissen. Ook de kleinere baarzen hebben geen moeite met een 40 grams kop en vaak inhaleren ze het kunstaas volledig!
Nummer 3> DUO Realis Jerkbait
Ik denk dat elke zeebaars visser wel één of meerdere pluggen in zijn tacklebox heeft. Voor mij is de Duo Realis Jerkbait één van de betere pluggen. De 100 SP variant in de kleur wit is voor mij veruit de beste, de suspending versie kun je mooi even stil laten hangen op de randen van het talud. Dit is dan ook het moment dat je een ontiegelijke beuk op de hengel krijgt. De Realis Jerkbait is niet een echt werpkanon als je het vergelijkt met andere pluggen.
Dit is ook één van de redenen dat we deze vaak inzetten vanuit de boot. De mooie zijwaartse actie met een suspending zweefmoment doet het goed. Daarnaast, niet geheel onbelangrijk, kun je deze plug keihard binnen draaien zonder dat het scheeftrekt. Mede door de stabiliteit gebruiken we hem veel in harde stroming. De haken zijn tevens oersterk en kunnen met gemak een dikke zeebaars aan.
Bij deze nomineer ik Wick Eijndhoven voor zijn top 3 kunstaas voor roofblei, succes!
Eerdere top 3 kunstaas reeksen👇