Lang leve fluorocarbon – BERTUS ROZEMEIJER

19/12/2018
Lang leve fluorocarbon – BERTUS ROZEMEIJER

Veel vissers zijn nog wat huiverig voor het vissen met fluorocarbon. Daarnaast zijn er meer en meer vissers die er van overtuigd zijn dat ze er meer mee vangen. Bertus Rozemeijer geeft tekst en uitleg!

Door Bertus Rozemeijer

BONUS: ONDERAAN HET ARTIKEL TWEE STAP-VOOR-STAP FOTOSLIDES – HOE KUN JE HET BEST MET FLUOROCARBON ONDERLIJNEN KNOPEN?

Het is precies 2000 wanneer ik met een van mijn vismaten in de Zweedse Scherentuin te Västervik vis. De vis wil wel, maar iets houdt ze tegen…Nazwemmers en volgers bij de vleet, maar slechts af en toe een visje. 

Billenknijpmoment of hoeven we ons geen zorgen te maken?

19 jaar geleden viste je jerkbaits aan een massief stalen onderlijn, want ‘dat hoorde nu eenmaal zo.’ Ik was het wel aardig zat en trok de stoute schoenen aan om wat anders te proberen. Fluorocarbon (FC). Ik had een spoeltje 60/00 mee en fabriekte daar een onderlijn van.

Fluorocarbon onderlijnen kun je zelf eenvoudig maken. Zie onder!

In de vaste overtuiging dat de eerste de beste snoek er door heen zou raggen, kneep ik de weerhaken van mijn jerkbait dicht. ‘Als’…, dan kan de snoek het kunstaas in ieder geval makkelijk lossen. Dat ‘als’ duurde welgeteld 124 snoeken. Nummer 125 was fors, schoof over de jerkbait, klapte vol het water uit en was weg… Dus toch niet betrouwbaar. Maar toch, snoeken aan een enkele leader…

Jerkbaitvissen doe je alleen met stevig staal. Wat een onzin!

Terug in eigen land kocht ik een spoel 80/00 Climax, later Suffix en de laatste jaren Berkley FC leader materiaal. Alle drie betrouwbaar en dat blijkt uit het simpele gegeven dat ik nadien (klop-klop) nooit meer een vis verloren heb door leaderbreuk.

Toch hoor ik vaak negatieve berichten over FC en natuurlijk, zeg nooit ‘nooit’ want alles kan kapot, zelfs staal, en ja, het zit wel eens tegen. Het laatste wat je wilt is een snoek die met jou kunstaas in zijn bek rond zwemt.

Nylon smelt en laat hoogstens wat bruin residu achter. 

Fluorocarbon verbrandt en laat zwart residu achter. 

Wat ik merk is dat en wel eens met de naam FC gesjoemeld wordt en dat je nylon koopt in plaats van ‘goedkoop’ FC, want goedkoop FC bestaat niet. De pest is dat je los in de hand vrijwel geen verschil ziet. Je ziet het wel, maar dan moet je er even een lucifer bijhouden en dan merk je dat nylon smelt en FC verbrandt (te zien aan zwart residu).  Het is daarbij wel even de vraag of de winkelier er op zit te wachten als jij zijn spoelen FC weg staat te fikken 😉

Om snoekbaars hoeven we ons niet druk te maken.  Toch kan het na elke vangst geen kwaad om je onderlijn even goed te checken!

FC gebruik ik echt overal voor. Van verticaal op snoekbaars tot vliegvissen en van het vissen met jerkbaits tot met een fireball. Hou je echter wel aan een code, vis nooit dunner dan 80/00, liefst dikker.  

Ook wat dit betreft hoor je nog wel eens misverstanden.  ‘Bak van een snoek verspeeld aan dat … FC, dus gewoon baggerzooi.’  Vraag je dan hoe dik het FC was, dan hoor je dat het zeker wel 35/00 dik was. Veel te dun, dat is vragen om problemen! Dus, lang leve FC? Jazeker, maar houd je svp aan de minimale dikte!

Bertus Rozemeijer

***bonus bonus bonus bonus***

Hieronder twee stap-voor-stap manieren van Bertus om te knopen met fluorocarbon en een om met stalen sleeves te werken. 

-knopen met fc-

STAP 1> Een super eenvoudige knoop. Voorzichtig verwarmen creëert een knop op het fluorocarbon.

 STAP 2> Leg een platte knoop. Trek even goed aan.

STAP 3> Voer je FC knop door de platte knoop.

STAP 4> Trek de knoop degelijk aan.

Het resultaat is een stevig geheel!

-werken met stalen sleeves-

STAP 1> Knip het FC schuin af. 

STAP 2> Zorg voor nauw sluitende sleeves. 

STAP 3> Knijp de sleeve goed aan, maar probeer beide uiteinden open te houden. Dit helpt om het FC aan de randen van de sleeve niet te beschadigen.

Klaar is Kees of in dit geval Bertus 😉