Meerval, het zijn net vrouwen – Wormen of aasvis?

30/06/2022
Meerval, het zijn net vrouwen – Wormen of aasvis?

Meerval, de grootste zoetwatervis van ons land, groter dan wijzelf, oersterk en superslim. Al met al een vissoort van de buitencategorie en alleen al daarom reden genoeg om een echte specialist om tips over te vragen, ofwel MeervalMeister Rick Habermehl (010 Catfish). 

Door Rick Habermehl

Er wordt mij wel eens gevraagd wat mij zo aantrekt in die meervalvisserij. Wel, Het complete spelletje! Om te beginnen dat ze zo mysterieus zijn, het zijn af en toe net vrouwen… Ze zijn dan met geen mogelijkheid te begrijpen.

Meerval, het zijn net vrouwen, zo gulzig 😛

Het zoeken en vinden van die vissen is al punt 1. En heb je ze eenmaal gevonden, dan heb je ze zeer zeker nog niet gevangen. Het verleiden van zo’n vis is nu eenmaal niet altijd gemakkelijk. Maar dat wordt vaak snel vergeten als je in de boot zit met een hengel waarvan je het carbon van hoort kraken en het uiteinde ervan een blauwe plek in je lies drukt. De euforie zal groter zijn als de frustratie, wanneer je een vis hebt gevangen die groter en sterker is dan jijzelf.

 

De beste meervalstekken

Stekken zijn alles.

Natuurlijk zijn de juiste stekken van vitaal belang. Het zoeken er naar begint eigenlijk al thuis. Met behulp van Google Maps en Navionics krijg je al een goede indruk. Heb ik een regio op het oog dan bekijk ik eerst wat er allemaal in de buurt is. Omdat rechte, saaie stukken over het algemeen niet echte hotspots zullen zijn, zoek ik vaak naar bruggen met pijlers, kribben, versmallingen, scherpe bochten, taluds, kuilen enz.

Een dik signaal op de bodem. Links daarvan zie je twee treepjes, die het aas weergeven. Dat wil zeggen het onderste streepje is het aas, het streepje erboven het loodgewicht. Gaat kwakhout de vis van de bodem af krijgen, that’s the question. 

Eenmaal op het water heb ik mijn plan vaak al klaar. Met de Navionics kaart vaar ik naar de beoogde stekken toe waar mijn grootste wapen ingezet zal worden, mijn Garmin PS30. Deze laat mij live onderwater zien hoe de bodemstructuur is. Maar nog belangrijker, die laat mij zien of en wat voor vis er aanwezig is.

De welbekende meervalstek onder de rook van Rotterdam. Meerval is een tegenstander die met geen enkele andere soort in NL te vergelijken is. Denk om je eigen veiligheid, klik HIER.

Links in beeld steigerpalen, rechts een actieve meerval, vlak boven het aas, die door het kwakhout van onder de steiger is gelokt.

Een drift zonder kwakhout geeft vaak al een goed beeld. Als er meervallen aanwezig zijn die niet reageren, dan zal een 2e drift met kwakhout volgen. Dit helpt regelmatig super om vis los te weken van de bodem of om ze achter structuren weg te krijgen. Op een of andere manier wakkert dat maffe ‘plop’ geluid interesse aan. Geen vis te zien betekent verkassen naar een volgende stek.

 

De beste periodes van het jaar

Wie had dat gedacht zo’n 15 jaar geleden…

Je kunt meerval het jaar rond vangen. Yes, zelfs in de winter… Het is anders gezegd een fabel dat je ze dan niet kunt vangen. De echte toptijden zijn is echter het najaar. Met name oktober, november en december. De vissen merken als geen ander wanneer de winter eraan komt. Je zult zien dat als de watertemperatuur daalt, de vissen zich vol gaan vreten. Dit is wel een moment om je voordeel mee te doen. Zeker om een grote vis op topgewicht te vangen.

Afspannen, een totaal andere aanpak dan het verticaal vissen op meerval.

Verder zul je mij zeker weten op het water zien liggen bij een hoge waterstand op de rivier. Door de hoge waterstand zal de stroomsnelheid van de rivier hoger dan gemiddeld zijn. De witvis zal deze stroming proberen te vermijden en beschutting zoeken tussen de begroeiing van de ondiepe (ondergelopen) overs. De meerval weet dit als geen ander en zal daar langs de oevers patrouilleren. Doordat de meerval dan ook vaak ondiep te vinden is, zou ik eerder de statische visserij met breeklijn of onderwaterdobber montage toepassen dan de actieve verticaal visserij boven dieper water.

 

De adrelina kick

There’s something bigger out there!!! Een meerval van een meter met bijtwonden van een veel grotere soortgenoot.

Natuurlijk ben je op zoek naar die climaxen in je visserij en bij meerval is dat niet anders. Een kort euforiemoment waar heel veel tijd en energie voor worden opgeofferd. Dat is toch wel het moment waarop een heule dikke vis op het scherm van de Garmin verschijnt en naar mijn aas stijgt. Die vis kan het nog spannender maken door hem niet gelijk te pakken maar er eerst nog een minuut onder te blijven hangen. Als hij hem dan toch met brute kracht pakt slaat alle spanning om in pure adrenaline! Onbetaalbaar!

 

Wormen, vis of kunstaas

Bij alle visserijen dezelfde discussie, wat is het beste aas? Zo ook bij het vissen op snorremans. Levend aas heeft zeker mijn voorkeur. Maar helaas is dat alleen toegestaan als ik in Frankrijk vis. Hier in Nederland vis ik daarom het liefst met een tros wormen in combinatie met een teaser of groot stuk lood.

Snoeiharde aanbeten op ratelpluggen.

Tenzij… we vlak voor de paaiperiode van de meerval zitten. De meerval is dan vaak niet echt met eten bezig en is vrij agressief. Dit is aan sommige vissen ook wel te zien door bijtsporen. Een vibrerend kunstaas kan dan zeker uitkomst bieden. Geloof maar dat die dan met grof geweld gegrepen wordt.

Wormen met teasers, voor Rick in NL favoriet.

Niet te zuinig zijn met die wriemelaars.

Bovenal zou ik alle beginners willen aanraden: Investeer, leer en geef niet op. Het zijn verdraaid slimme beesten.  De meerval laat zich over het algemeen niet makkelijk vangen dus ‘investeer’ tijd! ‘Leer’ van de momenten wanneer het wel of niet lukte om een aanbeet te forceren, dus onthoud goed wat je deed.

Hoe meerval reageert op kwakhout, kan per stek ontzettend verschillen.

Voor de Roofmeisters onder ons die met een Livescope/Panoptix vissen… Let op het gedrag van de meerval. Schrok de vis toen je je aas bewoog of was hij juist geïnteresseerd. Hetzelfde met kwakhout, reageren ze er goed op of schrikken ze er juist van. Allemaal dingen die je goed in de gaten kunt houden als je live onderwater mee kunt kijken. Dus ‘geef niet op’. Het spelletje is niet makkelijk, maar de beloning zal zoet zijn.

 

Thanks Rick! 100% tips waar wij ervaring mee kunnen opdoen. Volg Rick op Instagram en vergaap je aan zijn monstervangsten in France, maar zeker ook in ons eigen land.