Meerval vangen met golf ballen – Hole in one met specialist Roy Noom

21/01/2020
Meerval vangen met golf ballen – Hole in one met specialist Roy Noom

De roofviswereld zit vol nieuwigheidjes en snufjes om je aas mooi en zo effectief mogelijk aan te bieden zoals fireballs, screw in jigheads, snap on vertiballs, etc. etc. Dat ook nog eens in allerlei groottes en vormen. De meervalvisserij vormt hier geen uitzondering op. Nu een wel heel bijzonder concept, namelijk het vissen met een golfbal. Specialist Roy Noom geeft tekst en uitleg.

Door Roy Noom

Klaar voor een geniale nieuwe stap in de meervalvisserij?

Voor meerval bevinden we ons vaak op wateren waar de meerval zich frank en vrij rondom mooie stroompjes op de rivier. De plekken waar het net even harder stroomt en altijd net je aas uit het scherm van de dieptemeter verdwijnt, omdat je bellyboat of boot net even harder gaat dan je aas of juist net andersom. Frustratie ten top, al helemaal omdat zoiets altijd net gebeurt als je een signaal van de bodem ziet komen.

Meerval heeft een zeer beperkt gezichtsvermogen, maar des te meer zijn de andere zintuigen prima de luxe in orde.

Daarom vissen we vaak al met zwaardere loodkoppen om het aas op de juiste plaats te houden en zo verticaal mogelijk te kunnen blijven vissen. Maar zelfs met 80 tot 120 gram is dit soms niet afdoende. De raderen gingen draaien. Eigenlijk willen we met de grote zware koppen minder weerstand in het water hebben om ons aas goed aan te bieden. Uiteindelijk kwamen we uit bij… houd je vast… golfballen. Het pokdalige oppervlak zorgt voor minder weerstand en dus grotere afstanden. De MadCat golfbal werd geboren.

Een glad oppervlak zorgt voor meer weerstand dan…

…een met een pokdalig oppervlak. De stroming (of lucht bij golven) gaat er veel strakker omheen.

Op de tekeningen kun je goed het verschil zien. Bij de MadCat bal zie je duidelijk hoe de stroming er strakker langs stroomt, voor wat extra turbelentie zorgt en minder weerstand heeft.  Een bijkomende voordeel is dat meerval een pokdalig oppervlak minder snel waarneemt, omdat de ‘turbulenties’ veel vager door komen. Geen makkelijk verhaal, in onderstaande video wordt het effect in de golfsport uitgelegd

Tja, golfballen hebben niet voor niets deze zogenaamde dimples, alles voor minder weerstand. Eigenlijk vreemd dat de hengelsport hier niet eerder mee is gekomen. Geniaal toch?! 🙂

Inmiddels zijn ook fireballs er mee uitgerust en…

…screw ins en…

…zelfs teasers.