Met deze VIJF tips ga jij MEER snoek van de kant vangen!

20/06/2024
Met deze VIJF tips ga jij MEER snoek van de kant vangen!

Het vissen op snoek vanaf de kant is echt een visserij waar veel roofvissers groot mee zijn geworden. Lekker simpel, actief en je hebt niet veel tijd nodig om gewoon even wat plezier te beleven. In de zomer kan het soms wat lastiger zijn door de vele plantengroei. Hier zijn vijf tips om in de zomer op snoek te vissen vanaf de kant.

Header foto:Rob Nullens Veel sloten zitten vol met planten en dit maakt vissen met veel verschillende soorten kunstaas nagenoeg onmogelijk. Maar in plaats van in problemen te denken, kun je beter denken in oplossingen. Er is genoeg kunstaas wat wél door of over de planten heen gevist kan worden. Denk hierbij aan kikkertjes, spinnerbaits, chatterbaits en shads met een offset haak.

Een topwater kun je perfect over de planten vissen.

Ook kan het zijn dat het water bijna niet te bereiken is vanaf de kant door het hoge riet. Als je echt graag in die sloot wilt vissen, is daar ook wel een oplossing voor, namelijk lieslaarzen of een waadpak. Het dragen van een waadpak kan echt in je voordeel werken, omdat je op plekken kunt komen waar andere kantvissers niet kunnen komen. De kans is dan groter dat je snoeken tegenkomt die nog niet veel gevangen zijn en sneller in je kunstaas trappen.

Toon zoekt polders met weinig begroeiing en met succes! FOTO: Toon van Ham.

Toon van Ham lost het anders op, hij vertelde ons: “Voor gericht snoeken in de zomer probeer ik polders te vinden met niet teveel begroeiing, maar wel waterlelies. Ik houd ervan de randen van de waterlelies af te gooien met spinnerbaits of jerkbaits. Mijn topaasjes hiervoor zijn de Westin Swim en Westin Monstervibe!”

 

Vis wat kleiner

Als je in de zomerperiode meer snoeken wilt vangen, dan werkt kleiner kunstaas tussen de 10 en 15 cm het beste. Soms kun je zelfs nog kleiner kiezen, want per dag kan het verschillen waar je de snoek op gaat vangen. In de zomer is het aanbod aan aasvis heel groot en dit is vooral hele kleine aasvis.

Je hoeft echt geen groot kunstaas te gebruiken in de zomer om goed te vangen. FOTO: Westin Fishing.

Snoeken kunnen dan ook echt gefixeerd zijn op die kleine aasvis en pakken dan ook liever klein aas, want dat is dan hetgeen waar ze op jagen. Klein kunstaas heeft vaak ook een nerveuzere en snellere actie dan lomp, groot aas. In de zomer is die nerveuze en snellere actie toch een betere trigger in veel gevallen, zeker als je lekker veel beet wilt krijgen. Als je gericht op echt grote snoek gaat vissen, kun je ze zeker ook vangen op dat kleine aas, maar met groot aas kun je wel beter filteren.

 

Type kunstaas

Toen we aan Rob Nullens vroegen wat zijn tip zou zijn voor snoek in de zomer, vertelde hij ons: “Pfoe, dat is een goeie! Ik zou zeggen chatter- en spinnerbaits boven de plantenbedden en dan ook niet te groot aas.” Dus kleiner kunstaas wat goed door de planten te vissen is, dan kom je al snel uit bij chatter- en spinnerbaits. Dit kunstaas kan de planten een beetje weg duwen en ze hebben een enkele haak die omhoog wijst, waardoor je minder snel vast komt dan met bijvoorbeeld een plug of een jerkbait, waar er dreggen onderop hangen.

Rob vist graag met spinnerbaits, ook tot ver in de herfts. FOTO: Rob Nullens.

Als de planten echt dik zijn of heel erg hoog staan, kun je ook nog overwegen om een avondje of ochtendje met topwaters aan de gang te gaan. Topwaters lenen zich perfect voor snoek in ondiep water, omdat ze niet zo ver hoeven te zwemmen om het te pakken. Er zijn veel topwaters waarbij de haak verstopt zit en je dus perfect door de dichtste begroeiing kunt vissen. Sla niet te vroeg aan bij een aanbeet! Vaak ben je geneigd bij de plons al te slaan, maar sla pas wanneer je contact voelt met de snoek.

 

Wees niet bang voor groot water

Veel sloten en poldersloten zullen moeilijk te bevissen zijn en als je veel op snoek vist, heb je waarschijnlijk het meeste water rond je huis wel gezien. Het is altijd leuk nieuwe dingen te ontdekken en te experimenteren, dus zoek eens groter water op zoals de rivier of een wat grotere plas/meer! De rivier is zeker een uitdaging en kost veel geduld en veel uren om te snappen waar de snoeken zitten, dus een stilstaand water is eerder aan te raden.

Op groter water heb je tal van mogelijkheden, trek je waadpak aan en gaan! FOTO: Rob Nullens.

Het leuke aan de zomer is dat grote wateren prima bevisbaar zijn op snoek vanaf de kant, vaak beter dan klein water. Maar waar ga je beginnen? Dit maakt het soms een beetje intimiderend, maar dat is het niet! In de zomer liggen de snoeken zowel diep als ondiep, dus wanneer jij de kanten afstruint en gewoon verre worpen maakt met bovengenoemd kunstaas, ga je echt wel tegen een snoek aan lopen. Gooi zeker eens de rietkanten uit of de plantenvelden en om het jezelf nog makkelijker te maken, is het slim een waadpak mee te nemen.

 

Time je vissessies goed

In de zomer zijn het weer en de tijd van de dag een heel bepalende factor. De zon staat in de zomer nogal hoog en kan heel fel branden, vaak houdt de vis hier niet van. De snoeken jagen lang niet de hele dag, vaak jagen ze in de ochtend en eind middag/avond. Kies je momenten dus slim en vis gewoon een ochtendje of een avondje, zo heb je overdag nog tijd voor andere dingen.

Wat vroeger in de ochtend maak je meer kans dan midden op de dag wanneer de zon hoog staat. FOTO: Toon van Ham.

Ook is een beetje winderig en bewolkt weer vaak beter dan felle zon en strakblauwe lucht. De wind woelt het water wat om en zorgt voor beweging in het water. Ook kunnen de snoeken wanneer er een windje staat niet goed horen en zien wat er gebeurt aan de waterkant en zullen daardoor minder schuw zijn. Nu kun je met alle soorten weer gewoon snoek vangen, maar wanneer je echt tijdsgebrek hebt, is het slimmer je tijd te investeren in de ochtend- en avonduurtjes en/of wanneer het wat bewolkter en winderiger weer is!

 

Dus kleiner kunstaas, veel meters maken rond de plantenvelden en goed timen, zo ga jij sowieso meer snoeken vangen in de zomer! Succes!