Nieuwe plannen Rijkswaterstaat – Een vloek of een zegen!

06/10/2024
Nieuwe plannen Rijkswaterstaat – Een vloek of een zegen!

Rijkswaterstaat werkt in het Scheur bij Rozenburg en Maassluis aan het verbeteren van het leefgebied van vissen, vogels, waterplanten en ander waterleven. Dit doen ze door middel van het aanleggen van langsdammen. Deze acties zijn onderdeel van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) en in dit artikel leggen we uit wat ze precies aan het doen zijn en hoe het de vissen, vogels, planten en ander waterleven helpt.

Header foto: Rijkswaterstaat

Een langsdam is een dam die evenwijdig aan de oever loopt. Zie het als een soort krib die niet dwars op de stroming staat, maar met de stroming mee. Een langsdam houdt zo golven en stroming tegen en zorgt voor een luwe zone achter de dam. In die langsdam komen openingen waar vissen doorheen kunnen zwemmen. Bij de landtong van Rozenburg is er al een aangelegd.

Een langsdam, dus parallel aan de oever met openingen. FOTO: Rijkswaterstaat

Bij deze zijn kribben te zien die loodrecht op de oever liggen en richting de vaarweg lopen. De langsdam komt tussen de twee kribben te liggen en loopt dan evenwijdig aan de vaargeul. Dit maakt een soort van kribvak met luwte, waarbij de stroming door de openingen in en uit loopt.

 

De natuur profiteert

Zoals gezegd ontstaat er achter een langsdam een luwe zone waar het water langzamer stroomt en niet echt golft. Deze zone gaat zo ingericht worden dat er diepere, ondiepere, snel- en langzaam stromende stukken komen. De ondiepe delen zouden dus droog kunnen vallen.

Veel dieren en planten profiteren van de luwe zones achter de langsdammen. AFBEELDING: Rijkswaterstaat

Diepere zones blijven onder water staan zodat bijvoorbeeld zeebaars en bot er kunnen leven. Niet alleen vissen profiteren van deze maatregelen, want ook de bonte strandloper, lepelaar, krakeend, schelpdieren en kreeftachtigen zoals het wadslakje en wadkreeftjes profiteren ervan. Op de plekken die bij eb droogvallen, kunnen riet, biezen en soorten als de spinotterbloem gaan groeien. De natuur profiteert er dus van!

 

Langsdammen op twee plekken

Er komen op twee plekken nieuwe langsdammen, namelijk aan de zuidoever van het Scheur langs de Landtong van Rozenburg en aan de noordoever van het Scheur bij gemaal de Zaayer bij Maassluis. Hier is genoeg ruimte tussen de dijk en de vaargeul voor de aanleg van een luwe zone.

De plannen rond het gemaal de Zaayer. AFBEELDING: Rijkswaterstaat

In Maassluis, bij gemaal de Zaayer en de tunnel van de nieuwe Blankenburgverbinding, wordt over een lengte van ongeveer 1.000 meter een langsdam aangelegd. Bij het gemaal komt ook een opening en vissen kunnen dit gemaal makkelijk voorbij zwemmen. De langsdam moet dan gaan zorgen voor een rustgebied voor vissen nadat ze door het gemaal zijn gekomen. Bij de landtong van Rozenburg, tussen EIC Mainport en de Maeslantkering, wordt over een lengte van ongeveer 3500 meter een langsdam aangelegd. Ook hier is er voldoende plek voor een luwe zone zonder te dicht bij de vaargeul te komen en scheepvaart te hinderen.

De geplande langsdammen  bij Rozenburg. AFBEELDINGEN: Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat stemt het ontwerp en de uitvoering af met de gemeente Rotterdam, gemeente Maassluis, Hoogheemraadschap van Delfland, het havenbedrijf en Sportvisserij Zuidwest-Nederland. Rijkswaterstaat is ook benieuwd naar de mening van omwonenden. Wilt u reageren op de plannen dan kun je HIER het formulier invullen.

 

Ingrijpende ontwikkelingen in het drukke gebied onder de rook van Rotterdam.  Klik HIER voor meer informatie.