Nog niet aangetoond dat vislood schadelijk is – Toch houdt Sportvisserij Nederland voet bij stuk

16/01/2020
Nog niet aangetoond dat vislood schadelijk is – Toch houdt Sportvisserij Nederland voet bij stuk

Een jubelstemming bij Sportvisserij Nederland (SVN), er is namelijk onderzoek gedaan naar de hoeveelheid loodverlies door sportvissers in het water en het resultaat is veel minder dan gedacht! Helemaal top belangenbehartiger, jullie hetze tegen vislood en dwangsom om het niet meer te gebruiken werpt vruchten af. Echter, nooit is aangetoond dat vislood schadelijk is voor het milieu. Sterker nog, eerder wijzen de feiten er op dat dat niet zo is.

Door Team Roofmeister

Wij sportvissers zullen de eerste zijn die staan voor een beter milieu, maar niet vanwege ongefundeerde druk vanuit de EU. Het lijkt wel een modegrilletje, net als de 100 km/u norm op onze snelwegen die aanstaande is. Niet zozeer dat het echt effect heeft, maar omdat wij het beste jongetje in de klas willen zijn.

Datzelfde geldt voor een verbod op vislood dat nog niet van kracht is, maar er vrijwel zeker van gaat komen en sterk aangemoedigd wordt door Sportvisserij Nederland. Het gerucht gaat zelfs dat het woord lood bij hen taboe is en vervangen wordt door de term ‘werpgewicht’. Pfff

Het is natuurlijk ook niet niks dat op tal van wateren de vissen op apegapen liggen vanwege oxidatie van ons vislood. Toch?! Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat

Waarom zou je denken? Wel, dat houdt ons dus ook bezig. Waarom wordt ons sterk aangeraden om over te stappen op veel minder effectieve en soms peperdure alternatieven zoals respectievelijk steen en tungsten? Sportvisserij Nederland heeft ons gezegd dat er “geen causaal verband is vastgesteld tussen verontreinigd water en vislood.” Wij zijn destijds zelf te raden gegaan op het www en niks wees dan ook op zo’n causaal verband. Sterker nog, vislood, ofwel lood in vaste vorm, “is uitstekend bestand tegen atmosferische invloeden.

Van lood in andere vormen dan in vaste vorm, zoals vroeger in brandstof, is aangetoond dat het schadelijk is voor het milieu. Van vislood kunnen we dat niet zeggen. Sterker nog, het vermoeden bestaat dat vislood niet oxideert in water en dus geen schadelijke stoffen afscheidt…

Ff serieus, al die moeite… voor wat? Er wordt geld gestoken in een onderzoek naar de hoeveelheid vislood die wij in het water achterlaten. Maar aan een onderzoek over het daadwerkelijke, vermeend schadelijke effect op ons viswater ontbreekt het.  Wij dagen Sportvisserij Nederland uit, laat ons een onderzoek zien waaruit blijkt dat vislood een schadelijk effect heeft op het onderwatermilieu. Niet alleen om ons bijdehante Roofmeistertjes onze oren te wassen, maar ook als speerpunt in hun anti-lood campagne.

In een eerdere bijdrage hebben wij onze vraagtekens al uitgesproken rondom het anti-lood beleid van Sportvisserij Nederland. Klik HIER.