Ode aan de spinnerbait – De perfecte allrounder

09/09/2019
Ode aan de spinnerbait – De perfecte allrounder

Soms heb je van dat kunstaas waar je heel erg je best voor moet doen om er nog iets van een natuurlijke prooi in te zien. De spinnerbait is er zo een, een kermis van staal, spinnerbladen en een spinnerskirt; het meest nog denk je aan een of ander angstaanjagend insect. Toch is de spinnerbait een bom attractie en o zo effectief in te zetten.

Door Sjoerd Beljaars

Spinnerbaits heb je in allerei formaten, gewichten en met allerlei franjes. Eén ding hebben ze allemaal gemeen. Of beter gezegd, de spinnerbait is met name ontwikkeld met één specifiek doel, het  vissen in plantenrijk water.

Kleinere spinnerbaits voor met name baars.

Tja, met planten kunnen wij roofvissers een heuse haat-liefde verhouding hebben. Enerzijds vervloeken we ze als we voor de zoveelste keer met onze dreggen door de wierbedden heen hebben lopen harken. Anderzijds zijn plantenbedden een bron van onderwaterleven en trekt dat roofvis aan. Daarnaast bieden ze ook nog eens beschutting. Baars en snoek zijn er gek op.

Snoekbaars op spinnerbaits, al lang geen uitzondering meer.

Daarnaast zie je in Nederland de trend dat zelfs snoekbaars zich hier graag in verschuilt. Dat heeft alles te maken met het feit dat ons water steeds helderder is geworden. Snoekbaars is zoals je misschien weet een lichtschuwe vis en planten als schuilplaats bieden dan soelaas.

Bovenaanzicht van een grote Pearson Grinder spinnerbait, een grote bombarie aan attractieve toebehoren.

Bij het vooraanzicht blijft daar weinig van over. Hier een aerodynamisch geheel dat als een mest door de boter door de planten snijdt.

Enfin, hoeveel hekel we ook kunnen hebben aan het groen voor roofvis, het is the place to be. Om een lang verhaal kort te maken; nauwelijks een type kunstaas dat beter presteert in deze condities dan spinnerbaits. In de eerste plaats komt dat door zijn aerodynamische vorm. Vis je een spinnerbait naar binnen dan trek je feitelijk een scherp hoekig aflopende en plat stalen frame naar je toe. Anders gezegd wurmt deze constructie zich als geen ander door planten heen.

Deze bleef dan hangen, maar een gigant ervoor loste ik helaas. Op het punt inhaking score spinnerbaits niet best.

Gewoon in een woonwijk als planten je vijand lijken te zijn.

Verder het gegeven dat een spinnerbait nauwelijks tot nooit is voorzien van een dreg, maar een enkele haak die voor zich (feitelijk als afhouder) het eerder besproken stalen frame heeft zitten. Hoogstens is de spinnerbait nog voorzien van een trailerhaak, waardoor je van doen hebt met twee haakpunten, maar in elkaars verlengde. Al met al is dit principe van de spinnerbait ideaal om tussen allerlei soorten waterplanten te vissen. Denk aan waterpest, lelies, fonteinkruid, etc.

Eigenmaak spinnerbaits van een tijd terug, gemaakt door niemand minder dan Willem Romeijn van de Vistechnische Dienst.

Een minpunt laat zich raden. Spinnerbaits zijn niet voorzien van een dreg. Dat betekent per saldo dat de kans groter is op het missen van vis. Daarnaast zijn de enkele haken doorgaans groot te noemen en is er sprake van een relatief hoog hefboomgehalte. Zo kan bijvoorbeeld snoek zich er net wat makkelijker van ontdoen tijdens het drillen.

Perfect te gebruiken als ‘searchbait’ en bonus natuurlijk als er een 50’er op duikt 😛

Spinnerbaits komen niet alleen to hun recht in water met  veel waterplanten. Ook zijn ze prima te gebruiken om werpend grote stukken water af te zoeken op actieve vis. Je kunt, bijvoorbeeld al driftend vanuit een boot, snelle worpen maken en relatief snel binnendraaien.

Recent een roofblei. Op een spinnerbait, terwijl ander kunstaas het liet afweten.

Iets anders dat er vaak nauwelijks mee gedaan wordt, is het aanbieden vlak boven een obstakelrijke bodem. Zonde, wat dat zijn juist de plekken waar snoekbaars en baars graag huishoudt, denk aan steenstort of verzonken bomen. Hier heeft de spinnerbait hetzelfde effect als in planten. Laat je hem tot de bodem zinken en draai je hem langzaam binnen met af en toe bodemcontact dan zorgt de aerodynamische vorm ervoor dat je niet tot nauwelijks vast komt te zitten…

Zou er een wedstrijd zijn waarbij je maar met één stuk kunstaas mag vissen, dan kies ik voor een shad met een loodkop, maar de spinnerbait zou op een verdiende tweede plek staan.