Ogen onder water – 15(!) zuper vette fishfinder screenshots

26/02/2020
Ogen onder water – 15(!) zuper vette fishfinder screenshots

Er is veel gaande in de wereld van fishfinders. D|e ene innovatie heeft nog niet het levenslicht gezien of de andere duikt de kop op. Trendsetters o.a. zijn Humminbird en Minn Kota, twee Amerikaanse bedrijven die elke keer weer de onderwater wereld nog beter en met nog meer features haarfijn in beeld kunnen brengen. Bart van den Boom is prostaffer in Nederland van beide merken en heeft een aantal zeer interessante screenshots met tekst en uitleg voor ons in petto.

Door Bart van den Boom

In Nederland wordt Humminbird en Minn Kota verdeeld door groothandel Technautic. Dit bedrijf heeft mij als prostaffer in de arm genomen. Niet alleen omdat ik een fanatiek visser ben, maar ook omdat ik meer dan gemiddeld interesse heb in alles op het gebied van elektronica op een visboot.

Bart van den Boom links. Een liefhebber van vissen, maar net zo goed van alle apparatuur die daar bij komt kijken.

Op mijn boot staan twee Solix units van Humminbird, een Solix 10 (1e generatie) voor op de boot en een Solix 12 (2e generatie) achter op de boot. De Solix 10 is een Mega Imaging unit en werkt op de 1.2 Mhz, de Solix 12 is een Mega Imaging+ en werkt ook op de 1.2 Mhz.

Een van de meest geavanceerde fishfinders, de Solix van Humminbird.

Waar zit het verschil dan zul je jezelf afvragen? Wel, in het plusje. De mega+  is 20% scherper en geeft dus meer detail dan de standaard mega imaging.

Voor het snoekbaarsvissen is een fishfinder zo goed als onmisbaar.

Ook het bereik is groter dan de standaard 1.2 Mhz. Zo kun je met de ‘+ versie’ tot 60 meter links en 60 meter rechts van de boot kijken. In vergelijking met de standaard 1.2 Mhz toestellen (Ook van andere merken) is dat een hele grote verbetering. Die houden op bij 20 meter. En geloof maar, voor het zoeken naar structuren en vissen is het een must om minimaal tussen de 30 en 40 meter op de Side Imaging te zoeken.

Bart op stap met de gemeente Rotterdam om ze te water van raad en daad te voorzien.

Deze upgrade naar Mega Imaging + geldt niet alleen voor het Side Imaging verhaal maar ook voor de Down Imaging. Door het ‘+’je’ krijg je op het Down Imaging scherm een 20% scherper beeld dan met de normale 1.2 Mhz. Ook gaat de Down Imaging 3x dieper dan de normale 1.2 Mhz.

Voor op de boot een Solix 10.

Ik heb in mijn tijd dat ik met Humminbird werk al heel wat gevonden en gezien onder water. De shots verder in het verhaal zijn gemaakt met een Helix 10 G2N, een Solix G2 en een Solix G1. Er zitten screenshots bij van bijzondere vondsten, opdrachten van klanten en diverse vissen en structuren die ik tijdens mijn geweldige hobby en uitlaadklep (vissen met de boot) heb gemaakt!

Zelfs mossels kun je waarnemen op de bodem en daar waar mossels zijn…

Het is natuurlijk niet zo dat alleen wij vissers deze apparatuur gebruiken. Via mijn website (klik HIER) komen bedrijven en andere specialisten met mij in contact om het maximale uit hun geavanceerde apparatuur te halen. Zo geef ik regelmatig sonartrainingen aan bijvoorbeeld gemeentes, waterschappen, Rijkswaterstaat, etc. Het is niet voor niets dat deze professionele bedrijven kiezen voor professionele apparatuur met het scherpste beeld. In bepaalde situaties is het wel heel belangrijk dat je elk detail ziet!

Onderstaand een selectie van mijn mooiste screenshots, gemaakt met Helix en Solix toestellen van Humminbird. Kijk en geniet 🙂

 Auto op de bodem van de Maas met Side Imaging.

Zelfde auto op de Maas, maar dan een Down Imaging shot.

Zeer gedetailleerd bootwrak op 2D, Down en Side Imaging.

Meerval in de waterkolom. Ingezoomd beeld.

Grote school vis met een duidelijke sonarschaduw op de bodem.

School vis duidelijk te zien op de Side Imaging. Op de 2D ook een mooi signaal bij de bodem. Zeker weten een roofvis.

Grote vis bij de bodem, waarschijnlijk een karper.

Veel aasvis met daartussen een jagende snoek. Zie hoe de vis wijkt voor de snoek 😛

Zeer duidelijk en mooi 2D shot. Bal aasvis met de rovers eronder. Hengel vasthouden op dit soort stekken 🙂

Aasvis bij de bodem met een school baars erbij. Ingezoomd beeld. De Vis TD zal kwijlen bij dit soort screenshots 😛

Screenshot van duikklasje. Ingezoomd beeld.

Planten bedden links en rechts op de Side Imaging. Te herkennen aan het wolkige effect.

Grote gecombineerde stenen/mosselbank, goed voor baars.

Mooie grote snoekbaars in de water kolom. Check hoe mooi het silhouet te herkennen is. 

Overgangszone, van stenen naar een zand bodem. Hotspot voor snoekbaars.

Snoek ingezoomd. Goed te herkennen aan de torpedo vorm.

 

Wil jij de onder water wereld ook zo haarscherp in beeld hebben? Wellicht dat jij binnenkort ook net zulke vette screenshots kunt maken als Bart. Klik HIER voor informatie over de Helix unit en HIER voor de Solix. HIER vind alle verkooppunten van Technautic.