Onder water beelden – wat kunnen we hiervan leren?

30/05/2023
Onder water beelden – wat kunnen we hiervan leren?

Met de komst van onderwater camera’s hebben we veel kunnen leren over het gedrag van vissen. Je kunt ze soms minuten lang zien volgen, waarom ze dat doen, is nog steeds een mysterie. In dit artikel hebben we een aantal onder water beelden uitgezocht en analyseren we deze. Kunnen we er iets van leren, of blijft het een mysterie…

 

In het eerste filmpje van Sean Wit en Frans van der Putte kijken we naar een mega snoek die hun aasvis eerst goed inspecteert en haast gewoon proeft, voordat ze besluit er helemaal voor te gaan. Bijzonder is dat ze niet lijkt te schrikken van de camera en dikke leader in het heldere water. Ook tijdens het weg zwemmen lijkt ze niet te schrikken van het gewicht wat ze mee zeult. Waarom is ze in eerste instantie dan wel zo kieskeurig met de vis oppakken en weer laten vallen? Wil ze weten of het goed smaakt, of het eetbaar is? Of vertrouwt ze het zaakje simpelweg niet.

Dit soort vragen zullen we helaas nooit achter komen, maar het is wel leuk hier over te speculeren. Wat we wellicht wel kunnen opsteken van dit filmpje, is dat snoeken ook daadwerkelijk proeven. Dit laat maar des te meer zien dat je niet bij de eerste de beste tik op de dobber of piep van de beetverklikker moet aan slaan. Je ziet ook dat de haak pas echt goed in de bek zit, wanneer de snoek weg gaat zwemmen. Dit is dan ook het moment om te meppen!

 

Snoeken op kunstaas

Bij kunstaas is het natuurlijk een heel ander verhaal, in deze compilatie van OnTheHook Fishing zien we meerdere snoeken die kunstaas aanvallen. Allemaal zijn ze wel iets anders, maar een terugkomend iets is dat ze 9 van de 10 keer even volgen en dan uit de versnelling toeslaan en echt over het kunstaas heen schuiven. Opvallend is ook hoe lang ze kunnen volgen, zelfs wanneer het kunstaas stil ligt op de bodem. Ze blijven gewoon hangen en kijken wat er gebeurt.

Ook valt het op dat snoeken best vaak even komen kijken naar de camera die voor het kunstaas hangt of deze zelfs aanvallen. Dit geeft ook maar weer eens aan dat je eigenlijk geen fancy kunstaas nodig hebt om een snoek te vangen. Dit laat zien wat voor een agressieve en opportunistische aard snoeken hebben.

 

Snoekbaars op het nest

In deze video van Phillippe Carrière zien we een snoekbaars die op het nest ligt. Deze triggeren ze met een grote shad zonder haak om te kijken wat er gebeurt. Wat meteen een verschil is vergeleken met snoeken, is dat je een snoekbaars echt het kunstaas ziet op zuigen in plaats van schuiven, zoals een snoek doet. Dit verklaart ook die droge tik die je krijgt op je hengel als een snoekbaars je kunstaas pakt, je voelt dan dat je kunstaas wordt opgezogen.

Wat je ook kunt zien, is dat de snoekbaars echt de kop van de shad aanvalt, of gewoon compleet opzuigt. Dit zie je vaak ook terug bij snoekbaarzen die op kunstaas met dreggen vangt, geregeld zit de snoekbaars op de hoofd haak gehaakt. Deze snoekbaars ligt op het nest en is daardoor ook extra agressief, hij wilt indringers zo ver en zo snel mogelijk bij zijn nest weg hebben. Dit verklaart ook waarom hij in zo’n korte tijd de shad drie keer aanvalt en direct weer uit spuugt.

 

Baarsjes op jigs

Als laatste een stukje video van The Ginger Fisherman, sowieso iemand die echt gave onder water beelden schiet. Hier zien we dat hij gericht op kleinere baars aan de gang is met kleine shadjes op een loodkopje. Wat direct opvalt, is dat de baarsjes heel nieuwsgierig zijn en echt dichtbij komen om te kijken wat er gaande is. In het filmpje zie je ook een snoek die duidelijk minder nieuwsgierig is en gewoon agressief direct de aanval kiest.

Door dit gedrag van de baars zijn rigs als de Carolina rig en Ned rig ook super effectief, je geeft de baars gewoon lekker de tijd om te kijken, wat ze dus graag doen. De aanbeten zijn ook lang niet zo hard en agressief als die van snoeken en snoekbaarzen. Baarzen kun je soms echt amper voelen, ze kunnen echt frummelen aan je aas, wat je ook ziet op het filmpje. Tuurlijk kunnen ze genadeloos toeslaan, maar vaak genoeg dus ook echt voorzichtig bijten. Bijzonder om te zien en analyseren allemaal!

 

 

Van onder water beelden kunnen we best een hoop leren over waarom aanbeten zo hard zijn, of juist zacht. Of waarom een vis toeslaat kun je ook vaak afleiden. Het geeft in ieder geval een bijzonder inzicht in de mysterieuze onder water wereld…