Op deze plekken maak jij de meeste kans op XXL snoek!

07/09/2024
Op deze plekken maak jij de meeste kans op XXL snoek!

In deze tijd van het jaar is het eigenlijk best moeilijk om echt gericht op grote snoek te vissen. In de late herfst en winter is dit relatief makkelijker, omdat ze dan meer geconcentreerd liggen. Wij vroegen ons af waar je nu het beste kans maakt op de grote snoeken nu ze zo verspreid liggen en vroegen het een aantal experts. Let wel op, bij temperaturen hoger dan 20 tot 22 graden is het onverantwoord op snoek te vissen!

Let op bij warm weer bij het vissen op snoek! Klik HIER voor richtlijnen!

Door Team Roofmeister – Snoeken is zoeken en dat geldt zeker in de zomer. In geen enkele periode van het jaar liggen ze zo verspreid als nu, net als de aasvis. Omdat de aasvis niet echt ligt samengeschoold zijn deze moeilijker te vinden en daarmee de snoeken ook. Vanaf de kant in de sloten is het meters maken geblazen en een beetje een kwestie van geluk. Wanneer je op groot water vist vanaf de kant of de boot zijn er wel een aantal dingen om je kansen te vergroten!

 

Dieper water is belangrijk

In de zomer is diep water je grote vriend! Dat wil niet zeggen dat je zomaar boven twintig meter diep water moet gaan gooien, maar eerder dat je op zoek gaat naar plekken met dieper water in de buurt. Zomers vinden de rovers het vaak prettig iets dieper af te zakken rond de middag.

Marcel zoekt graag naar plantenvelden met diep water in de buurt.

Het water is daar wat koeler en wat meer beschut tegen de felle zon. “Voor grote snoek zoek ik naar de ondiepe planten zones grenzend aan dieper water. Deze gooi ik uit met de Miuras Mouse in deze periode en dat is bijna een garantie voor metervissen!” Zegt Marcel Hoekman, die jaar rond heel veel metervissen vangt. De snoeken komen ondiep om te jagen en zakken daarna graag af naar het diepere water om daar rustig te gaan liggen.

Een willekeurige screenshot, maar dan zie je hoe makkelijk je de onderwater eilandjes er tussenuit pikt.

Hoe dieper je planten vindt, hoe beter eigenlijk. Op helder water kun je soms tot wel drie meter diep nog planten vinden en hier liggen de snoeken heel graag bij! Ook zijn onderwater eilanden met diep water ernaast echte hotspots voor roofvis en ook grote snoek. Deze kun je goed vinden op de Navionics app of website. Zeker met reliëf shading pik je deze eilanden er gemakkelijk uit.

De grote swimbaits vallen goed op boven diep water en zijn echt killing! FOTO: Sean Wit.

Trollen kan ’s zomers ook heel effectief zijn, simpelweg omdat je echt veel water af zoekt. Dit kun je doen langs de taludranden of gewoon boven diep water. Grote swimbaits met een groot profiel zoals de Savage Gear Line-Thru swimbaits zijn mega goed hiervoor. Op deze manier kun je zones vinden waarin je meer aanbeten krijgt. Hier kun je dan meer rondjes trollen of ervoor kiezen om het uit te gaan werpen.

 

Goed timen en veel geduld

Ook Roy Vanstreels denkt dat de grote snoeken van diep naar ondiep pendelen. “Hoe verder van de opening, hoe belangrijker timing voor mij wordt. (Grote) snoeken pendelen dan voor mijn gevoel gedurende de dag tussen diep en ondiep water. De juiste timing zoeken is voor mij heel belangrijk. Een topstek kan vaak het gros van de dag weinig teken van leven geven maar op de juiste momenten wel de goede vissen geven.”

Volgens Roy zwemmen ze rond tussen diep en ondiep water. Hierbij is je timing dus belangrijk! FOTO: Roy Vanstreels.

“Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Een bewolkte dag met 3 BFT uit het zuidwesten kan na een periode van ander weer wel echt een hele dag bonanza zijn. Die dagen mag je echt niet naar huis!” Ook in de zomer heb je dus wel degelijk bijtmomenten en hoe warmer het is, hoe minder er zijn. Als het in de zomer tot zo’n punt komt, dan vissen we sowieso al niet meer op snoek omdat het niet verantwoord is.

Een bewolkte dag met een windje kan goud waard zijn!

Wanneer het dus bewolkt is en lekker waait, zijn de snoeken minder schuw en komen ze makkelijker ondiep om te jagen. Snoekvissers zeggen niet voor niets: “Wind op de kant, snoek in de hand.” Waarom dat nou zo is, Joost mag het weten. Misschien is het omdat er minder licht is en ze minder opvallen tussen de planten. Ook is er meer reuring in het water, waardoor de aasvis de snoek moeilijker kan horen en voelen aankomen. Goede omstandigheden voor de snoek om eens goed toe te slaan.

 

Let op temperatuurverschillen

In de zomer zijn plekken waar beweging in het water zit ook altijd interessant. Natuurlijk stromen rivieren vrijwel altijd, maar dit geldt meer op wateren waar het normaal niet zo stroomt. Op rivieren zoek je naar mooie plantenvelden waar bijvoorbeeld dieper water langs stroomt want dit brengt aasvis met zich mee! Sowieso moeten de snoeken op de rivieren meer eten omdat ze meer energie verbruiken met zwemmen.

Snoeken op de rivier zijn veel gespierder omdat ze veel moeten zwemmen, hierdoor eten ze ook meer. FOTO: Gijs de Haan.

Op stilstaand water kunnen er wel degelijk plekken zijn waar er wat beweging in kan zitten. Hiermee bedoelen we plekken waar bijvoorbeeld wat meer boten langs komen, of plekken waar wateren elkaar kruisen. Beweging in het water betekent meer aanvoer van voedsel en de snoeken liggen dan graag op een strategisch punt om het te onderscheppen. Schaduw is ook belangrijk, plekken waar de zon weinig komt zijn iets koeler en vaak aangenamer voor de grote snoeken.

 

Veel zoeken en veel geduld is het spelletje van de zomer. Goed timen en snappen wanneer ze wat ondieper komen is de key tot succes! Wanneer het te warm wordt, wees dan verantwoord en stop met het vissen op snoek!