De opmars van het pelagisch vissen op snoekbaars is niet meer te stoppen, al helemaal niet nu dat gevorderde bellyboatvissers het spelletje ook maar wat goed kunnen. Logisch, je vangt selectief de grotere vissen en het is bloedstollend spannend. Zijn die peperdure fishfinders een must? Nou, nee dus…
Door Eric Westra en Dirk-Jan Boom
Iedereen heeft het er over. Pelagisch vissen is de manier om gericht achter de dikke snoeken en snoekbaarzen aan te gaan. In een notendop, met je fishfinder ga je op zoek naar grote signalen, vervolgens probeer je zo goed mogelijk boven dat signaal te blijven en laat je daar je kunstaas zakken en tracht je de roofvis naar boven op dit kunstaas te krijgen.
Nou doen wij dat ook, maar dan net even anders. De waanzinnige mooie fishfinder systemen die er nu zijn hebben wij helaas nog niet. Gewapend met een redelijk eenvoudige 2D sonar gaan Dirk-Jan Boom en ik zo op een andere manier pelagisch vissen.
Normaal gesproken zoek je een mooi signaal op op je fishfinder en dan drop je de shad. Met de hyper moderne systemen kun je precies zien hoe de vis reageert en wat je eventueel zou kunnen doen om deze te vangen.
Hoe doen wij dat met onze ‘beperkte’ middelen? Eigenlijk heel simpel. De grote shad laat je rustig op half water hangen. Heel subtiel en rustig geef je deze wat beweging mee. Dan ga je rustig een gebied door flipperen boven een bepaalde diepte waar je grote vis verwacht.
Wat die diepte is? Tja, daar valt geen eenduidig antwoord op te geven. Dat ligt aan het seizoen, wat doet de watertemperatuur, de luchtdruk en, nog veel belangrijker, waar bevindt de aasvis zich… Zo is het altijd even zoeken, maar als je de juiste diepte hebt gevonden, dan kan het kassa zijn…
Als er een dik signaal gespot wordt, dan draai je de shad voorzichtig naar die vis toe. Toch, eigenlijk mik je op de vissen die strak tegen de bodem liggen. Heel vaak gebeurt het namelijk dat er dikke vissen vanaf de bodem omhoog komen om de shad te pakken. Soms met geweld en soms heel voorzichtig. Het is voor ons in ieder geval een gouden tactiek gebleken.
Het is zo waanzinnig spannend als je ineens iets vanaf de bodem ziet opstijgen. Je zit dan in je bellyboat echt op het puntje van je stoel. Wachten…wachten… wachten en dan die verlossende tik of beuk … of er gebeurt niks. Je ziet de vis tegen je aas aan liggen om vervolgens weer rustig naar de bodem te zakken. Je kunt je voorstellen dat het hart dan in de keel zit. Al helemaal als je in het pikkedonker bezig bent…
De laatste tijd zijn wij zo meer dan redelijk succesvol geweest en hebben we meerdere mooie snoekbaarzen en snoeken kunnen vangen. Onze laatste sessie hebben we maar liefst 4 snoekbaarzen van boven de 80 cm gevangen en zelfs een snoek van over de 120 cm. Wil je pelagisch aan de slag, maar beschik je niet over de hypermoderne units, geen paniek. Ook zonder mogelijkheden genoeg.