Per ongeluk in een ‘wolk’ zeebaars terecht komen en op slag verliefd

03/08/2023
Per ongeluk in een ‘wolk’ zeebaars terecht komen en op slag verliefd

Het zeebaars seizoen is in full swing! In dit interview vroegen we zeebaars specialist Toine van Ierland hoe hij zijn visserij aanpakt vanuit de boot op zeebaars. Hoe vind je de zeebaarzen en hoe ga je ze vangen? Dat lees je allemaal hier!

 

Roofmeister> Wat maakt het vissen op zeebaars vanuit de boot voor jou zo tof?

Ruim 40 jaar vis ik vanuit mijn eigen bootje op zee. Na 20 jaar wrakvissen op kabeljauw en het vissen op schar, schol, bot, tong en paling ben ik bij toeval in een feeding frenzy van zeebaars terecht gekomen. Die dag ben ik op slag verliefd geraakt op het vissen met kunstaas op zeebaars. Sinds die dag heb ik me toegelegd op het gericht vissen op deze prachtige zilte rovers met oppervlaktepluggen en ondiep lopende pluggen op zee.

Mijn boot die me elke keer weer trouw is.

Mijn super zeewaardige boot, een center console, speciaal gebouwd voor vissen in ondiep water en met ruimte om aan alle kanten met kunstaas te kunnen smijten, stelt mij in staat om snel en veilig op die stekken te komen waar op dat moment de actie plaatsvindt. Soms ben ik uren aan het zoeken. Een enkele keer zie ik direct waar ik moet zijn. Maar net zo vaak vind ik geen jacht. Garanties worden bij deze visserij niet gegeven!

Mijn zoon en vismaat heeft er gevoel voor!

Een goede vismaat is bij het vinden van een school jagende vis uiteraard bijzonder handig. Vier ogen zien meer dan twee. Sam, mijn zoon en al jarenlang mijn vismaatje bij uitstek, heeft een neus voor het vinden van spektakel op het water. Sam is gepokt en gemazeld als het om de zichtvisserij op zeebaars staat. Niet alleen ziet hij meestal als eerste de jacht, zijn kunstaas wordt bijna altijd als eerste gegrepen. Dat moment waarop je de boot zo gepositioneerd heb dat je kunstaas midden in een school jagende zeebaars landt, zorgt voor een onbeschrijfelijk goed gevoel.

Soms gaan de hengels lekker in de steun.

Er zijn best vaak dagen dat ik geen jagende vis aan de oppervlakte tegen kom. Dan komen bij mij de iets zwaardere spinhengels met een klein loodje, maximaal 50 gram en een dikke steekzager, krab of mesheft in actie. Overigens heb ik op zee altijd te maken met getijde, stroomrichting en wind. Dat betekent dat ik ook regelmatig dagen niet met de boot naar buiten kan. Dan ga ik afhankelijk van de wind een kantstekje opzoeken om toch mijn spaarzame visdagen te kunnen doorbrengen.

 

Roofmeister> Hoe zoek je zeebaarzen en hoe ziet een goede stek er uit?

Zeebaarzen jagen niet de hele dag aan de oppervlakte en zeker niet altijd op dezelfde plek. Dat betekent dat je elke keer opnieuw op zoek gaat naar signalen die aangeven dat er een vreetfestijn plaatsvindt.  Mijn grootste vrienden zijn de sterntjes. Sterntjes leiden mij vrijwel altijd naar de plek waar zeebaars aan het jagen is.

Mijn grootste vrienden zijn de sterntjes.

Ook aalscholvers zoek ik graag op, deze visrovers weten het speldaas dat wat dieper zit feilloos te vinden. Vaak vinden we daar ook zeebaars. Ten slotte is daar ook nog de dieptemeter die mijn zoektocht vergemakkelijkt. Scholen speldaas en zandspiering laten dan het beeldscherm vollopen met rode en gele signalen. Bij de visserij met kunstaas zijn de vroege ochtend en tegen het schemer absoluut de favoriete momenten van de dag.

De fishfinder geeft ook veel informatie.

Onze Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust kent veel banken, ondiepten en stroomgeulen. Dat zijn de plekken waar ik zeebaars zoek en vaak ook vind. Ik kies er bewust voor om niet in havengebieden en mondingen van rivieren te vissen. Niet omdat deze gebieden niet visrijk zijn, maar vooral omdat ik de rust en ruimte om me heen verkies. Niets mooier dan een stek vinden in een uitgestrekt gebied met niks en niemand om je heen!

Plekken waar de stroming overheen giert, zijn favoriet.

Een goede stek is een plek waar de stroming hard overheen giert. Dat wat hogere randje op de zandbank, of een plek waar de branding begint te breken op de bank. Plekken waar speldaas, krabbetjes en garnalen in de problemen komen in het turbulente water. Dat zijn voor mij de beste plekken. In de zomer kan dat ook in water zijn dat vier à vijf meter diep is. Dan zie je grote scholen speldaas of spiering de hogere waterlagen opzoeken, dat zijn de dagen dat het scherm van de dieptemeter vol loopt met massa’s signalen en strakke strepen van baarzen die er vol in knallen.

 

Roofmeister> Kun je wat over je molen-hengel set up vertellen?

Als ik vanuit de boot op zeebaars vis met kunstaas dan is mijn eerste keus de PENN Conflict Elite van 2,29 meter lang en met een werpgewicht van 7-40 gram. Deze prachthengel heeft een extra snelle actie en stelt je in staat om je kunstaas redelijk ver te werpen. Maar bovenal heeft de 2.29 meter versie door de fantastische ruggengraat van dit licht gewicht stokje het vermogen om zware baarzen goed te kunnen mennen. Ik kies er bewust voor om iets korte hengels te gebruiken aan boord. Dit omdat ik op een bootje van vijf en halve meter lange hengels lastig  in gebruik vind, zeker met meerdere personen aan boord.

De PENN Conflict Elite is een super hengel voor mij.

Het grote verschil met de kanthengels die ik gebruik zit ‘m voornamelijk in de lengte. Binnen de Conflict Elite range is voor vanaf de kant de Elite 2,90 meter met een werpgewicht van 8-45 gram de hengel voor mij. Gevoelig genoeg om met shads te vissen en net als alle andere Conflict Elite modellen perfect afgebouwd. De Conflict Elite serie hengels zijn juweeltjes, in Japanse stijl gebouwd, met de beste materialen die speciaal ontwikkeld is voor de zeebaarsvisserij in West-Europa. Met een 40T Nano carbon blank voorzien van zoutwater bestendigde Fuji-ogen en Fuji reelhouder is de Elite niet alleen schitterend afgewerkt, maar ook ongelofelijk sterk voor een lichtgewicht hengel.

Als molen heb ik de PENN Slammer en PENN Authority.

Voor wat betreft molens zijn dat er twee die je in mijn bootvistas terugvindt. De PENN Slammer IV in de maten 3500 en 4500. Voor het vissen met oppervlakteaas kies ik voor de 3500. Bij kunstaasvisserij op de bodem en aasvissen is de 4500 een vaste waarde. Daarnaast vis ik al weer een tijd met de PENN Authority 2500 voor het vissen met oppervlaktepluggen en de 4500 voor bodem – en aasvisserij. Vanaf de kant vis ik alleen maar met kunstaas en gebruik ik de 3500 Slammer en 2500 Authority.

Qua lijnen gebruik ik de Berkley Nautil lijnen.

Qua lijnen vis ik na een seizoen testen overwegend met Berkley’s Nautil Saltwater Braid. Een hele zachte lijn die nauwelijks geluid maakt tijdens het werpen en verrassend soepel door de ogen schiet. Als voorslag en bij het vissen met aas gebruik ik een soepele fluorocarbonlijn zoals bijvoorbeeld Trilene of Nautil.

 

Roofmeister> Wat voor kunstaas gebruik je het meest?

Oppervlaktepluggen en ondiep lopende pluggen. Heel soms diep lopende pluggen als we wel zeebaars vinden op dieper water en er niet aan de oppervlakte wordt gejaagd. Het vissen met echte oppervlaktepluggen doe ik het liefst. Bizarre aanbeten, missers en volgers zorgen voor een prachtig schouwspel dat je keer op keer een hartverzakking geeft.

Het liefst vis ik met oppervlakte pluggen!

In de hengelsportzaak vind je tegenwoordig tal van goede kunstaasjes van allerlei merken. Voor mij als prostaffer voor PENN en Berkley is het echter logisch dat ik ook daadwerkelijk met deze merken vis. Mijn favoriete kunstaasjes op dit seizoen zijn de volgende: Berkley Dex Mulletwalker, Berkley Dex Bulletjerk, Berkley Pulse Slurp, een waanzinnig stukje aas dat je langzaam vist, Berkley Dex Mullet Popper bij zonnig rustig weer en Berkley Choppo. Deze is net als de popper heerlijk om te vissen in rustig water.

De Berkley Choppo werkt super door zijn ploppende geluid.

Als de vis niet actief is, maar wel aanwezig dan vis ik graag met de Power Sardine van Berkley. Rustig de bodem aftikken of snel binnen draaien en met regelmaat even laten afzinken. Als ze er zitten dan gaan ze ervoor. De laatste is voor mij de ABU Fastcast, 23 gram. Niet echt een plug maar een klein pilkertje. Dit stukje kunstaas zet ik in als de school jagende vis buiten werpafstand van pluggen is. Kleuren zijn er in overvloed, iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Mijn voorkeuren zijn wit met een gele rug. Daarnaast natuurlijke viskleuren zoals mullet en sardine.

 

Roofmeister> Wat zijn voor jou de beste omstandigheden voor zeebaars?

Voor het vissen met oppervlaktepluggen zijn de beste omstandigheden om op zeebaars te vissen in de vroege ochtend en avond, tijdens hoogwater dat dan samenvalt in een periode met sterke stroming. De dagen rond springtij met een hoge drukgebied in de buurt en helder water zijn voor mij de dagen waarop ik het liefst in mijn boot zit.

In de vroege uurtjes en avond uurtjes gaat het vaak goed met oppervlakte pluggen.

Dat mag zowel in het voorjaar als najaar zijn als het om grotere baarzen gaat. In de zomer vermaak ik me met de scholenbaars waar altijd weer dat mooie exemplaar tussen zit. Voor het vissen met aas, steekzagers, (zwem- en zachte) krabben, mesheften, maakt het getijde mij niet zoveel uit. Wel moet er een branding staan en bij voorkeur de stroming tegen de wind in.

 

Roofmeister> Merk je een verschil in vangsten door de jaren heen? 

Toen ik begon met bootvissen was zeebaars een vis waarop enkel experts visten. Op en rond wrakken welteverstaan. Een groot deel van hen viste om een behoorlijke cent bij te verdienen met de verkoop van de vangst. Tijdens het kantvissen ving je wel een zeebaars maar geen aantallen. De laatste vijftien jaar is de zeebaarsvisserij beter en beter geworden. Dat merk ik ook bij mij aan boord. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat je het ‘kunstje’ beter beheerst.

Het gaat steeds beter! Ik heb het gevoel dat er een heel gezond bestand rond zwemt.

Toch valt de laatste jaren op dat de baarzen steeds vroeger rond de banken zitten en ook langer blijven hangen. Wat mogelijk van invloed kan zijn, is dat er al een aantal jaren quota worden gesteld aan zowel sport – als beroepsvissers. De laatste jaren kom ik op sommige dagen scholen tegen van verschillende jaarklassen. Scholen ondermaatse vis, maatse vissen en de vissen die ruim over de halve meter gaan. Voor mij is dat teken dat het wel goed zit met de zeebaars.

 

Roofmeister> Wat is je meest memorabele moment tijdens het vissen op zeebaars?

Dan moet ik toch al heel wat jaren terug in mijn geheugen. Dat was voor mij de dag waarop we terugkwamen van een wrakkentocht en maar een paar vissen hadden weten te vangen. Onderweg naar de trailerhelling zagen we wat leek op een zwarte wolk vlak boven het water. Toen we dichterbij kwamen, bleek dat de wolk een gigantisch aantal sterntjes, meeuwen en aalscholvers waren die zich als bezetenen op het wateroppervlak storten.

Geen foto van toen, maar desondanks een knappe baars!

Nog dichterbij zagen we het onder die vogels kolken en zelfs vis uit het water komen. We stopten de motor en vervolgens driften we langzaam richting die wolk. Uiteraard hadden we geen spinhengels bij en pluggen al helemaal niet. Met onze zware hengels en de kleinste pilkertjes die we konden vinden, smeten we in de kolkende massa. Direct allebei een flinke zeebaars aan de lijn. Dat hele gebeuren herhaalde zich een aantal keren. Onze eigenlijk mislukte visdag was ineens de meest succesvolle ooit!

Af en toe een meenemen is helemaal niet erg, mits de goede maat en als je het niet vaak doet!

Wat ik al eerder vertelde, dit was voor mij de dag waarop ik mijn visserij verlegde van het wrakvissen op kabeljauw en het bodemvissen op platvis naar het zeebaarsvissen. Daarna heb ik uren gemaakt om het ‘kunstje’, vissen op zeebaars eigen te worden. En eerlijk is eerlijk. Het verveelt nog geen minuut. Telkens als op mijn boot stap, begint het grote genieten. Ja! En dan de kers op de taart. Elke keer weer een memorabel moment. Want, wat is er nou lekkerder dan een zeebaarsfiletje in de alufolie?  Een heerlijk roomsausje, filetje in de saus, tomaatje, wat prei, wat knoflook, wat rozemarijntakjes, scheutje witte wijn en klein beetje goeie olijfolie. Vergeet het pepertje niet! Even op de BBQ of in de oven en het grote genieten kan nogmaals beginnen…

 

Wat een informatie en wat een kennis! Niet veel mensen vissen op deze manier op zeebaars. Volg HIER Toine op Instagram.