Niet lang geleden waagden Nick Landman van Savage Gear en ik een baarssessie in het Twentse. Hartje zomer, bijna windstil en we zouden zo rond 12 uur in de middag beginnen. Ideale omstandigheden toch? Not! Enfin, op terras vang je zeker niets of anders 😛 Door Sjoerd Beljaars
Nick ken ik nog geen 3 jaar, een tijdje via Facebook, daarna ons eerste treffen op de Luremasters in 2016. Bij roofvissers is dat nooit zo lastig, de vonk sloeg meteen over, beiden hetzelfde gevoel voor humor en die ongekende passie voor vissen met tandjes. Nou ja, een uitzondering op die regel dan, baars! Nick en ik kunnen er geen genoeg van krijgen.
Nick met een van zijn regelrechte beauty’s uit de winter.
Hoe kun je deze vissen nou niet zupervet vinden?!
Uiteraard met name die echte bakken die over de 40 cm gaan. Snoekbaarzen noemen ze wel eens kastelen, stekelridders voor baarzen is ronduit oneerbiedig. Forten zijn het en dan ook nog eens oogverblindend gekleurd. Ikzelf heb mooie tijden beleefd rond 2010-2012 met veel mooie 40’ers en diverse 50’ers op een bepaald stuk langs de rivier, maar helaas is het daar nu op houtje bijten. Nick is de laatste jaren actief bezig op grote baars en heeft er meer werk van gemaakt met meerdere stekken waar hij grote bakken vangt.
Deze zomer besloten we samen gericht een zoektocht naar XXL baars te beginnen. Niet zozeer dat dat de toptijd is, integendeel, maar eenmaal het ei gelegd, waren we niet meer te houden. Temeer omdat we wel een super interessant water op het oog hadden. In Twente. Voor Nick een thuiswedstrijd, voor mij een slordige 2 uur kachelen, maar ik had het er voor over.
Wauw, wat een water, net alsof je in het buitenland bent.
TIP 1 Winter is baarstijd
Mooi hoor de zomer en heerlijk om op dat water te liggen of kanten af te struinen met die warme temperaturen. Toch is het voor het vinden van roofvis niet ideaal, omdat deze verspreid ligt over het water, daar vormt baars geen uitzondering op. Heb je grote baars op je verlanglijst staan en moet je kiezen, ga dan voor de winter, dan ligt de vis meer gegroepeerd en bij gekende stekken als haven(ingangen), net achter neringen, steile taluds, baarsbergen, etc. Oh ja, en in de winter zijn de baarzen net ff wat dikker 😛
Carp Twenty, een karper-betaalwater in wording onder de rook van Almelo, voorheen heette het Leemslagenplas. Niet een of ander putje, maar een prachtig landelijk gelegen meer van ruim 28 hectare omringd met niets dan natuurschoon. Verder helder water met een grillig bodemverloop met diepte tot wel 30 meter. Het visbestand? Tja, karper, mooie zeelt, weinig kleine witvis en… jawel, baars, hele grote baars.
Alsof Nick hier de kantjes afgooit op peacock bass. Met name die kanten zijn interessant met overhangende struiken en boomwortels die tot ver in het water steken.
TIP 2 Leren van specimenhunters
Geloof het of niet, je hebt gasten die alles op het spel zetten voor het vangen van die ene grote zeelt, of nog gekker, houd je vast, grote brasem. Mooi te zien is hoe die vissers hun wateren uit kiezen. Misschien wel het belangrijkste, er moet vooral niet veel vis rondzwemmen. Want, veel vis betekent veel voedselconcurrentie. Liefst een klein bestand dat de eettafel voor zich alleen heeft en uit haar voegen gegroeid is. Het zinnetje op de website van Carp Twenty stemde ons dan ook gunstig: “ Daarnaast zwemmen er enkele grote zeelten. Overige witvis is niet aanwezig waardoor er ook prima met kleinere aassoorten gevist kan worden.”
Natuurlijk is het uitgesloten dat je er zomaar aan de slag gaat, dus hebben we van tevoren toestemming gevraagd om er op te mogen. Nick met de bellyboot, ik met mijn zodiac. Gelukkig zijn de beheerders toffe gasten en lieten ze ons toe, zo lang we maar niet de aanwezige karpervissers zouden pesten. Ze waren zich bewust van hun grote baarzen en wilden er eigenlijk wel meer over weten…
Een ideaal water voor het vissen vanuit de bellyboot…
We wisten dat het een taai dagje zou worden, met 1 dikke baars zouden we feitelijk al heel blij moeten zijn. We zouden vooral veel water gaan afdekken. Prettig daarbij is dat we feitelijk één groot stuk links konden laten liggen, namelijk het grote midden van het water.
Tip 3 Zoek slim
Op een water kun je je al snel verliezen in de uitgestrektheid ervan. Waar moet je de vis in vredesnaam gaan zoeken? Maak het je zelf makkelijk en sluit bepaalde stukken uit, waardoor je je kunt focussen op echt interessante stukken. Wij hebben het midden van het meer zodoende links laten liggen. Te diep, te weinig variatie. Natuurlijk kun je daar grote vis tegen komen, maar die kans is kleiner en kost je teveel tijd, tijd die je beter aan de kanten kunt besteden.
Fat T-Tail Minnows van Savage Gear.
Trollend met een dieploper, simpelweg meters maken en sneller water afdekken.
Om net wat meer snelheid te maken gebruikte Nick regelmatig een zinkend ratelplugje, ikzelf besloot sommige stukken af te trollen met een dieplopend plugje. Eenmaal op plekken waar we redelijk wat aasvis op het scherm zagen (waarschijnlijk hoofdzakelijk kleine baars) gingen we werpen aan de slag met shads.
Tip 4 Lucky bastards
Wij hebben misschien wel de slechtste condities uitgekozen die je maar kunt verzinnen voor het vissen op grote baars. Hartje zomer, midden op de dag, kraakhelder water en nauwelijks een zuchtje wind. Dit zijn stuk voor stuk ingrediënten voor baars om de voorzichtigheid wat op te voeren. Beter heb je wind, die voor roering in het oppervlak en langs de kant zorgt. Opdwarrelende voedseldeeltjes door tegen de kant klotsend water en een andere brakingsindex van licht vanwege golfjes zorgt voor een stuk minder argwanende baars. De reden dat wij überhaupt nog vis vingen, komt natuurlijk omdat wij volop skills hebben ;-). Geintje natuurlijk, we waren gewoon Lucky bastards
Bij de derde school aasvis voelde het aan alles dat er iets ging gebeuren. Dat heb je zo wel eens zonder dat er echt aanwijsbare verklaringen zijn. Nou ja, de school was een stuk groter dan de vorige twee en in de kant zagen we een klein uitstroompje met een bruggetje er over.
Een beauty, lang nog niet op volle oorlogssterkte qua dikte, maar wacht maar tot de winter…
Zorg dat je met een net veel meer kans hebt om vis daadwerkelijk te landen, al helemaal op taaie dagen.
Niets mis met de eetlust van deze baars zo te zien.
BAM! Plotseling die logge, zware klap op Nicks hengel en een wild kopschuddende vis. Dat kon haast niet anders dan… en jawel! Die o zo gewilde 40 plusser baars van net over de 45 cm. Yeah!
Tip 5 Net voor baars
Wij roofvissers zijn altijd geneigd om een vis met de hand te landen. Heel stoer natuurlijk, maar soms kan dat je vis kosten en daarmee je visdag. Serieus! Ik had er niet aan moeten denken dat we die beauty van Nick hadden gelost. Een complete dag werpen voor noppes. Geloof maar niet dat we dan tot de avondschemering hadden gewacht voor een nieuwe kans. Verwacht je een taaie visserij, een net zou dan een must moeten zijn. Voor op de bellyboot heeft Nick de Pro Finezze Rubber Mesh Net van Savage Gear, een mond vol, maar ideaal voor dit werk.
We rekenden ons meteen rijk met deze vangst. Wat zou de rest van deze dag in petto hebben als we al zo vroeg een dikke vis zouden vangen? Nou niet veel dus, dat zul je altijd zien ;-). Het werd nog een hele middag de arm uit de kom werpen naar de kantjes. Een kansloze missie, zo leek het, maar aan het eind van de middag dan toch ook voor mij zo’n heerlijke dreun op de hengel en even later zo’n gestreept fort in mijn handen. Tijd voor een supervervelend cliché: de aanhouder wint! Tja, het is nu eenmaal zo en niets is minder waar, als je maar vertrouwen hebt in je aanpak en je instelt op het feit dat het niet makkelijk gaat worden, dan valt het altijd mee 😉
sjoerd beljaars
Perch Twenty Carp Twenty verwijst naar de regio Twente en het feit dat het zijn deuren opent in 2020. Het is een betaalwater met een prachtig bestand aan karpers en logisch dat de beheerders super zuinig zijn op dit water. Je kunt altijd inlichtingen inwinnen op hun WEBSITE en informeren naar de mogelijkheden voor het roofvissen.