Roofmeister interviewt Roel Trum – Alles over grote WINTERSNOEKBAARS

05/02/2019
Roofmeister interviewt Roel Trum – Alles over grote WINTERSNOEKBAARS

Fervent gebruikers van Instagram en Facebook zullen hem vast wel eens voorbij hebben zien komen. Roel Trum van Spro, met name in de winter torst hij gigantische snoekbaarzen voor de camera lens. Tijd om eens een vragenvuur op hem te richten 😉

 Door Team Roofmeister

Hey Roel! Genieten met jou op social media met al die fraaie vangstfoto’s. Een mooie winter zo voor jou?

Bedankt! Tja, we worden goed verwend deze winter. Eigenlijk vanaf het najaar tot en met nu hebben we goed gevangen. Zowel aantallen als mooie maten. Dus volop genieten en lekker een paar mooie plaatjes schieten tijdens het vissen.

En of Roel verwend wordt deze winter 🙂

Is de winter voor jou prime-time voor snoekbaars?

Absoluut! Ondanks dat de vroege zomermaanden (juni en juli ) ook erg goed kunnen zijn voor het vissen op snoekbaars vind ik zelf de winter veruit de mooiste en beste periode voor het vissen op snoekbaars op de rivier. Je kan lekker ondiep blijven vissen, en de aanbeten op stromend water zijn vaak kiezelhard. Tel daarbij op dat het gemiddeld formaat van de vis hoger ligt. Tevens zijn de snoekbaarzen in de winter vaak al tonnetje rond en lekker sterk in de stroming. Dat vind ik wel een grote meerwaarde aan de wintervisserij.

Rivieren hebben bij Roel de absolute voorkeur. Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat

Kun je iets vertellen over het gemiddelde formaat dat je vangt?

Dat is mede afhankelijk van het jaargetijde. In de zomer en het vroege najaar (zeg maar tot en met september / begin oktober vissen wij in de regel met wat kleiner kunstaas, ofwel shadjes van 10-12-14 cm. Vooral omdat dit formaat shad veruit effectiever is in de wat warmere maanden.

De aanwezigheid van jongbroed en veel voorkomende soorten aasvis ( grondels bijvoorbeeld ) speelt daarbij een hoofdrol. Wij vissen in de warmere maanden dan ook niet heel erg gericht op grote snoekbaars, maar vissen met een aannemelijke kans dat je een mooie vis van formaat tussen het gros door vangt.

Dikzak van de rivier…

Ik vind het leuk om vooral lekker veel beet te krijgen, want dat blijft toch wel het mooiste aan snoekbaarsvissen…die felle aanbeten recht onder je top en gewoon lekker lol hebben met je vismaat. In de warmere maanden is het gemiddelde formaat dan ook wel een stukje kleiner…denk aan rond de 50 cm en met regelmaat mooie uitschieters er bij.

Karakteristieke winter snoekbaars.

En hoe verhoudt zich dat in de winter?

Vanaf eind oktober t/m maart  schiet het formaat wel omhoog. Wij vissen dan ook nagenoeg alleen maar op de wat grotere snoekbaarzen, wat inhoudt dat we aanmerkelijk meer vissen vangen boven de 60-65 cm en met regelmaat de kersen op de spreekwoordelijke taart. 70’ers en 80’ers zijn natuurlijk schitterende bonusvissen met zo nu en regelrechte droomvissen van 90cm+.

Precies 100 cm voor Roels vismaat Mies. Gevangen op een Spro Booby Trap van 13 cm. 

Dan heb ik ook nog vismaten die het presteren om metersnoekbaarzen te vangen… dat is natuurlijk helemaal van een andere planeet en voor weinigen weggelegd, waaronder ondergetekende. Maar mijn vismaat Jesse heeft hier een patent op, want hij heeft er al gewoon 5… Ja, 5(!!!), waarvan 4 in mijn bijzijn. Zeer recentelijk scherpte hij zijn pr nog aan met een giga snoekbaars van ruim 103cm. Bizar gewoon!

Andere metersnoekbaars voor zijn andere maat Jesse. 103 cm!!!

Hoe kun je het best gericht op de grote exemplaren vissen?

Als je tegenwoordig op social media kijkt dan valt het niet te ontkennen dat vooral de ‘pelagic pro’s’ schofterig veel grote snoekbaarzen vangen. De cracks die deze techniek echt goed beheersen vangen dan ook veruit de meeste kastelen van snoekbaarzen, en vaak ook nog midden in de nacht. Deze visserij vereist een speciale aanpak, kostbare elektronica en je moet ervoor uit het juiste hout gesneden zijn denk ik.

Vis jijzelf pelagisch?

Daar kan ik heel kort over zijn…nee. Teveel technieken, te weinig vrije tijd 😉.Zoals hierboven reeds besproken vereist het een speciale aanpak en ben je min of meer genoodzaakt om speciale elektronica aan te schaffen. De visserij spreekt mij overigens wel aan, want het is zeer zeker effectief. Maar ik lig midden in de nacht liever in bed dan dat ik ergens in het pikkedonker in een bootje ronddrijf…Haha, al geloof ik direct dat dit ook zijn charmes heeft, zeker als er zo’n dikke glasoog bovenkomt in het donker!

Magische rovers die snoekbaarzen…

Hoe vang jij dan die kastelen?

Wij vissen eigenlijk de hele winterperiode verticaal/ diagonaal met groot kunstaas op snoekbaars. Shads vanaf 14-15cm t/m 20-25 cm, afhankelijk van het model. Voorzien van jigkoppen variërend van 20 tot 28 gram. Wij vissen altijd relatief ondiep (tussen de 1 en 5 meter), dus die gewichten zijn in de regel ruim voldoende.

Bij de wintervisserij op de rivieren maken wij bovendien altijd gebruik van een zogeheten dode hengel…en vooral die afgesteunde hengel is opvallend effectief gebleken voor het vangen van grote snoekbaarzen. Een grote en passief gepresenteerde shad is namelijk een ware delicatesse gebleken voor dikke snoekbaarzen!

Durf eens groter te vissen dan je gewend bent. 

Hoe belangrijk zijn  de stekken?

Allesbepalend! Goede stekken zijn goud waard. Die leer je alleen kennen door tijd te investeren in je water. Maar een goede stek wil nog niet zeggen dat de vissen zomaar de boot inspringen. Zeker met waterstanden die continu veranderen en dalende watertemperaturen verplaatsen de vissen zich razendsnel en liggen ze soms maar op een enkele vierkante meter.

Dat vereist aanpassingsvermogen, stuurmanskunst en vooral ‘watersense’, ofwel het lezen en interpreteren van stroombeelden en mogelijke standplaatsen van snoekbaarzen. Het is een soort van code die gekraakt moet worden, en vaak is het iedere dag weer opnieuw een andere code… dat maakt het ook altijd super spannend!

Stekken zijn alles!

Kun je nog een laatste tip meegeven aan mensen die ook van die kastelen willen vangen?

Het is goed om bepaalde doelen na te streven, maar staar je niet blind op al die grote snoekbaarzen die de revue passeren. Geniet vooral van de tijd op en aan het water, en de dingen daar omheen…alleen of samen met je vismaten, iedereen vangt natuurlijk graag grote vissen, maar die komen vanzelf wel een keer. Zolang je lekker bezig bent, voldoende uurtjes aan je hobby spendeert en daar voldoening uithaalt.

Als ik 1 vistechnische tip zou moeten geven, dan zou ik zeggen: vis eens een slagje groter. De meeste snoekbaarsvissers zie ik ook in de winter nog steeds met dat vertrouwde 10 cm shadje vissen… Doe eens gek en knoop er gewoon eens een wat grotere shad aan. Je zult soms versteld staan hoe gulzig grote snoekbaarzen zijn.

Roel: “Geniet vooral van de tijd op en aan het water!”

Roofmeister DILEMMA’S

Tot slot nog wat genadeloze dilemma-vragen voor Roel. In geel zijn keuze. Hij mocht er geen motivatie bij geven.

Grote vis/veel vis
Alleen vissen/ met een vismaat 
Stromend water/ stilstaand water
Winter/zomer
Zon/bewolkt
Buitenland/ Nederlands water 
Lange visdag/ korte sessie
Werpen/verticalen
Snoek/ snoekbaars
Baars/ snoekbaars
Drillen/ vangen
Foto/ film
Pelagisch/ verticalen
Hardbaits/ softbaits

Bedankt voor je tijd Roel en veel succes nog deze winter en wie pak jij deze koude periode je eerste metersnoekbaars. Het is je van harte gegund. 

Volg Roel op Facebook en Instagram en mis niks van zijn bizarre vangsten!