Snoekbaars in koud water – wat moet je weten?

23/11/2023
Snoekbaars in koud water – wat moet je weten?

Vissen zijn koudbloedig, dat betekent dat hun lichaamstemperatuur ongeveer hetzelfde is als hun omgeving. Wanneer het afkoelt, koelt dus ook het lichaam af en daarmee gaat de stofwisseling omlaag. Hierdoor wordt de snoekbaars passiever en koestert hij  zijn kostbare energie. Toch zijn snoekbaarzen in de winter heel goed te vangen en dit zijn gouden tips om je slag te slaan!

Door Luc de Groot

Snoekbaarzen kun je op allerlei wateren vinden zoals rivieren, meren en kanalen. Waar snoeken en baarzen toch wel van helderder water houden, merk ik dat snoekbaarzen echt wel liever een kleurtje in het water hebben. Dit betekent niet dat er geen snoekbaarzen op heldere wateren zwemmen, integendeel!

 

Helderheid van het water

Dit is de belangrijkste vraag voor elke vissoort, want als ze er niet zitten, kun je ze ook niet vangen. Er zijn een aantal dingen waar je over na kunt denken als je snoekbaars zoekt. Denk bijvoorbeeld aan de helderheid van het water, eventuele stroming en structuren waar ze graag op of rond liggen.

Het einde van de middag is vaak zo’n tijd dat je er nog wel een mooie uit kunt peuteren.

Er geldt vaak, hoe helderder het water, hoe dieper de snoekbaarzen zich terug trekken. Zeker als het dan ook nog eens flink afkoelt, kunnen ze echt diep gaan liggen op helder water. Vissen op zulke wateren is voor mij dan echt een absolute no-go. Dieper dan tien meter vis ik liever niet om het risico te verkleinen op blijvende schade bij de vis. Wil je wel op zulke wateren vissen, probeer het dan eens in het donker. Vaak komen ze in het donker een stuk ondieper te liggen.

Op helder water komen de echt grote vissen vaak los in het donker.

Ik vis graag op stromend water, omdat de beten vaak harder zijn en je een stuk ondieper kunt vissen. In de winter worden de rivieren vaak troebel door al het water dat wordt afgevoerd en dit is ideaal voor het vangen van snoekbaars. Met troebel water trekken ze vaak ondieper en door de harde stroming, kan dit soms heel erg ondiep zijn. Is het helder, dan kun je weer beter beneden aan de taluds vissen, in plaats van boven aan. Dus voor mij geldt: in troebel water vis ik graag ondieper, in helderder water wat dieper.

 

Stroming

Stroming is een factor die niet op elk water speelt, maar als je op water vist wat hoort te stromen, is de beet super afhankelijk van de stroming. Op een getijdenrivier wordt het tijdens de kentering bijvoorbeeld lastig om goed te vangen. Waar ze daarvoor luwte zochten om energie te besparen is dat nu niet meer nodig en zodoende kunnen ze werkelijk overal zwemmen. Anders gezegd is het nu moeilijker ze te vinden. Verder gaan vissen zoals bekend ‘aan’ met stroming. Het blijft een beetje gissen waarom, maar ik denk dat snoekbaarzen in de stroming veel beter vanuit een strategische ligging prooien kunnen grijpen.

Hier heb ik mijn boot precies in zo’n stiller stuk gepositioneerd en werp ik richting de stroomnaden om daar precies langs te vissen.

De stroming brengt hun prooi in de problemen en het voert gewoon een hoop vis mee, recht langs de schuilplaats van de snoekbaars. Je denkt misschien dat snoekbaars per definitie uit de stroming ligt, maar dat is helemaal niet zo. Je kunt ze gewoon in de volle stroming vangen. Wel merk ik dat de bodem op dit soort stekken vol met structuur ligt. Ik vermoed dat ze hier achter schuilen en zo makkelijk stil kunnen liggen.

Ze liggen op strategische plekken om zo met groot gemak een visje mee te kunnen pikken.

Plekken waar de stroming hard langs raast met daarnaast een stilstaand stuk is vaak een goede stek. Denk aan brug pijlers, een bocht in de rivier of het stilstaande stuk water midden in een kribvak. Er zijn altijd genoeg onderbrekingen te vinden waar snoekbaars zich graag verschuilt, ook in de winter!

 

Gedrag van de snoekbaars

De vuistregels over de helderheid en de stroming gelden eigenlijk het hele jaar door. Het gedrag verandert echter wel in de winter, ze worden namelijk een stuk slomer. Langzamer vissen met subtieler kunstaas werkt vaak goed, je moet het ze echt makkelijk maken om je aas te pakken. Snoekbaarzen zijn echt heel luie vissen heb ik gemerkt, snoeken zijn veel feller bijvoorbeeld. Opvallend is dat ik op de ‘dooie’ hengel met het verticalen de grotere vissen vang. Hier vis ik een shad van 20 cm of groter gewoon 50-80 cm boven de bodem.

Deze 70’er kwam aan de dooie hengel en een grote shad. Het was de grootste van die dag op een stek waar we al talloze keren overheen waren gegaan.

Ook al geef ik graag de voorkeur aan subtieler aas in de winter, toch is het allerbelangrijkst dat de snoekbaars je aas opmerkt. In helder water gaat er inderdaad niets boven een vorkstaart, pintail of rustig zwemmend schoepstaartje. Maar wanneer het troebel is, blijf ik de voorkeur geven aan shads die veel kabaal maken onder water. Zo kunnen ze hem beter waarnemen en merk ik dat ik echt meer aanbeten krijg.

Het water was net koffie. Een grote shad langzaam tegen de stroming vissen op één meter water deed het goed die dag.

Wanneer ze aan gaan blijft voor mij ook een lastige, ook dit is afhankelijk van het water. In getijden wateren is de stroming vaak de doorslaggevende factor, in stilstaand water de helderheid van het water. Met helder water is ’s ochtends vroeg en eind middag/’s avonds het best. In stromend water, zeker wanneer het troebel is, kun je ze echt de hele dag door vangen, zolang de stroming er maar goed in zit. Je zult zelf moeten uitvinden wat op jouw water het beste moment is!

Zolang er wat kleur in het water zit, kun je ze op stromend water de hele dag gewoon vangen!

Wat je vaak merkt wat betreft scholingsgedrag is dat de grotere vissen vaak alleen liggen of met een paar, maar opvallend is wel dat je ze wel vaak in dezelfde zone vangt. Kleinere snoekbaarzen scholen wel samen en als je zo’n school vindt, dan kun je je lol niet op. Zeker op kleine stekken waar ze geconcentreerd kunnen liggen, kun je echt heel leuk vangen in korte tijd, ook in de winter.

 

Er valt genoeg te schrijven over snoekbaars… Wat voor aas kies je, welke stek, etc etc. Als je vragen hebt, stuur Luc gerust een bericht op zijn Instagram, klik HIER.