Bij velen van jullie is het snoekbaars vissen in de stad al bekend als een succesvolle manier van vissen. In sommige steden zwemmen ze er volop en ik maak daar graag gebruik van. Daarnaast zijn er veel meer redenen waarom deze visserij zo aantrekkelijk is.
Door Martijn Leus
Het belangrijkste waar ik eerst naar kijk is natuurlijk de stek. Ik kijk dan het liefst naar de wateren in de grotere steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Amersfoort en Zwolle.
Het water in deze steden staat allemaal in verbinding met grotere rivieren, kanalen en meren wat betekent dat de kans groot is dat jij in deze steden snoekbaars zult aantreffen.
Het volgende voordeel van deze steden is dat er veel bruggen, steigers, boten en andere obstakels aanwezig zijn in het water waar de snoekbaars zich graag begeeft. Ook is er veel voedsel aanwezig en is er veel toerisme wat zorgt voor veel eten dat in het water belandt. Dit trekt kleine vis aan en dit is dus ook gelijk aasvis voor de snoekbaars.
Hotspot 1> Remmingwerk
Remmingwerk is bijna altijd aanwezig bij een brug. Deze constructies zijn erg gewild bij de snoekbaars en ze houden zich er graag onder of naast schuil totdat er een visje voorbij komt zwemmen om deze met volle overgave te grijpen. De kans is dus groter dat je hier een snoekbaars vangt en dit geldt dus voor mij zeker als een hotspot.
Hotspot 2> Bruggen
Bruggen zijn erg goede plekken omdat de snoekbaars van een donkere omgeving houdt. Het is en blijft een lichtschuwe vis die in het donker als geen andere soort zijn weg kan vinden. Een brug voldoet hier precies aan.
Vergeet ook niet dat in de drukke steden ook veel rondvaart is met boten. Dit zorgt voor veel waterverplaatsing en hierdoor kan aasvis in de problemen komen waardoor ze een makkelijke prooi worden. Ook is het in de winter een stukje aangenamer voor de snoekbaars en kun je dus ook in de winter onder een brug veel succes hebben! Bruggen zijn het hele jaar rond mooie stekken om te bevissen.
Hotspot 3> Steigers
In elke stad zijn er haventjes of andere plekken waar boten komen aanleggen of langs varen. Deze plekken zijn donkerder en daarmee gelijk geliefd door snoekbaars. Ook wordt er water omgewoeld als een boot de motor start en weg vaart. Er komt zodoende voedsel vrij voor witvis, waardoor ze gaan azen. Nu zijn ze een makkelijke prooi voor snoekbaars. Deze plekken sla ik dus ook nooit over, omdat er vaak een of meerdere vissen liggen te wachten op een lekker hapje.
Dit zijn drie plekken die ik altijd bevis in de stad maar daarnaast zou ik zeggen dat je zoveel mogelijk plekken moet uitgooien! Vaak lijkt het wellicht een minder goede plek, maar weet je niet wat er zich onder water afspeelt. Gooi daarom ook de afgebrokkelde hoekjes af of bijvoorbeeld hoekjes met wat planten. Door meters te maken leer je je water goed kennen. Het is vallen en opstaan!
Technieken
Tegenwoordig word je bijna doodgegooid met technieken, maar voor mij zijn de onderstaande technieken degene die mij het meeste succes brengen.
Jiggen met shads en creaturebaits: Shads zijn er in verschillende lengtes, maar houd de lengte beperkt tussen de 5 en tot 12 cm in de stad. Het gemiddeld slag snoekbaars waar je tegenaan loopt is nou eenmaal niet zo groot. Vis de shad met 2 à 3 slagen van de molen binnen en laat deze weer zakken naar de bodem.
Texas rig: De Texas rig vis je met harde tikjes over de bodem heen, dit geeft een tikkend effect onder water wat de snoekbaars kan triggeren tot bijten. Ook is de haak weedless, dit betekent dat je aas minder vaak vast komt te zitten. Dat is handig in de stad, omdat er aardig wat rommel op de bodem kan liggen.
Tubes: De tube laat je zinken naar de bodem om vervolgens met 1 of meerdere felle tikken de tube weer omhoog te tikken. Hierdoor ontstaat er een snelle beweging die nooit te voorspellen is voor de snoekbaars en er dus een kans is dat de snoekbaars hem snel wilt grijpen.
Twitchbaits: Twitchbaits zijn dunne, langwerpige plugjes die van links naar rechts schieten wanneer je ze een paar tikken geeft. Dit geeft ook een onverwachts effect en dit werkt erg goed in de stad. Het voordeel is ook dat je ze heel lang kunt pauzeren. Zeker als de snoekbaars wat actiever aast, bijvoorbeeld ’s zomers, kunnen twitchbaits goed werken.
Ned rig: De ned rig is een aasje die je sloom maar ook snel kunt binnen vissen en die bij het stilstaan op de bodem recht overeind staat net zoals een kreeft ook doet met zijn klauwen als deze wordt bedreigd. Dit kan goed werken omdat dit erg natuurlijk is. Niet veel mensen gebruiken het, waardoor het zomaar eens dressuurdoorbrekend kan werken.
Wissel op potentiële hotspots ook zeker van techniek als je geen aanbeten krijgt. Er wordt over het algemeen flink gevist in de steden, dus net even wat anders proberen kan altijd goed zijn!
Materiaal
Voor het vissen in de stad gebruik ik de Shimano Poison Adrena van 2,29 meter met een werpgewicht tot 15 gram. Hieronder zit een Daiwa Legalis LT 20 met daarop 08/00 gevlochten lijn. Dit setje geeft mij alle opties voor het vissen in de stad en is ook nog eens erg gevoelig en sterk genoeg.
Zelf raad ik aan om een hengel rond de 2,20 meter en tot maximaal 20 gram werpgewicht te kiezen. Hieronder een lekker molentje van tussen de 1000 en 2500 serie met een 08/00 tot 12/00 lijntje erop en je zit gebakken. Daarnaast heb ik ook altijd een net mee met een telescopische steel van vijf meter voor het veilig optillen van de vis.
Zo pakt Martijn zijn visserij aan in de stad. Met deze tips ga jij zeker snoekbaars vangen! Volg Martijn ook zeker op Instagram om op de hoogte te blijven van zijn vangsten. Je kunt hem natuurlijk ook DM-en voor vragen.