Streetfishing is de laatste jaren ontzettend populair. Dit jaar is er zelfs een WK streetfishing gehouden in Zwolle. Nederland ging er vandoor met de eerste plek en daar zijn we ontzettend trots op. Maar hoe zal het anno 2023 staan met het streetfishing?
Door Arthur Langstraat
Ruim 10 jaar geleden waaide er plots een frisse wind door sportvissend Europa. Eindelijk kwam er weer een beetje leven in de stoffige hengelsportbrouwerij. Vissen werd ineens hot, hip en trendy. Althans, zo werd het ons door de media voorgeschoteld. Wellicht weet je het nog, enkele fanatieke, type BMX / graffiti-artiest achtige gasten die gewapend met hoogwaardige Japanse carbonstokkies de grachten en de Seine in Parijs uit een soort van protest onveilig gingen maken.
Hun motto: Streetfishing is not a crime! Toffe gasten die nieuwe finesse-technieken introduceerden en fancy Japans kunstaas aan het eind van hun lijn lieten wapperen. Gasten die zonder het te beseffen de grondleggers werden van een ware hype! De visserij op baars, snoek en snoekbaars die ik al een groot deel van mijn leven in de stad deed had ineens een naam: We gingen streetvissen!
Van spontaan naar wedstrijden
Via Frankrijk bereikte het streetfishen ook ons land. Roofvissers die down town spontaan met elkaar op pad gingen, ervaringen deelden en vooral plezier beleefden. Omstanders en winkelend publiek konden er niet omheen: er liepen ineens groepjes hengelaars door de stad. Vissen deed je toch ergens zittend op een stoeltje, starend naar een dobber langs een vaart of in de polder? En vang je die grote vis die je aan het fotograferen bent nou net hier? We kregen er zowat een compleet nieuw straatbeeld bij!
Regelmatig werden er gezamenlijke vis-sessies als voorloper van de latere streetfishingwedstrijden gehouden. Mijn eerste internationale wedstrijd was gelijk een topper: de in oktober 2012 door Fred Miesner van French Touch Fishing georganiseerde Open Street Paris. Fred, één van die toffe gasten van weleer is eerder dit jaar bij een noodlottig ongeval omgekomen. Hij zal voor altijd Mister streetfishing blijven!
Ontwikkeling van ultra light naar big fish
In Frankrijk, Nederland en België werden in de beginjaren de meeste wedstrijden georganiseerd. Het streetfishen werd destijds vooral met ultra light tackle gedaan. De dropshot-techniek werd zo’n beetje de standaard, gevolgd door het werpen met shads op lichte loodkopjes. Afhankelijk van het wedstrijdregelement kon het lucratief zijn om veel, meestal kleine roofvis te vangen. Toen het streetfishing ook in andere landen zijn intrede deed en er meer buitenlandse vissers aan de Nederlandse wedstrijden deelnamen, werd er steeds meer gericht op grote roofvis gevist.
Waar de streetfishing-puristen eerst met 2”en 3” shadjes aan de start verschenen, werd er bij de wedstrijden steeds meer met grote spinnerbaits, jerkbaits en grote shads gevist. Ook de gebruikte finesse-technieken werden steeds verder ontwikkeld. Vanuit Amerika en Japan waaiden technieken als de Carolina-, Jika- en Texas rig over. YouTube en andere social media deden er een schepje bovenop: veel vissers konden niet alleen met een hengel, maar ook met een camera overweg. Technieken en stekken zijn sindsdien voor iedereen toegankelijk.
De streetfishing hype blijft niet onopgemerkt
De alsmaar stijgende populariteit ontgaat ook de hengelsportfabrikanten niet. Nieuwe technieken vragen nu eenmaal om aangepast materiaal. Voor vrijwel alle vissoorten en technieken zijn tegenwoordig schitterende producten beschikbaar. Als ik aan een wedstrijd deelneem dan wil ik goed voorbereid zijn en kunnen inspelen op de situatie. Goed materiaal is daarbij belangrijk en hoeft niet duur te zijn. Berkley heeft met hun URBN assortiment voor het streetfishen zelfs een complete, betaalbare serie hengels, kunstaas en tassen op de markt gebracht. Voor het pielen op baarsjes pak ik steevast de URBN Micro Lure, voor de iets grotere vis de URBN Dropshot hengel.
Omdat er vaak een quotum van toepassing is, schakel ik gedurende een wedstrijd over naar grotere vis. Een AbuGarcia Spike X Finesse Jigging is dan mijn eerste keus. Deze hengel, in combinatie met de 08/00 Sick Line die ik op mijn Revo SX heb gespoeld, is dusdanig gevoelig dat ik iedere aanbeet, hoe subtiel dan ook, voel. Naast hengels en molens is ook kunstaas behoorlijk door ontwikkeld. Naast 8-braid en fluorocarbon lijnen bestaat het Berkley Sick assortiment uit fantastisch kunstaas. Tijdens het streetfishen gebruik ik dan ook vaak de 9 cm lange Sick Swimmer of de 6 cm Sick Flanker. Als het onder water iets uitbundiger kan, dan kies ik steeds vaker voor een Berkley Rattling Powerblade. Als de vis dan nog niet wakker gerateld wordt, dan zitten ze er gewoon niet.
De ontwikkelaars bij Berkley zitten wat dat betreft niet stil. Jonge enthousiaste gasten die weten wat de consument zoekt en niet alleen er goed uitziend, maar vooral goed vangend kunstaas op de markt brengen. En het ligt niet eerder in de winkel voordat het zeer uitgebreid door een team van professionals is getest en goedgekeurd.
Het zal voor de mensen die mij kennen geen nieuwtje zijn dat ik al jaren goede resultaten boek met het gericht op grote baars vissen met crankbaits. Met de komst van de Spike Pro Crankbait castinghengel ging er voor mij een wereld open: mijn favoriete DEX Trencher crankbaits (niet verder vertellen aub 😉) en de DEX Ripper vis ik nu nòg gevoeliger tegen de taluds op. En niet zonder resultaat!
En dan gaat het hard
Streetfishing is volledig ingeburgerd als visstijl. Wat ooit door enkele enthousiaste hengelaars bij wijze van protest is ontstaan is nu een volwassen tak binnen de sportvisserij. Streetfishing is laagdrempelig, leuk en betaalbaar. De jeugd heeft het streetfishen ook ontdekt. Ze spreken me vaak aan als ik ze in de hengelsport winkel tegenkom. En fanatiek dat ze zijn: de strekkende meters snoek, baars en snoekbaars vliegen je om de oren. Oud hengelaars hebben hun hobby weer opgepakt en hebben het streetfishen ook ontdekt. Wie wil er nou niet met mooi materiaal in hippe viskleding shinen aan de waterkant!
Naast diverse vriendschappelijke streetfish-interlands en lokale wedstrijden kun je tegenwoordig door middel van kwalificatiewedstrijden geselecteerd worden voor een heus Nederlands Kampioenschap. Streetfishen is tevens officieel door het NOC*NSF erkend. Onlangs is er in Zwolle zelf een officieel wereldkampioenschap gevist. Dat Nederland daarbij wereldkampioen is geworden, is voor mij geen verrassing…
Kortom, streetfishen anno 2022 is HOT en het wordt alleen nog maar populairder. Het actief bezig zijn met lichte bepakking en betaalbaar materiaal verlaagt de grens om op pad te gaan. Try it out! Neem ook een kijkje op de Instagram van Arthur!