Tackle Meister Review – Artik Touch van HART – Groot lichtgewicht

28/10/2019
Tackle Meister Review – Artik Touch van HART – Groot lichtgewicht

Roofmeister  heeft een team met heuse Tackle Meisters (klik HIER en HIER). Deze fanatieke toppers zullen allerlei roofvismateriaal gaan testen en hier hun verslag daarover doen. Hierrrr onze Tackle Meister Bart van de Walle over de HART Artic Touch.

Door Bart van de Walle 

Deze grote gedeelde en zeer realistische swimbait vraagt erom om te zwemmen. Door zijn lichte gewicht en langzaam zinkende tot suspending actie is deze swimbait erg geschikt om op relatief licht materiaal in ondiep water gevist te worden. Ook is deze swimbait opvallend genoeg om op het grote water tergend langzaam over de plantenbedden gevist te worden.


Specificaties

Merknaam: Hart
Productnaam: Artik Touch
Type Product: Swimbait
Lengte: 18 cm
Gewicht: 45 gram
Diepte: Suspending 0-1,8 meter
Kleur: 7 verschillende kleuren
Winkeladviesprijs: Tussen de 10 en 15 Euro.


 

Eerste indruk

Ik ben geen snoekvisser pur sang, maar ga er toch regelmatig op uit om een groenjas te vangen. Ik houd daarbij van kunstaas wat niet te zwaar is en ook de hengel niet te zwaar belast tijdens het binnenvissen. Denk hierbij aan grote shads, spinnerbaits met willow bladen en ook zeker swimbaits.

Een plaatje om te zien.

Toen een van mijn teamgenoten ons de Hart catalogus onder de neus drukte en vroeg welke 5 producten er zeker de moeite waard waren om te proberen, viel de Artik Touch mij gelijk op.

De Artik Touch is met zijn 18 cm best een flinke unit, maar zijn gewicht van 45 gram valt reuze mee. Ook zien de details er erg goed uit. De binnenzijde van de kieuwdeksels zijn fel rood geverfd en vallen goed ook. De oogjes zijn goed aanwezig en de vinnen zitten allemaal op de juiste plaats. Wat ook prettig is zijn de haken. De Artik Touch is voorzien van 2 dreggen en deze zijn dundradig en zeer scherp. Hierdoor beïnvloeden ze de actie amper en dringen ze snel diep door bij het zetten van de haak.

 

De proef op de som

Voor de eerste echte worpen bekijk ik altijd eerst even de actie op een stuk met helder water. Als je niet weet wat je aas doet kun je er nooit het maximale uithalen of vis je hem op de juiste manier binnen, maar op de verkeerde stekken.

De Artik Touch blijft na de inworp vlak onder het oppervlak hangen en zakt bij langzaam binnenvissen naar een diepte van maximaal 50 cm. Vis je hem iets sneller terug dan blijft hij hij vlak onder het oppervlakte en doorbreekt het deze ook af en toe.

Voor de verandering bleef deze eens hangen. Nu wel op de staartdreg.

Afgaande op de actie en de zwemdiepte heb ik mijn stekken met name gezocht in ondiepe poldersloten en op groter water de plantenbedden opgezocht. De actie van de Artik touch was voor mij zo overtuigend dat vangen eigenlijk alleen nog maar een formaliteit was.

Helaas viel dat tegen. Talloze aanbeten heb ik gehad in een aantal verschillende sessies. De een nog mooier dan de ander, waarbij de snoeken soms volledig uit het water kwamen. Van de eerste 15 aanbeten heb ik er slechts 1 weten te haken. Nou vind ik dat bij snoek niet zo erg, want de aanbeet is vaak het mooiste om te zien, maar een keer wat vangen is ook wel leuk.

Rechts het origineel en links de aangepaste versie.

Na een kritische blik op het aas bleken de meeste bijtsporen op het voorste deel van het kunstaas te zitten. Zoals eerder genoemd zitten er twee fijne dundradige dreggen onder de Artik Touch, maar wellicht zijn deze zelfs iets te fijn. De haakpunten komen maar amper buiten het aas uit, zodat de bek bij een aanbeet slechts langs de haak schaaft en niet inhaakt. Dit is simpel op te lossen door een haakmaat groter te monteren aan de voorkant. Ook heb ik voor een dreg gekozen met een iets langere steel om de haakpunten nog iets vrijer te krijgen van de body.

Dit bleek de oplossing te zijn. Hierna werd het aantal missers een stuk lager en kon ik regelmatig een snoek landen.

Met een klein loodje in de speld houd je de swimbait een stuk dieper bij hogere snelheid.

Een andere tweek die ik heb gebruikt om meer vis te vangen is het toevoegen van een heel klein loodje aan de voorkant. Soms wil de roofvis een net wat agressiever gevist stuk kunstaas. De Artik Touch komt bij een hogere snelheid al snel richting het oppervlakte en dat wil je niet in alle gevallen. Met een kleine beetje extra gewicht aan de voorkant blijft de neus naar beneden en stijgt het aas minder snel.

Op wat bijtsporen na nog in prima staat na flink wat uren zwemmen.

 

Aanschaf

Het merk Hart is in Nederland, ten onrechte, nog enigszins lastig te verkrijgen. Check HIER voor verkooppunten van het merk HART in de Benelux. De prijs van deze swimbait ligt online tussen de €10 en €15 en valt daarbij reuze mee.

Dat zijn toch twee goeie koppen!? 😛

Slotsom

Wanneer deze swimbaits wat beter beschikbaar zouden komen zou het echt een aanvulling zijn op het bestaande assortiment. Door zijn lichte gewicht is het een makkelijk te behappen stukje kunstaas en mogen de jerkbaitpoken in de kast blijven staan. Met zijn geringe diepgang zorgt de Artik Touch voor spectaculaire aanbeten en met de kleine aanpassingen zoals ik hiervoor beschreven heb weet je ze ook vaak te vangen.

 


TACKLE MEISTER PASPOORT

Naam: Bart van de Walle
Geboortejaar: 1982
Regio: Groningen
Favoriete roofvissoorten: Baars, blackbass, lipvis
Specialismen: Het voorbereiden en vissen van wedstrijden.