Goed nieuws voor de natuur en de visstand in Nederland: dankzij een jarenlange strijd onder leiding van Sportvisserij Nederland blijven de strenge landelijke eisen voor waterkrachtcentrales bestaan! De Raad van State heeft bepaald dat waterkrachtcentrales bij Linne en Lith zich strikt moeten houden aan de bestaande limieten voor vissterfte. Ook is de komst van een nieuwe centrale in de Maas bij Borgharen definitief van de baan. Daarmee zijn tienduizenden vissen, waaronder de bedreigde paling, zalm en zeeforel, gered van een wisse dood in de turbines.
Vissoorten zoals paling en zalm leggen enorme afstanden af om zich voort te planten. Waterkrachtcentrales vormen daarbij een dodelijk obstakel: vissen die door de turbines zwemmen, hebben vaak geen overlevingskans. Om dit probleem aan te pakken, kwam er in 2014 een landelijke beleidsregel die waterkrachtcentrales verplichtte de vissterfte te beperken tot maximaal 10% per riviergedeelte. Voor de centrales bij Linne en Lith betekende dit een maximum van 5% sterfte onder schieraal en jonge zalm per centrale.

Veel vissen sterven door waterkrachtcentrales.
Ondanks verschillende maatregelen bleek uit monitoring dat deze limieten nog steeds werden overschreden. Daarom werden strengere vergunningen opgelegd, inclusief verplichte stillegperiodes om vissen veilig te laten passeren. Energiebedrijven Vattenfall en RWE vochten deze regels aan, maar de Raad van State heeft nu geoordeeld dat de strikte eisen noodzakelijk en gerechtvaardigd zijn.
Geen nieuwe centrale in Borgharen
Naast de overwinning bij Linne en Lith heeft Sportvisserij Nederland samen met Natuurmonumenten, Sportvisserij Limburg en andere natuurorganisaties ook in Borgharen succes geboekt. Op 28 maart maakte de Provincie Limburg bekend dat de omgevingsvergunning voor een nieuwe waterkrachtcentrale daar is ingetrokken. Dit betekent dat de geplande centrale definitief niet zal worden gebouwd, wat een enorme opluchting is voor de visstand in de Maas.
Een overwinning voor de natuur
Volgens Ruben Bil, jurist bij Sportvisserij Nederland, is dit een enorme stap vooruit voor vismigratie en natuurbehoud: “Uit onderzoek blijkt dat tot wel 30% van de palingen sterft in waterkrachtcentrales. Dit is onacceptabel, zeker voor een soort die al sterk bedreigd is. Dankzij deze uitspraak worden tienduizenden vissen gered en komt er meer ruimte voor veilige vismigratie.”

Deze jonge zalmen hebben de waterkrachtcentrale helaas niet overleefd.
Ook Rosetta Kooistra, directeur van Sportvisserij Nederland, is blij met deze uitkomsten: “Dit laat zien dat natuurorganisaties en sportvissers echt een verschil kunnen maken. Nu is het zaak dat we deze lijn doortrekken en overheden aansporen om ook bij gemalen en andere waterwerken rekening te houden met vismigratie.”
Blik op de toekomst
Sportvisserij Nederland blijft zich inzetten voor betere vismigratie en duurzame oplossingen in de watersector. Bekende projecten zoals de Vismigratierivier in de Afsluitdijk en Swimway Vecht laten zien dat slimme oplossingen mogelijk zijn zonder de natuur te schaden. Dankzij deze recente juridische successen komt een toekomst met vrij stromende rivieren en gezonde vispopulaties weer een stap dichterbij.
Wil je op de hoogte blijven van de inzet voor vismigratie? Volg Sportvisserij Nederland HIER en steun onze missie voor een gezonde visstand in Nederland!