De bellyboat, dit hoe dan maffe drijvende object is inmiddels niet meer weg te denken uit de roofvisserij. Niet zo gek, feitelijk is het de ideale overgang van kantvissen naar bootvissen. Sterker nog, met de bellyboot kun je in sommige opzichten zelfs in het voordeel zijn ten zichte van de boot.
Door Johannes Elzinga
De bellyboat is en blijft ontzettend populair en geeft de roofvisser ongekende mogelijkheden. Daarnaast zijn er tal van accessoires waarmee jij je specifieke bellyboatvisserij kunt uitbreiden of finetunen. Wij vroegen 5 specialisten naar hun meest favoriete bellyboat attribuut.
Bart van de Walle
NAVIONICS BOATING APP EUROPE: Dit is de favoriet van Bart van de Walle. Misschien op het eerste oog niet echt een accessoire maar dit ga je zeker nodig hebben als je gaat vissen op een totaal onbekend water. Bart gebruikt de app vaak voor de voorbereiding voor zijn vissessie. Met deze app kun je allerlei details van het water zien waardoor het vissen en varen voor jou een stuk gemakkelijker maar ook veiliger is.
Je kunt zelfs ‘local edits’ zien die zijn gemaakt door mensen met dezelfde app. Daarnaast kun je zelf routes maken om zo langs je favoriete visstekken te dobberen. Met de nieuwe functie op de Navionics app kun je bepaalde delen van de waterkaart een kleurgeven. Hierdoor kan je bijvoorbeeld ondiepe dieptes groen kleuren en diepe stukken rood.
Wanneer je fishfinder over een netwerk beschikt kan je deze koppelen met de app van Navionics. Hierdoor kun je de sonar gebruiken om andere boten te zien of juist het bodemverloop met de live sonarcharts van de Navionics app. Je kunt deze app dus zien als extra toevoeging tot je visserij. Echt een must have al met al!
Nick Landman
DRIJVEND SCHEPNET Wanneer Nick Landman op pad gaat in zijn bellyboat vergeet hij zeker zijn net niet! Nick gebruikt een drijvend schepnet en dit is dan ook absoluut zijn favoriet. Het net wat hij gebruikt is de ‘Savage Gear Floating Finesse Rubber Mesh Net’, een mond vol woorden voor een drijvend diep hangend net. Het net heeft een afmeting van 40x50x50 en heeft een koord dat je gemakkelijk aan je bellyboat kunt bevestigen.
Een extra aan dit net is dus dat het drijft en van rubber is. Hierdoor blijft het net altijd bij je in de buurt drijven en blijven er geen pluggen in vast zitten. Het geeft je een stukje rust wanneer je een grotere baars of maatse snoekbaars aan het drillen bent. Dat niet alleen, ook wanneer de vis eenmaal in het net zit. De vis komt minder uit het water en ligt de vis niet op schoot te trappelen als jij bijvoorbeeld je camera pakt.
De BELLYBOAT
Laten we ook eens kijken naar waar we het precies over hebben bij een bellyboat. De bellyboat heeft vaak meerde luchtkamers en komt in de vorm van een V, ook wel het V-shaped model genoemd. Voor dat het V-shaped model uitkwam was er een U-model of zelfs heel vroeger een O-model dat maar één luchtkamer had met 1 groot nadeel, als het lek raakte dan zonk je. Tegenwoordig is er zelfs een Ponton-boat dat erg te vergelijken is met een bellyboat maar net met een andere twist .
Simon Torenbeek
FISHFINDER Een fishfinder is tegenwoordig niet meer weg te denken wanneer je op een boot en bellyboat gaat vissen. Je kunt zelfs al tijdens het werpend vissen vanaf de kant een fishfinder gebruiken, namelijk de Deeper. Simon Torenbeek gebruikt de Deeper echter vooral met de bellyboat visserij. De Deeper is een klein rond balletje dat met behulp van de Deeper app het beeld van een fishfinder weergeeft op je mobiele telefoon.
Zodoende geeft het display van je telefoon de bodemstructuur (hard of zacht) weer en laat het zien waar vissen en vegetatie zich bevinden onderwater. Ideaal voor het vissen op allerlei soorten roofvis! Je telefoon gaat wel relatief snel leeg door middel van de bluetooth verbinding, maar als je een powerbank hebt kom je een heel eind!
Klaas de Vries
ELEKTROMOTOR De meningen zijn hier nogal over verdeeld, wel of geen elektromotor op de bellyboat? Ik weet nog goed tijdens mijn stage in een hengelsport winkel dat een collega tegen mij zei dat hij een elektromotor op zijn bellyboat ging monteren. De reden? Hij was op leeftijd en had korte benen, maar vond het vissen in een bellyboat geweldig. Ook Klaas de Vries heeft door zijn leeftijd moeite om grote afstanden af te leggen met de bellyboat.
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.
Klaas vist graag onder bruggen met een bellyboat. Sinds kort is hij in bezit van een Floatplus PRO Bellyboat met een elektromotor-systeem. Klaas pakt hierdoor nu veel meer bruggen zonder dat hij met verzuurde benen terugkomt!
Zo’n motor is ook handig als je een klein stukje wilt gaan trollen want hij gaat tot 5 km/u, ideaal voor plugjes langs de rietkraag! Het Floatplus PRO systeem is zeker niet de goedkoopste maar wel het duurzaamste en veiligste systeem.
Het Floatplus PRO systeem, het gemak dient ook de bellyboatvisser.
De vette bellyboatset van Klaas. Daar kun je wel even mee vooruit.
Robert Grootenboer
ONTHAAKTANGEN: Goede tangen zijn volgens Robert Grootenboer onmisbaar en zeker ook voor de bellyboat vissers. Eén van de eisen is dat ze degelijk zijn, lang, goede grip en het liefst geen ooghandvaatjes waar je vingers in moeten. In de winter werkt dit laatste echt niet fijn als je een vis vangt die de shad diep heeft geslikt.
Goede tangen, ze gaan altijd mee aan boord bij Robert.
Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg merken die de juiste tangen aanbieden. Spro heeft bijvoorbeeld een assortiment van goede kwaliteit. Deze tangen beschikken over goede grip en zijn degelijk te gebruiken. Een van de belangrijkste dingen tijdens het vissen in een bellyboat is dat alles vast zit. Zo ook de onthaaktangen van Spro. Deze hebben een aantrekkoord waar je pols gemakkelijk door heen kan. Scheelt je een hoop ellende en gevoel mocht die tijdens het onthaken overboord vallen…
Klungelen met tweederangs tangen of nog erger, zonder tangen, is gewoon geen optie!