Van softbaits tot pluggen – Zo kies je het juiste kunstaas voor snoek

10/02/2024
Van softbaits tot pluggen – Zo kies je het juiste kunstaas voor snoek

Er zijn zoveel modellen en kleuren tegenwoordig als we kijken naar kunstaas. Elk weer met hun eigen unieke actie welke toepasselijk is voor een specifieke situatie. Als we het hebben over kunstaas voor snoek, denken we al snel aan vijf hoofdcategorieën. Zo heb je softbaits, jerkbaits, swimbaits, spinnerbaits en pluggen. Wanneer zet je ze in en waar zijn ze goed voor? 

 

Manusje van alles> Softbaits

Softbaits zijn zo divers omdat je ze op alle dieptes kunt inzetten en dat ze op vrijwel alle snelheden nog goed werken. Je kunt helemaal zelf spelen met het gewicht wat je ervoor hangt en met het model van de softbait. Kies je juist een brede met grote staart om de hele sloot wakker te schudden, of een smalle met een wat dunnere staart voor de subtiele aanpak?

Met softbaits kun je alle kanten op en de presentatie is redelijk realistisch. Bijna altijd een goede keuze!

Softbaits hebben ook de kwaliteit dat ze zacht zijn, dus wanneer een snoek besluit toe te slaan, merken ze minder snel dat het nep is. Ze zullen ietsje langer vasthouden zodat je wat meer tijd hebt om haak te zetten. Ook zijn ze vrij realistisch en echt een goede optie in periodes zoals de herfst wanneer snoeken zich gaan volvreten voor de winter en jagen op de grotere aasvissen. Vaak merk je dat wanneer de snoeken echt aan staan en willen eten, dat grote softbaits extreem goed werken.

 

Inspelen op agressie> Jerkbaits

Jerkbaits zijn weer iets heel anders, dit zijn stukken kunstaas die bij het tikken van de hengel alle kanten op schieten. Vaak zit er een ratel in om nog meer op te vallen. Jerkbaits zijn vaak ondiep lopend en daardoor goed geschikt voor het vissen vanaf de kant of op ondiepe platen met de boot boven de planten. Vaak zie je dat op dagen dat softbaits niet zo goed werken jerkbaits juist weer onverslaanbaar zijn en andersom.

De Zilla Glider is zo’n jerkbait die je super makkelijk kunt vissen en de snoeken echt gek maakt.

De actie van een jerkbait in combinatie met die ratel is natuurlijk vrij onnatuurlijk vergeleken met een softbait. Maar waarom werken ze dan zo ontzettend goed? Dit komt waarschijnlijk omdat snoeken hele nieuwsgierige en agressieve roofvissen zijn. De actie en de ratel wekken waarschijnlijk een soort agressie op waardoor ze toch aanvallen en dit is waarschijnlijk precies de rede dat je snoek die eigenlijk niet aan het jagen is nog kunt vangen! Probeer eens een jerkbait op dagen dat ze realistisch kunstaas niet aanvallen.

Op taaie dagen is een langzaam gepresenteerde jerkbait een echte daysaver.

 

Het meest realistisch> Swimbaits

Swimbaits zijn de meest realistische stukken kunstaas die er zijn. Deze zijn vaak precies gemaakt in de vorm van een voorn of brasem en zwemmen met een prachtige s-curve door het water. Bij lage snelheden is hun actie optimaal en het lijkt dan ook net op een rustig zwemmende aasvis. Swimbaits worden vaak ingezet bij het trollen op grote snoek of om te werpen boven de planten. Swimbaits duiken namelijk niet zo heel diep zonder lood.

De realistische actie zet snoeken aan tot het volledig inhaleren van het kunstaas.

Door heel langzaam boven diep water te slepen, wek je interesse van grote snoeken die soms van heel diep zo omhoog komen zwemmen om de swimbait te pakken. Dit komt door het grote profiel wat swimbaits hebben, dit overtuigd de snoek echt om het schot te nemen omdat de beloning groot is. Het grote profiel in combinatie met de super natuurlijke actie trekt vaak nog de meest argwanende snoek over de streep mits deze aan het jagen is!

Langzaam trollend kunnen ze echt grote vis opleveren. FOTO: Sean Wit

 

Perfect voor tussen de planten> Spinnerbaits

Je houdt er van of je houdt er niet van, spinnerbaits. Deze vreemde windmolens zien er misschien vreemd uit, maar ze kunnen werken als een tierelier. Ze hebben als bijzondere kwaliteit dat ze heel goed door plantenrijk water gevist kunnen worden. Waar ander kunstaas vast loopt, loopt een spinnerbait er moeiteloos doorheen. Het blad zorgt voor veel vibratie terwijl de skirt in combinatie met de trailer het mikpunt is voor de snoek.

Mega goed op plantenrijke stekken.

Zeker in de maand juni zijn spinnerbaits echt leuke aasjes om mee te vissen door de plantenbedden. Zorg er alleen wel voor dat je een flink sterke reel gebruikt en een goede hengel, want spinnerbaits trekken hard! Veel mensen denken dat ze alleen in de zomer werken, maar daar is niets van waar. Ook in de winter zijn ze prima in te zetten, je moet alleen wat langzamer vissen.

 

Ondergewaardeerd kunstaas?> Pluggen

Met al het moois op de markt zie je toch dat pluggen een beetje ondergewaardeerd worden. Waar iedereen vroeger met pluggen viste, zijn nu softbaits en jerkbaits bijvoorbeeld populairder. Pluggen zijn nog steeds mega goed, zeker in bijvoorbeeld stromend water. Waar de actie van ander kunstaas flink beïnvloedt wordt door de stroming, trekt een plug hier recht doorheen. Ook kun je pluggen prachtig op diepte houden.

Wie is er niet groot geworden met zijn Rapala plugjes bij de sloot?

Dit maakt ze daarom super geschikt om te trollen, zowel over de bodem als gewoon op half water in bijvoorbeeld een kanaal. Je kunt namelijk met pluggen meer vaart maken dan met ander kunstaas. Mag het dus wat sneller en agressiever, dan zijn pluggen je beste vriend. Ook is de inhaking vaak goed op pluggen en haken de snoeken zichzelf al bij de aanbeet, perfect dus voor beginnende vissers!

 

Er is dus veel te kiezen en alles heeft weer zijn eigen functie. Ga je voor de allround kwaliteiten van de softbait, wil je agressie opwekken of kies je toch voor de super natuurlijke swimbait? De keuze is reuze en daarom blijft vissen zo leuk, je bent nooit uitgeleerd!