Je ziet het niet veel, vissen vanaf een Stand Up Paddleboard (SUP). Een SUP is niet veel anders dan een door spierkracht aangedreven board. Je balanceert staand op het board en met een lange steekpeddel maak je vaart. Een SUP is vergelijkbaar met een (peddel)kayak qua verplaatsing op het water. De mogelijkheden voor de roofvisser zijn eindeloos, zal het een nieuwe rage kunnen worden?
Al jaren ben ik regelmatig op het water te vinden, windsurfend of peddelend met een SUP. SUPpen is een prima workout en in de natuur kom je lekker tot rust. Mijn zoontje heeft me ooit eens gevraagd om te gaan vissen. Echter had hij nog geen zwemdiploma en ik heb hem gezegd samen te gaan vissen zodra hij die gehaald had. Dus, na zijn diploma gehaald te hebben herinnerde hij me aan m’n belofte en zijn we gaan vissen.
Na een paar keer samen vissen leek het me leuk dat eens vanaf de SUP te doen. En met mijn visserinstinct van vroeger, ahum (ik had in m’n jeugd veel gevist, maar door andere interesses heb ik sindsdien niet meer), heb ik onbewust heel veel water geobserveerd. Al snel had ik een mooie snoek gevangen en sindsdien ben ik weer hooked.
Waarom is dit verslavend?
Op het water zijn in de natuur. Kijken naar alles wat er om je heen gebeurt. Jagende vissen, zonnende vissen, vogels die water drinken, enz. Een prima workout die je fit houdt en/of goed is als aanvulling op andere sporten. Door je viswater goed te leren kennen ben je effectief. Met de SUP kun je stekken heel mooi bevissen, bijvoorbeeld heel voorzichtig en geruisloos een (ondiepe) stek benaderen.
Door staand te kijken en vissen heb je een goed overzicht. Omdat je de stek onopvallend, dus met weinig waterverplaatsing, kunt benaderen hoef je niet ver te werpen. Inhalen, dikke golf er achteraan en soms 1 à 2 meter voor je voeten knalt een roofblei of snoek op je aas. Ook zie ik vaak volgers zonder aanbeet onder de SUP doorschieten. Zelfs dat is natuurlijk al super vet om te zien!
De voordelen
-Redelijk snel verplaatsen (4 a 7 km/h)
-Goed zicht op het water
-Je hebt maar 30 cm water nodig
-Je kan overal te water (kanalen, kleine rivieren, plassen)
-M’n inflatable SUP heb ik altijd in de auto liggen
De nadelen
-Windgevoelig
– Vergt inspanning 😉
Welke SUP is geschikt?
Als je ervaring met een SUP hebt is een allround SUP al geschikt, al is het dan wel een beetje behelpen. De fanatieke roofvisser wil natuurlijk de stek maximaal bevissen. Dus dan is een brede SUP met veel volume aan te raden. Minimaal 12.6″ lang, 35″ breed en 350+ liter volume.
Fishing SUPs verkrijgbaar in Nederland heb je o.a. van Aqua Marina en Gong Galaxy. Zelf gebruik ik een Bote Rackham Aero om te vissen. Soms ga ik met een inflatable race SUP op pad, maar dat is meer SUPpen dan vissen. Ik kan dan wel lekker snel van stek naar stek (7 à 9 km/h) en vis heel basic met een hengel, een paar kunstaasjes, tang en extra voorslag.
Tips
– Begin klein, alleen een SUP en ‘streetfish’ style. Na een paar keer ervaar je wat het vissen vanaf een SUP makkelijk maakt.
– Een 1.5 kg anker met clamcleat. De wind is nagenoeg nooit optimaal voor een perfecte drift.
– Een groot schepnet. De vis blijft rustig als je deze in het water onthaakt.
– Een zitbox. Als alles er in past is het SUP, peddel, net, hengel en zitbox en je kan het water op. Weinig mee is makkelijk ‘klunen’ 😉
– Geschikte kleding. Flink peddelen en je bent zo warm, al vissend koel je zo weer af. Stem daar je kleding op af.
– Een Deeper sonar om interessante stekken te vinden.
Ja ja Roofmeisters, we kunnen weer een nieuw vaartuig toevoegen aan ons arsenaal. Eentje die weer zijn eigen voor- en nadelen heeft. Wie zien we terug op het water met een SUP?