Vissen op ALIENS in onze Noordzee!

30/03/2025
Vissen op ALIENS in onze Noordzee!

Waarschijnlijk hebben veel van jullie niet van deze bizarre vissoort gehoord: de congeraal, ook wel zeepaling genoemd. Een lange, sterke vis die steeds meer opduikt in de Noordzee. Kun je daar ook op vissen? Jazeker! Sven Veenstra heeft uitgevogeld hoe je de visserij op deze bizarre vissen aanpakt en hij vertelt er alles over in dit interview!

 

Roofmeister> Hoe ben je begonnen met het vissen op congeraal?

Ik was altijd op de pier voor de visserij op gul en zo vingen we vier jaar geleden nog goed gul. Drie jaar geleden kreeg ik vaak rare aanbeten die niet echt leken op gul aanbeten en elke keer bij het ophalen had ik voor korte tijd wat aan de lijn maar de aaslijn knapte steeds. Zodoende ben ik met steeds dikkere aaslijnen gaan vissen wat uiteindelijk een mooie congeraal opleverde.

Eerder viste ik veel op gul, totdat ik rare aanbeten ging krijgen en er achter kwam van welke vis het was.

 

Roofmeister> Wat trekt jou zo aan in deze visserij?

Ik ben een veelzijdige visser, ik vis op heel veel soorten op het zoute en af en toe zoet. Maar het alleen al op de pier staan voor deze visserij is al een genot. Je hoort de hele nacht de golven en meeuwen, heerlijk! Zodra het donker wordt, wordt het spannend, want elke aanbeet kan een hele grote congeraal zijn.

Het kan zomaar een dikke zijn!

Deze visserij trekt mij vooral aan omdat je qua zeevissen (op de haaien en roggen na) in Nederland niet echt zulke grote vissen kan vangen op het zoute. Ook sta je altijd te vissen met in je achterhoofd dat ze gewoon maximaal drie meter kunnen worden en tot wel 110 kg. Dat geeft wel een extra boost. Aan een conger van 160 cm en 10 kg heb je al heel veel werk, laat staan een unit van 110 kg. Echter is een groter 10 kg+ congeraal straks wel realistisch in Nederland, want ze zijn al gespot op de wrakken door duikers!

 

Roofmeister> Welke technieken gebruik je bij het vissen op congeraal?

Ik vis statisch tussen de blokken van de pier met best wel grote stukken aas. Mijn favoriet is tot nu toe nog vissen met een sterke driewegwartel. Niet een simpele driewegwartel want die breekt al bij een kleine beet.

Gebruik dik fluorocarbon op de aaslijn!

Aan het bovenste oog knoop ik de hoofdlijn en aan het rechter oog de aaslijn met 1 mm fluorocarbon. Ik eindig met een haak 7/0 of een dubbele haak 7/0 wanneer ik heel groot aas gebruik. Ik gebruik een haak met lange steel want de conger draait veel en zwemt achteruit tijdens een dril. Met een langstelige haak voorkom je dat hij de haak eruit weet te krijgen. Aan de onderkant zit een breeklijn van 40/00 nylon met een betonnen gewicht.

 

Roofmeister> Wat zijn de beste aassoorten om een congeraal te vangen?

Je kunt de congeraal overal aan vangen! Maar de meest vettige vissen als aas werken het best. Dit komt door het geurspoor wat uit het aas komt. Het is net als doodazen op snoek alleen dan net iets anders. Ik gebruik vaak een halve kant van een vis, ik fileer die op de pier en bind die op de haak met een dik beetelastiek. Vissen als haring, makreel, sardine en inktvis zijn goed voor congeraal.

 

Roofmeister> Op wat voor stekken kun je deze vissen verwachten?

Congeralen vind je op rotsachtige plekken zoals de pier.

Je vindt de congeraal overal op rotsachtige plekken. In elk gat in een kade muur en vooral tussen stenen kunnen ze zitten, daarom zitten ze ook het meest tussen de wrakken maar die zijn helaas moeilijk te bereiken zonder boot. Daar wachten ze hun prooi af en happen ze toe als die er dicht langs zwemt.

 

Roofmeister> Zijn er bepaalde seizoenen of omstandigheden waarin de vangstkansen hoger zijn?

Ik vang ze graag in de winter puur omdat het te druk is op mijn stek in de zomer met zeebaarsvissers. Bij voorkeur ook in de nacht, dan bijten ze net wat beter door dan overdag en dan verlaten ze net wat sneller het gat waar ze in leven.

Ik vis het liefst in het donker, omdat de congers dan uit hun schuilplaatsen komen.

 

Roofmeister> Wat zijn de grootste uitdagingen bij het vissen op congeraal in Nederlandse wateren?

De grootste uitdaging is om die grote monsters te landen, zeker op rotsachtige stekken kan dat heel lastig zijn. Je moet er zeker niet in je eentje staan, want dan is het onbegonnen werk. Hijsen met een hengel zit er niet in, want een congeraal van 1.20 m weegt al bijna vijf kilo. De allergrootste uitdaging is misschien wel het spelletje, want je kunt wel twintig keer op een avond beet hebben, maar ze zetten misschien maar vier keer door op een avond.

Zo’n grote vis takel je niet zomaar even uit het water, dat is wel een hele uitdaging.

Al haak je hem, dan nog ben je niet verzekerd van vangen. Je moet de congeraal geen centimeter geven, want zodra je een congeraal haakt, gaat deze heel hard achteruit zwemmen en probeert dan snel een gat te bereiken om zichzelf klem te kunnen zetten tussen de stenen. Zodra je hem van zijn plek hebt gekregen, moet je echt heel stevig door draaien om te zorgen dat de conger niet vast loopt onderweg. Daarna komt het landen nog, en dat is ook een heel spektakel.

 

Roofmeister> Wat is je meest memorabele moment tijdens het conger vissen?

Elke vangst boven de meter heeft wel een heel verhaal! Ik denk toch wel mijn eerste conger wat toen ook de eerste meter congeraal van Nederland was en tevens ook een Nederlands record. Toen ik die eenmaal op de kant had, spuugde hij een hele steenbolk uit. Zo had ik laatst ook een conger van 1,23 meter die beet steeds op één bepaalde plek. Na drie keer hing die nog steeds niet. Toen heb ik de montage veranderd en beet hij hard door en hing deze eindelijk. Deze zat maar liefst 5 cm van het Nederlands record.

Een conger van 1.23 m, een flinke!

Ook had ik een keer een conger van 1,17 meter die had zichzelf vast gezwommen. Ik heb de hengel toen een uur lang laten rusten en toen kwam er na een uur weer beweging in. Hij verliet het gat weer en dat was het juiste moment om hem weer aan te zetten en op de kant te krijgen.

 

Roofmeister> Heb je ooit een onverwachte of bizarre bijvangst gehad?

Je vist met best groot aas en er is bijna geen vis in Nederland behalve de ruwe haai die dat weg kan krijgen. Tijdens het vissen op gul heb ik wel een keer een vorskwab gevangen.

Tijdens het vissen op gul heb ik ook weleens een vorskwab gevangen.

Maar qua bijvangst heb ik alleen nog maar grote Noordzee krabben gevangen. Kort geleden ving iemand die met mij mee was een grote Noordzee kreeft met klauwen die nog groter waren dan onze handen. Met scharen was deze rond de 70 cm lang, een oude kreeft!

Een grote kreeft is ook weleens voorgevallen!

 

Roofmeister> Heb je tips voor vissers die dit ook eens willen proberen?

Gebruik een zware hoofdlijn van minimaal 28/00 gevlochten, het is doodzonde als de vis op de bodem ligt met jouw haak in zijn bek waar het lood nog aan vast zit. Hierdoor kan een congeraal niet meer van zijn plek af komen. Een hengel met een werpgewicht van 100 tot 300 gram is ook een must zo heeft Vercelli leuke hengels met dit werpgewicht.

Lange hengels zijn zeer aan te raden, je moet die congers flink over de blokken heen trekken.

Eén daarvan is de Vercelli Oxygen Cobra 2, het is een zeehengel die bij alle zeevisserijen kan worden ingezet maar vooral deze stevige visserij. Deze hengel heb ik in de 5 meter versie, dat is bewust omdat ik dan niet snel met de gevlochten lijn om de blokken heen zit zodra de wind in je gezicht staat. Kom je met een oude slappe hengel dan gaat het ook zeker niet lukken en zal de congeraal steeds vast lopen tijdens de dril wat doodzonde is. Ik heb samen met de Baarzentakelaars een video gemaakt, deze staat op YouTube, klik HIER, daar leg ik meer uit.

 

Heb jij ooit van deze bizarre vis gehoord? En denk jij dat je deze vis ook kunt vangen? Wij zijn benieuwd! Volg Sven HIER om op de hoogte te blijven van zijn vangsten.