Wacht tot het water explodeert 😱 Aanslaan niet nodig!

14/09/2023
Wacht tot het water explodeert 😱 Aanslaan niet nodig!

Nu is de tijd om met topwaters achter roofblei aan te gaan! De planten beginnen een beetje af te sterven en het speldaas heeft minder plekken om zich te verstoppen. Tijd voor de roofbleien om zichzelf vol te proppen. Ben jij klaar voor explosieve aanbeten?!

Door Arend Burger

De zomervakantie is voorbij, de rust keert weer terug op de plassen en op de rivier. De waterplanten beginnen met afsterven… Dit is mijn sein om wadend op zoek te gaan naar de roofblei. Nu het speldaas minder mogelijkheden heeft om te schuilen, vullen de roofbleien op deze plassen hun pens en kun je prachtige momenten beleven!

Dit is toch puur genieten!

Denk je even in: je komt vroeg in de ochtend aan bij het water. De nevel trekt over de plas heen als een witte deken, het water ligt erbij als een spiegel zo vlak, in de verte duiken een paar futen. Je maakt eerst een lange worp over de ondiepe plaat voor je, waar je al af en toe wat speldaas kringen ziet maken aan het oppervlak totdat je topwater met grof geweld uit het oppervlak weggegrist wordt, jou met een gierende slip achter latend. Aan de horizon komt langzaam de zon omhoog en terwijl je je eerste roofblei af drilt. Dat is toch puur genieten!

 

Rustig vissen

Je kunt je geluk op de rivier zelf beproeven, zoek dan vooral de stekken op waar je veel speldaas ziet. Begin dan bijvoorbeeldΒ met werpen langs de kribben. Als er roofblei aanwezig is, is het meestal binnen de eerste worpen al raak. Vis eerst de kanten goed uit en als hier de aanbeten uitblijven, zoek ze dan wat verder weg.

De Savage Gear Bullet Mullet is de stickbait die mijn voorkeur geniet.

Zelf geef ik de voorkeur om in deze periode aan de plassen die grenzen aan de rivier en de verbindingen hiervan met de rivier zelf. Anders dan de normale kunstaas visserij op roofblei die soms best wat uptempo mag zijn, is dat met topwater vissen echt niet nodig. Tik je stickbait of popper met rustige tikjes vanuit de hengeltop binnen en wacht totdat het water explodeert! Iets wat vrijwel altijd onverwachts gebeurt en wel zo hard dat aanslaan praktisch niet nodig is.

Als je de roofblei ziet jagen, dan is dit het aas wat ze echt triggert!

Als je roofblei ziet jagen, is juist een stickbait zoals de Savage Gear Bullet Mullet het aas wat de roofblei triggert tot een aanbeet. Deze drijvende stickbait is verkrijgbaar in vier maten van 5.5cm tot 11.2cm en zeven vangende kleuren.

 

Stekkeuze

Voordat ik naar de waterkant ga, begint de visdag eigenlijk al met een verkenning van het water en het maken van een plan voor die dag. Om de juiste stekken te bepalen, moet je weten waar de ondiepe platen liggen die grenzen aan diep water of waar de plekken zijn waar de stroming net wat anders loopt. Ondiepe platen waar nog wat plantenresten staan, zijn vaak erg mooie stekken. Echter is de aanwezigheid van aasvis het belangrijkst. Je kunt nog zo’n mooi plan uitgedacht hebben, maar zonder aasvis zal de roofblei waarschijnlijk elders aan het jagen zijn.

Bak van een roofblei op de eerste worp op een nieuwe stek.

Blijf daarom inspelen op de situatie die je buiten aantreft en wissel desnoods wat vaker van stek totdat je ze gevonden hebt. Is er roofblei aanwezig op je stek dan is vaak een worp of tien voldoende om een aanbeet uit te lokken. Vaak is het zelfs tijdens de eerste worp al raak. Uiteraard is de praktijk niet altijd zoals je het in theorie voorbereidt. Zelf heb ik het meegemaakt dat ik roofblei boven 11 meter water ving waar deze in het oppervlak als een gek aan het jagen was op grote scholen speldaas.

 

Bijvangsten en montage

Een mooie bijkomstigheid tijdens het vissen met topwaters op de rivier is dat je naast je targetvis de roofblei ook geregeld bijvangsten hebt van baars, winde, hybrides en snoek. Iets waar je mij nooit over zult horen klagen.

Bijvangsten tijdens het roofbleien gaan niet snel vervelen, deze keer een bak van een hybride.

Daarom gebruik ik in ieder geval altijd een voorslag van een meter 40/00 fluorocarbon. Deze voorslag bevestig ik met een zogenaamde FG knot aan mijn 14/00 gevlochten hoofdlijn en aan het einde van mijn voorslag bevestig ik een kleine fastach speld zodat ik snel van kunstaas kan wisselen. Op stekken waar je weet dat je serieus kans maakt op snoek kun je er zelfs voor kiezen om een dunne stalen onderlijn te monteren.

 

Wadend in het voordeel

EΓ©n van de dingen die me zo aanspreekt aan deze visserij, is dat je met een minimale uitrusting op de mooiste plekken kunt komen. Een goed waadpak en goede waadjas zijn daarbij wel essentieel. Zo kun je op plekken komen waar je anders vanaf de oever niet bij kunt komen. Dichte begroeiing of een te grote afstand van de oever maken dit vaak lastig.

Ik ben heel tevreden over de Savage Gear Salmonoid van 3.05 meter 15-35 gram in combinatie met de SG8 4000 molen.

Verder heb je een lichte spinstok tot max 35 gram nodig en een 4000 serie molen. Ikzelf gebruik al een aantal jaar de Savage Gear Salmonoid van 3.05 meter, 15-35 gram in combinatie met de SG8 4000 molen. Ik ben enorm te spreken over deze setup!

 

De beste tijd

Over het algemeen is september een mooie zonnige maand en nog behoorlijk warm. Je kunt de roofblei nu vaak gedurende de hele dag wel vangen. Echter zijn de beste tijden toch vaak de vroege ochtend en de avond. Mijn advies is dan ook om daar gebruik van te maken. Pak als het even kan die meest productieve uren van de dag mee. Ik haal een hoop voldoening uit even lekker uitwaaien langs de rivier na een drukke werkdag. Het liefst doe ik dit totdat de zon achter de horizon wegzakt!

Wadend vissen in de vroege ochtend terwijl de nevel wegtrekt over het water, magisch!

Vaak zie je op deze tijdstippen de roofblei jagen in het oppervlak op het aanwezige speldaas, een prachtig schouwspel. Als je dit niet ziet, zijn de duikende sternen vaak een goede indicatie voor de aanwezigheid van de roofblei. Zorg er wel voor dat je verschillende soorten kunstaas bij je hebt en vooral ook verschillende formaten. Vaak zijn ze zo gefocust op het aanwezige speldaas dat ze je kunstaas compleet links laten liggen als het maar iets groter is dan het speldaas waar zo op dat moment op jagen. Zorg er dus voor dat je van alle maten wat bij je hebt.

Neem aas in verschillende maten mee, de Bullet Mullet heeft gelukkig vier verschillende maten!

Op deze manier kun je in alle gevallen een geschikt stuk kunstaas aan je speld hangen. Zo voorkom je dat je met lege handen blijft staan. Roofblei is vaak erg selectief aan het jagen en het ene moment kan 8 cm perfect zijn. Een ander moment kan het maar zo zijn dat ze puur alleen 5 cm kunstaas willen hebben en de 8 cm variant volledig negeren. Ook wisselen van aas na een gemiste aanbeet kan vaak alsnog een verwoestende aanbeet uitlokken.

Vissen tot de zon onder gaat na werk, vind ik heerlijk.

De komende tijd zal ik weer regelmatig langs en op de rivier te vinden zijn, want als je eenmaal die roofbleikoorts te pakken hebt dan kom je er niet meer vanaf! De verwoestende aanbeten, die gierende slip, je hengel die krom slaat tot in het handvat, ik houd er van!

 

Ja mensen, de maand september is een super maand om deze visserij te beoefenen. Vergis je alleen niet, in oktober zijn de temperaturen vaak nog vrij hoog, wat betekent dat je in deze maand ook prima met topwaters op roofblei kunt vissen! Check HIER Arends Instagram.